fredag 4 juni 2010

Rödvinssås

Hoppas att ni har haft en lika underbar sommardag som vi har haft med lite lagom sommarvärme att njuta av. Håkan har varit ledig hela dagen så han har stått för den största delen av kvällens middag. I morgon jobbar han så då blir det Ankis tur att slava i köket... Egentligen är man väl inte så intresserad av att svettas i ett kök när den stora lampan lyser utanför fönstret, men bor man i lägenhet som vi gör så blir det inte så ofta som grillen tänds.

Vi var på besök i vinaffären i går och botaniserade bland vinflaskorna och alla de nya ölsorterna. Vi gick därifrån med ett rött vin, ett mousserande och någon öl. En av ölsorterna var ett jordgubbsöl från Belgien,Früli nr 1586 för 14.90, som vi provat nu i kväll. Det smakade riktigt mycket jordgubbe men kändes mer som en cider än öl, så gillar ni söt cider så kan vi absolut rekommendera ett test.


Dagen till ära blev det en förrätt, en väl beprövad sådan här hemma hos oss, en brödskiva med varm getost på serverad med ruccolaost. Så himla gott i all sin enkelhet.

Varm getost på bröd
1 skiva gott bröd per person
några skivor getost
flytande honung
ruccolasalld
balsamvinäger eller balsamico creme
Lägg brödet i botten på en ugnssäker form och lägg på getosten så det täcker det mesta av brödet. Ringla över honung och ställ in i ugnen på 225 grader i 10-15 minuter. Lägg upp ruccolasallad på tallrikar och lägg mackan på. Ringla över balsamico creme och servera.


Efter förrätten så kommer ju, så länge man inte äter baklängesmiddag, varmrätten och den bestod av stekt oxfilé, hasselbackspotatis och rödvinssås. Rödvinssåsen är enkel att göra den också:

Rödvinssås    4 portioner
1 schalottenlök
1 msk smör
1 msk tomatpuré
2-3 tsk farinsocker
3 dl rödvin
1 dl vatten
3 msk kalvfon
1 msk maizena redning
Skala och hacka löken, fräs i smöret med tomatpuré och farinsocker. Späd med vin, vatten och fond och låt det koka i 10 minuter. Red av med redning och koka 3 minuter. Smaka av med ev. mer farinsocker.


Den tredje rätten då? Ja, det blir föga förvånande en efterrätt! Vi har en burk med Ben & Jerry's glass i frysen som stått oöppnad länge nog nu så den hugger vi in på senare ikväll, efter en stund på balkongen. Smaken på glassen är Cookie dough, en av våra favoriter när det gäller B&J glass.

Gillar ni Ben & Jerry's glass och vilken är i så fall er favoritsmak?

Smaklig spis! / Anki och Håkan

5 kommentarer:

  1. Chunky Monkey är min favorit! :)

    SvaraRadera
  2. Ohhh..Belgien med alla sina ölsorter! Jag har bott där, och så fort det kom svenskar ner, så åkte vi till "ölbutiken" och provade en massa olika sorter...minns dessa söta (enl. mig icke goda!)men så häftigt att få "prova" innan man köpte hem!

    Getosttoast...I love! Gärna med lite honung också!...
    Kram på er, och ha en skön helg trots jobb! (Jag jobbar också...)

    SvaraRadera
  3. Det ser och låter verkligen supergott! Mysigt med 3-rätters ibland :-)

    SvaraRadera
  4. Gud jag dyrkar Ben and Jerry. Min favorit är en med jordnötssmör som finns i USA.

    SvaraRadera
  5. En bra rödvinssås är fantastiskt. Pröva att koka i hop den lite längre, så hinner smakerna binda ihop bättre:) Vad gäller de fantastiska herrarna Ben och Jerry så är min favorit New York super fudge chunk! Nästan mer godis än glass;)

    SvaraRadera

Tack för att ni skriver en rad i vårt kök!