onsdag 13 januari 2010

Lergryta

I dag lagade vi mat i vår lergryta, sk. romargryta, som vi länge hade stående i ett köksskåp innan vi började använda den. Nu kockar vi i den ganska ofta, det är smidigt och enkelt eftersom man inte behöver stå vid spisen och röra i grytorna (dessutom är det fettsnålt eftersom man inte behöver smör eller olja i). Innan man ska använda lergrytan skall den läggas i blöt minst 15 minuter. Lergrytan suger upp vattnet som behövs för tillagningen i ugnen och ska alltid ställas in i kall ugn. Precis som när man ångkokar så bevaras alla vitaminer och näringsämnen i råvarorna, det blir helt enkelt en nyttig middag som man serverar!

Mexikansk gryta              4 port.
1 kg högrev
1½ tsk salt
2 krm svartpeppar
1½ tsk paprikapulver
12 små gula lökar
2 gröna paprikor
1 burk krossade tomater
2 msk chilisås
1 lagerblad
ev. 1 burk majskorn
Gnid in köttet med salt, peppar och paprikapulver. Skala löken och dela parikan i bitar. Lägg köttet i en genomfuktad lergryta med lök och paprika runt om. Häll i tomaterna och chilisåsen, lägg i lagerbladet och lägg på locket. Ställ in grytan i kall ugn, ställ den på 200 grader och låt den stå i 2 timmar. När det är 20 minuter kvar kan man, om man vill, slå i majskornen. Ta upp köttet, skiva det och lägg tillbaka skivorna ner i såsen. Vi åt ris, sallad och avocado till.

Hoppas ni ger lergrytan en chans, det finns mycket gott man kan fixa till i den, t.ex soppor och efterrätter, ja man kan t.o.m baka i den.

Smaklig spis/ Anki och Håkan

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Tack för att ni skriver en rad i vårt kök!

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails