lördag 13 februari 2010

Rotfruktsgratäng

Så har vi då lördag igen, ny schlagerrunda ikväll och den får man kanske se... får väl se hur det blir med det denna gången. Dagen i dag har bjudit på väldigt blandade aktiviteter, biblioteksbesök, lite shopping, gardinsömnad, återvinning och för en av oss har det arbetats. Kvällens lammkotletter har legat i marinad sedan igår och till dom ska vi käka en rotfruktsgratäng som är väldigt enkel att laga till. Vi har även rört samman en vitlökssås, vitlök hör på något vis till lamm precis som citron gör.

Örtmarinad till grillade lammkotletter
1 dl olivolja extra virgin
basilika, rosmarin, timjan
rivet citronskal från ½ citron
2 pressade vitlöksklyftor

Rotfruktsgratäng 
1 bit kålrot
1 bit rotselleri
2-3 (beroende på storlek) palsternackor
2 morötter
3-4 några potatisar
vatten
1 grönsaksbuljongtärning
2 dl crème fraiche
salt, peppar
1 vitlöksklyfta
ströbröd
Skiva kålroten, lägg i en gryta, slå på vatten ( det ska inte täcka rotfrukterna), buljongtärning och låt koka upp.
Skala under tiden resten av rotfrukterna och skär dom i bitar.
Lägg ner rötterna i grytan tillsammans med buljongen och koka ca. 10 minuter.
Ta ur rotfrukterna och bre ut dom i en smord ugnssäker form.
Slå ner crème fraiche i 2-3 dl av buljongen, vispa samman och red av med maizena eller mjöl.
Gör såsen riktigt tjock annars liknar det mest rotfruktssoppa.
Smaka av med salt, peppar och vitlök, häll ner i formen och strö på ströbröd.
Gratinera i ugn, 30-40 minuter på 200.

Till detta provar vi ett rött vin som vi har beställt på Systembolaget; Mediterra från Toscana i Italien, nr 2317. Detta vinet är kryddigt och fylligt och ska passa väldigt bra till lamm, alltid lika spännande att prova nya viner

Jaha, där har ni vår meny för denna lördagskvällen, vad ska ni njuta av ikväll?

Smaklig spis! / Anki och Håkan

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Tack för att ni skriver en rad i vårt kök!