fredag 9 juli 2010

Örtsås till fisk

Nu börjar vår semester, ska bli så skönt. Vi är båda överens om att denna dagen egentligen den bästa med semestern, då när man jobbar sista dagen och allt ligger framför oss. Fast, så klart, de andra dagarna är ju inte heller helt fel, ingen klocka som väcker oss på morgonen och vi är fria att ta dagen som den kommer och göra vad vi vill med den. Har ni börjat er semester eller gör ni som vi och startar nu? Kanske ni tillhör dom som har lite kvar att jobba innan det är dags? Hur som haver så hoppas vi att ni har eller får en härlig ledighet.

Vi gillar att fira olika händelser och att semestern börjar är inget undantag, det måste så klart firas lite extra. Så med lite gott bubbel i glasen och extragod middag har ledigheten startat, vi smarrade på hajkotletter, rökta räkor, kokt färskpotatis, grönsaker och två goda såser. Det är första gången vi har smakat haj och det kan vi varmt rekommendera om ni är fiskälskare som vi. Det enda vi gjorde med kotletterna var att lägga dom i rapsolja smaksatt med citron under dagen och sedan steka dom i smör och olja. Det man ska tänka på är att inte steka fisken för länge för då blir den lätt torr.


Örtsås till fisk
1 dl gräddfil
1 dl crème fraiche
rivet skal från ½ citron
½ dl hackad persilja
½ dl hackad dill
några blad färsk basilika
salt och peppar
Blanda samman all ingredienser och låt såsen stå kallt en stund innan den serveras.

Den andra såsen var en aioli, en fusk och snabbvariant som vi helt enkelt gjorde på färdigköpt majonnäs och riven vitlök. Den var verkligen god att doppa räkorna i och sedan droppa lite citron på.

I våra glas bubblade ett vitt vin, Kronovalls slott Tirage 2000, som har legat 10 år i Iskällaren på slottet innan det tappats på flaskan. Det smakade underbart gott, det smakade mer... Blir ni sugna så tänk på att det är det en beställningsvara på systembolaget och det tog ett tag innan vår anlände.

Så, kära läsare, nu ska vi fortsätta vårt firande med lite efterrätt. Förmodligen blir inläggen här i Mårtenssons kök lite färre nu när vi är lediga men det har ni säkert överseende med, eller hur?

Smaklig spis! / Anki och Håkan

3 kommentarer:

  1. Ni kan ju knappast inleda semestern på ett bättre sätt och underbart väder är det också! :)

    Trevlig Semester!

    SvaraRadera
  2. Klart att man ska fira vid tillfälle!! Jag började oxå min semester igår även om jag jobbar en liten sväng idag. Blev härlig grill med rosé hos syrran! Uuuunderbar kväll!!! Trevlig semester!!!

    SvaraRadera
  3. Så skönt med semester! Min är snart slut... Perfekt sätt att fira på!

    SvaraRadera

Tack för att ni skriver en rad i vårt kök!