onsdag 20 januari 2010

Kassler och rotfruktsgratäng med krämigt osttäcke

Idag har vi nåt 100-besöksstrecket här i Mårtenssons kök, jippi, och det har firats med en god middag, vad annars? Vi åt en smarrig kassler och rotfruktsgratäng som är enkel att tillaga och som vi gjort några gånger tidigare. Rotfrukter äter vi ju en del av, som vi har skrivit tidigare, de smakar lite godare än de flesta grönsaker gör vid denna tiden på året. I detta receptet väljer man själv vilka rotfrukter man vill stoppa i gratängen, vi valde morötter, potatis, palsternacka, rotselleri och kålrot.

Kassler och rotfruktsgratäng    4 port.
500 g kassler i skivor
1 kg tärnade rotfrukter
1 röd lök i klyftor
1 paprika i bitar
3 vitlöksklyftor
1 tsk rosmarin
salt och peppar
2 msk olja
2 msk smör
Oströra
2 dl créme fraiche
1 ask créme bonjour vitlök
1 äggula
½ dl hackad persilja och gräslök
Ställ en långpanna i ugnen på 250 grader och låt den bli het.
Häll i olja och smör, lägg i rotfrukter, lök, paprika, kryddor och pressa i vitlök.
Rör runt och ställ in i ugnen 15 min, fortfarande på 250 grader. Rör under tiden samman oströran.
Ta ut formen, lägg på kasslerskivorna och täck med oströran.
Ställ in i ugnen 10 minuter.
Strö ev. på hackad persilja innan serveringen.


Ett bröd har vi också hunnit med att baka idag. Vi bakade ickejäsbrödet som vi lagt upp recept på tidigare, men denna gången tog vi även i solrosfrön och linfrön, aprikoserna ersattes av russin.
I morgon äter vi middag var för sej, Håkan får käka själv i Mårtenssons kök eftersom Anki har möte med jobbet och kommer att äta där. Som tur var blev det över av dagens middag så för Håkans del blir det kassler två dagar på raken. Vad käkar ni i morgon?
 
Smaklig spis! / Anki och Håkan                            
x x

2 kommentarer:

  1. Jättegott, våra gäster tyckte oxså om det. Min rotfruktsgratäng gjorde jag på morötter, kålrot, rödbetor och palsternacka. Tack för ännu ett gott recept!

    SvaraRadera

Tack för att ni skriver en rad i vårt kök!