söndag 4 april 2010

Lammstek i lergryta


... vilken påskbuffé vi bjöds på igår när vi var hos Anne och Ingemar! Så mycket god mat, helt omöjligt att välja en enda favorit, även om avocadopajen låg bra till. Olika sillsorter, kallskuret, en supergod potatissallad, kycklingpaj, räkröra och ostbricka är bara några olika exempel på vad som stod serverat. Avokadopajen ska vi få receptet på så ni kan få prova den själva, likaså ska vi be om receptet på potatissalladen. Så, Anne och Ingemar; TACK för himlans god mat och trevligt sällskap (som vanligt)!


I dag är det bara grå himmel och regn i massor, annat var det igår när vi tog en tur på stan för lite vårshopping. Då strålade solen, det var fullt av vårklädda påskfirare ute och påskparaden längs stans gågata bjöd på många söta påskkärringar och gubbar. Men det behövs lite vatten också för att det ska börja grönska och blomma.

Ikväll är det ju Håkan och Ankis svåger, Affe, som ska kocka tillsammans hemma hos Affe och Carina. De har bestämt sej för att bjuda på en trerätters meny; gravlax till förrätt, lammstek i lergryta som varmrätt och efterrätten blir en god sorbet. Det är andra gången dessa herrar står i köket tillsammans och med tanke på hur det gick förra gången så blir vi säkert inte besvikna på kvällens middag.

Lammstek i lergryta med rosmarinpotatis
1½ kg lammstek, benfri (gärna marinerad)
3 vitlöksklyftor
4-5 st sardeller
salt och peppar
1 ½ gl blandade rotfrukter t.ex potatis, morot och palsternacka
2 tsk torkad rosmarin
2 msk finhackad persilja
1-2 dl buljong
Lergrytan läggs i blöt minst 15 minuter innan den ska användas.
Kvarta vitlöksklyftorna och dela sardellerna.
Gör några stick med kniven i köttet och fyll hålen med vitlöksbitar och sardeller.
Skala och skiva rotfrukterna, varva med örterna i grytan, häll i buljongen och lägg steken ovanpå.
Lägg på locket och ställ in grytan i kall ugn, ställ in graderna på 200 och sätt igång ugnen.
Låt grytan stå ca 2 timmar, ta sedan upp köttet och låt det vila en stund innan det skärs i skivor och serveras med rotfrukterna.
Gott att äta till är tzatsiki och pressad citron.

Hur är er påsk, har ni ätit lamm, sill eller kanske något annat gott? Vi hoppas i alla fall att ni har det bra och kan njuta av lite ledighet, kanske fint väder och absolut god mat och dryck!

Smaklig spis! / Anki och Håkan

5 kommentarer:

  1. Oh så härligt gott! Visst är det väl mysigt med en massa mat som man kan plocka ifrån...synd bara att man blir mätt så fort!

    SvaraRadera
  2. Härligt med en massa olika sillsorter!
    Håller med "Fru Matglad" - synd att man blir så fort så snabbt :)

    SvaraRadera
  3. Jo men visst är det så, man tror att man kan äta mer än vad man egentligen kan... Fast vi satt faktiskt ganska länge och mumsade i oss i lugnt takt.

    SvaraRadera
  4. Ja, oj oj, kan man lugnt säga ;-) Vilken påskbuffé!

    SvaraRadera
  5. Spännande att laga lammsteken i lergrytan! Det har jag aldrig provat, men kan tänka mig att det blir saftigt och gott.

    Påskmaten har verkligen smakat underbart i år.

    Nu är det färdigpåskat och förhoppningsvis dags för vårmat på bred front. Och tänk om det kunde bli picknickväder snart...

    Många hälsningar från fröken Dill

    SvaraRadera

Tack för att ni skriver en rad i vårt kök!