lördag 6 mars 2010

Citronsorbet

som vi ska smarra på ikväll är citronsorbet, innan dess käkar vi plankstek med oxfilé och béarnaisesås. Såsen gör vi från påse men vi piffar till den med crème fraiche, det blir så mycket godare:

Upppiffad bea
1 påse béarnaisesåspulver
vatten enligt anvisningarna på paketet
1½ dl crème fraiche
Blanda pulver med vatten och koka upp.
Vispa ner crème fraichen och låt koka upp.

Vi är på jakt efter en glassmaskin och har äntligen bestämt oss för vilken vi ska köpa efter en tids undersökande verksamhet. Det kommer att bli en av märket Philips eftersom det verkar vara den som de flesta använder och är nöjda med. Men i väntan på att den ska stå hemma i vårt köksskåp så gör vi denna sorbeten och den är värd alla omrörningar under tiden den står i frysen.

Citronsorbet    10 port
6 dl vatten
4 dl socker
2-3 citroner
2 äggvitor
2 msk socker
Blanda vatten, socker och rivet skal från 1 citron i en gryta och låt koka till det blir simmigt, ca 5 minuter.
Sila bort skalet och kyl sockerlagen.
Pressa ner citronsaft i lagen och smaka av efter hand hur syrlig du vill att den ska vara, vi brukar ta i ca 2 dl citronsaft och vi gillar när den smakar mycket citron.
Ställ in i frysen ca 2 timmar och rör om några gånger så den fryser jämt.
Vispa äggvitor och socker till hårt skum, rör/vispa upp saftmassan och blanda ner äggskummet.
Ställ in i frysen och frys 2 timmar, denna gången utan att röra under tiden.
När sorbeten ska serveras är det godast om man rör om i den så det blir lite som snösörja.

Någon bild får ni tyvärr inte eftersom vår "snösörja" fortfarande står i frysen...

Vad smarrar ni på i kväll? / Anki och Håkan

2 kommentarer:

  1. Sorben lät väldigt god, får nog prova den nån dag.

    SvaraRadera
  2. Ja den blir väldigt frisk, smakar nästan vår!

    SvaraRadera

Tack för att ni skriver en rad i vårt kök!