tisdag 25 maj 2010

Barndomens smaker

Tror aldrig vår rullgardin i tvrummet har rullats upp och ner så många gånger på en eftermiddag som den har idag. Solen lyser, plötsligt regnar det, sen kommer solen fram och lyser ilsket in igen för att snart försvinna bakom blygrå moln. Nu har jag gett upp och låter rullgardinen stanna uppe, kanske ett bra sätt att få solen att titta ut igen?

I går blev det en "trip down memory lane" för en av oss, vad gäller middagen som serverades i alla fall. När jag var lite så fick vi ibland kokt potatis, kallt kött från en konservburk (sånt som låg i gelé), grönsaker och min absoluta favoritdressing från Felix, Salladsdressing. Minns att jag älskade att mosa potatisen och blanda med dressing och jag tycker fortfarande det smakar riktigt bra. Nu bytte vi ut det konserverade köttet till kassler eftersom vi tycker det är betydligt godare... vet faktiskt inte ens om det konserverade köttet finns att köpa längre, men det gör det säkert. Ett stort salladsfat fixade vi också till och denna måltiden känns verkligen som ett bra alternativ till sommarens luncher.

Spenat, tomat, gurka, sojabönor och isbergssallad var några av grönsakerna på fatet.

Nu förutsätter jag att ni kan konsten att koka potatis, skiva kassler och dela grönsaker så jag bjuder er istället på ett annat somrigt kasslerrecept, en paj närmare bestämt. Något foto på den blir det inte eftersom när vi gjorde pajen senast visste vi inte att vi skulle ha en matblogg några månader senare, tänk som det kan bli! (uppdaterat; nu finns foto!)

Kasslerpaj
Deg
3 dl mjöl
150 g smör
2 msk kallt vatten
Finfördela smöret i mjölet, häll i vattnet och arbeta samman till en deg. Låt degen stå kallt 30 minuter, tryck sedan ut i en smord pajform, nagga och grädda 10 minuter på 200 grader. Låt pajskalet svalna i väntan på att det ska fyllas med:
Fyllning
250 g kassler
1 burk krossad ananas
½ honungsmelon
1 dl majonäs
1½ dl vispad vispgrädde
1½ dl gröna ärtor
salladsblad
Lägg salladsblad runt om i hela pajen och låt en bit av dom sticka upp lite över kanten. Låt ananasen rinna av, skala och tärna melonen och tärna även kasslern. Rör samman fyllningen och lägg på salladsbladen. 
Garnering
12-15 skivor rökt skinka
gurkskivor
gröna ärtor
Rulla skinkan till strutar och ställ mellan salladen och fyllningen, varvat med gurkskivor. Strö till sist ärtorna över hela pajen och servera.


Jaha, då är det tid för mej att ta en tur ner i tvättstugan igen, sen blir det en kvällsfika när maken kommit hem från jobbet. I kväll blir det mackor med goda pålägg som vi sköljer ner med te/kaffe. Vad äter ni ikväll?

Smaklig spis! / Anki
x

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Tack för att ni skriver en rad i vårt kök!

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails