fredag 21 maj 2010

Kycklinggryta med apelsin och kokos

Mmmmm är det enda vi har att säga om kvällens middag, som intogs mycket tidigare än vanligt för en fredagskväll hos oss. Så himla god var den, denna nya kycklingrätt vi gjorde och vi är faktiskt lite förvånade att vi tyckte det. Nu låter det kanske konstigt, precis som om att vi provar recept på mat som vi inte tror ska bli gott men så är det inte.
I receptet stod det nämligen att man skulle ta i apelsinmarmelad i grytan och tidigare erfarenheter har lärt oss att vi inte är några större fantaster av att ha apelsin i det vi ska äta till middag. Men skam den som ger sig, detta receptet tyckte vi verkade gott i övrigt så vi beslöt oss ändå att prova, apelsinmarmeladen till trots, och det är vi glada för! För visst är det roligt att bli överraskad... tycker ni om när det är apelsin eller annan frukt i maten?


Kycklinggryta med apelsin och kokos
2 kycklingfiléer
3 msk kokosflingor
1 stor schalottenlök
2 vitlöksklyftor
1 burk kokosmjölk
½ dl vatten
1 msk kycklingfond
2-3 msk riven färsk ingefära
3-4 msk apelsinmarmelad
1 lime, pressad
salt, peppar och koriander
Rosta kokosflingorna i en torr och het stekpanna, ställ dom sedan åt sidan.
Strimla och fräs kycklingfiléerna, krydda med salt och peppar och ställ även de åt sidan.
Strimla schalottenlöken och hacka vitlöken.
Koka ihop kokosmjölk, vatten, fond, ingefära, vitlök och schalottenlök under lock ca 5 minuter.
Lägg i kycklingen, pressa i ½ lime, krydda med koriander och koka 5 minuter till.
Rör i marmeladen och smaka av med ev. mer lime, ingefära och koriander.
Servera med ris och strö över kokosen.

I dag blev det ett vitt vin till maten, för omväxlings skull, och det passade riktigt bra till. KWV från Sydafrika, 69 riksdaler på systembolaget, nr. 7055. Gillar ni inte vin så passar det säkert lika bra att dricka öl till.

Nu har det äntligen slutat regna och solen tittar fram på himmelen. Skönt, men det är ändå något visst med regn vid denna tiden på året när allt är grönt och friskt. Det är så härligt att sitta här med öppen balkongdörr och höra fåglarna ta ton utanför. En näktergal började sjunga för oss tidigt i morse (inte så uppskattat då måste vi nog erkänna), den har fortsatt hela eftermiddagen och håller fortfarande igång. Kanske det ändå blir sommar till slut?

Smaklig spis! / Anki och Håkan
x

4 kommentarer:

  1. Oj så gott det ser ut! Ha en jätte skön helg! Kram Daniella - BakeCake

    SvaraRadera
  2. Jag gillar frukt i mat!! Dock inte min sambo. Men lite chutney trollar jag i ändå ibland. Låter intressant med marmelad!! Kul att bli överraskad!

    SvaraRadera
  3. Vilken spännande rätt! Jag älskar frukt i mat, och apelsin är nog toppen!

    SvaraRadera
  4. Håller med. Det här lät spännande.

    SvaraRadera

Tack för att ni skriver en rad i vårt kök!