söndag 9 maj 2010

Lax med västerbottensostpanering

Vi spenderade gårdagen i vår närmaste storstad, Malmö, där vi strosade runt i affärer för lite inköp. Nu blev det precis som det brukar bli, inga kläder i påsarna utan istället en del attiraljer till köket och lite att ställa i skafferiet. Konstigt nog (eller kanske inte...) så hamnar vi alltid i affärer som t.ex Cervera där vi går och botaniserar bland alla "bra att ha grejer" som vi inte hade en aning om att vi är i stort behov av. Denna gången blev det bl.a en gasbrännare, nya vispskålar i en härligt sommarblå färg och fina muffinsformar som vi bar med hem. Vi besökte även Gray's, en amerikansk affär där vi alltid hittar något nytt och roligt, denna gången fick en barbecuekrydda och en ostsås med jalapeños slå följe med oss hem.


Vi hade bestämt oss för att gå på TGIF och käka middag men väl där så insåg vi att det skulle ta lite väl lång tid att få ett bord och eftersom vi var skubbsyltna (på ren skånska) och inte vill äta stående så fick vi tänka om. Istället styrde vi kosan mot Mando, en restaurang som fått besök av oss tidigare och som vi vet har god mat. Även denna gången blev vi mer än nöjda, för ovanlighetens skull bestämde vi oss för samma maträtt; grillad ryggbiff med två såser och bakad potatis (till Ankis förtjusning!), till detta blev det öl.

När tåget sedan rullade in på stationen var det cruising i vår stad, en hel massa amerikanska vrålåk av modell skepp intog gatorna. Vi stod kvar en lång stund och kollade bilarna som cirklade omkring, de flesta var i otroligt fint skick, nyvaxade och med glänsande krom. Visst körde det några mer än lovligt risiga kärror, med folk hängandes ut genom fönsterna, i karavanen, men det hör liksom till.


Så, nog om lördagen och snabbt över till dagen i dag. Vi har bestämt oss för att äta lax, receptet blir ett som vi har använt flera gånger och som ni bara måste prova om ni gillar västerbottenost.

Lax panerad i västerbottenost
1 bit laxfilé per person
salt och vitpeppar
vetemjöl
1 uppvispat ägg
finriven västerbottenost
Skär bort skinnet från laxen och krydda den. Panera laxen i mjölet, sedan i ägg och sen i osten. Stek laxen i smör i en teflonpanna. Stek den sedan färdigt i ugn på 200 grader, ca 5 minuter.

Romsås
2 dl gräddfil
75 g röd rom
½ finhackad schalottenlök
salt och peppar
Blanda samman och smaka av med salt och peppar. Tryck gärna sönder lite av romen med baksidan på en sked så smakar det lite mer och färgen blir intensivare.

Potatissallad     2 port
fast potatis
100 g sockerärtor
raps- eller olivolja smaksatt med citron
hackad dill
salt och peppar
Koka och dela potatisen i mindre bitar. Ge sockerärtorna ett snabbt uppkok och slå av vattnet. Blanda potatis, sockerärtor, dill och olja, smaka av med salt och peppar.
Servera laxen med såsen och potatissalladen, njut!!

Smaklig spis! / Anki och Håkan
x

4 kommentarer:

  1. Fisken ser mycket god ut måste jag säga!

    SvaraRadera
  2. Låter mkt gott och det ska jag absolut prova! Härlig färg på såsen.

    SvaraRadera
  3. Såsen är verkligen jättegod, vi brukar trycka sönder romen när vi rör samman såsen så det blir mer smak och färg!

    SvaraRadera

Tack för att ni skriver en rad i vårt kök!