tisdag 6 april 2010

Cornflakespanerad kyckling

Vi tänkte vi skulle berätta lite om hur det gick i söndags när Håkan och Ankis svåger, Affe, fixade middag. Vi hade en riktigt trevlig kväll med god mat och goda viner därtill. Första gången dessa herrar stod i köket tillsammans var på juldagen och vi kom snabbt fram till att det hade dom inte gjort för sista gången. Så på påskdagen var det dags igen och efter lite planering kom de fram till en meny bestående av gravad lax, lammstek i lergryta och sorbet, som de bjöd Anki, Ankis syrra Carina och hennes son Freddy på.
Tyvärr blev det lite problem med bilderna så ni får hålla till godo med en så länge så får vi se om vi kan lyckas få till det senare...

Till laxen drack vi öl, och vissa av oss tog även en snaps, gravlaxen var god och såsen var en riktig höjdare även om det var av den färdigköpta sorten. Märket på såsen var A'la Carte och den smakade verkligen mycket, ingen mesig senapssmak där inte!

Lammsteken tillagades enligt detta receptet och det blev underbart saftigt och mört, köttet i princip smälte i munnen och sardellerna tillsammans med vitlöksklyftorna gav en riktigt god smak. Gillar ni lamm och har en lergryta tycker vi absolut ni ska prova laga till det någon gång. Till steken åt vi kall vitlökssås och Gourmet crème fraiche med soltorkad tomat och fetaost i. Det var första gången vi smakade just den sortens Crème fraiche och den var faktiskt riktigt god, passade väldigt bra till lammet. 
Vi drack två olika viner, båda röda, till lammet. Masi Campofiorin nr 5123 var vinet som vi började med och även om det smakade bra så var det andra vinet, Brown Brothers Shiraz nr 6383, mycket godare. Brown Brothers var mycket mer smakrikt och klarade av smakerna från lammet mycket bättre.


Sen, efter en lyckad middag, blev det visning av semesterbilder från Carinas och Affes semesterresa. De var alldeles nyligen på Koh Chang i Thailand och njöt av sol, värme och vackra blommor. Är ni sugna på att se några av de fina fotona Carina tog på blommor så kan ni se dom här i hennes trädgårdsblogg. Det var härligt att få drömma sej bort när vi såg deras bilder och vi kunde börja tänka på vår egen Thailandsresa lite grann, även om det är någon månad kvar...

Gårdagens middag blev lite lättare, det kan behövas nu efter all mat och andra gotter som vi har stoppat i oss denna påsken. Vi kände för kyckling och gjorde en oerhört enkel rätt med cornflakes på kycklingfilé som vi åt en sallad med dinkelvete till. 

Cornflakeskyckling
2 kycklingfiléer
25 g smör
1 vitlöksklyfta
1 dl cornflakes
1 dl riven ost (vi tog västerbottenost)
rosmarin, oregano
hackad persilja
salt och peppar
Smält smöret och blanda ner cornflakes, pressad vitlök, ost, persilja, rosmarin och oregano. 
Lägg filéerna i en oljad form, salta och peppra och bred över cornflakesröran. 
Ställ i ugn på 225 grader i 20-30 minuter.

Smaklig spis! / Anki och Håkan

1 kommentar:

  1. Nenene...är ni "köpta", eller sponsrade?...Hahaha TACK för supporten...ja man undrar ibland...
    Till saken hör att jag var tvungen att googla på namnet (för det var väldigt ovanligt) och ser då att det är en "kokboksförfattare" el. dyl...

    Cornflakesröran verkar spännande!
    Ha en skön kväll.

    SvaraRadera

Tack för att ni skriver en rad i vårt kök!