onsdag 4 augusti 2010

Cupcakes med turkisk peppar och hallonfrosting

Juli månads utmaning på Söta saker var ju 2 smaker och vårt bidrag hittar ni här. Men som vi skrev då så fortsatte fantasin flöda så det bakades en sorts cupcakes till (som vi dock inte skickade in) denna gången en blandning av sött och salt. I smeten öste vi ner finhackad Turkisk peppar och lite kakao, i frostingen använde vi hallon till smaksättning och det blev faktiskt riktigt gott.
Det mesta av den turkiska pepparn sjönk till botten och lade sej som en seg, salt och härligt bottenplatta. Möjligtvis kunde frostingen varit lite mindre rinnig men det var inget som vi led av...
Vi strösslade lakritsströssel ovanpå och njöt:


Saltsöt cupcake
3 ägg
2½ dl socker
1 tsk vaniljsocker
100 g smör
1 dl mjölk
3½ dl vetemjöl
2 tsk bakpulver
3 msk kakao
1 nypa salt
10-12 turkisk peppar karameller
Krossa karamellerna i en mortel eller mellan ett dubbelvikt bakplåtspapper med en kökshandduk runt.
Vispa ägg, strösocker och vaniljsocker vitt och pösigt.
Smält smör och slå i mjölk, häll ner i äggsmeten.
Blanda samman mjöl, bakpulver, kakao och salt, vänd ner i smeten.
Blanda ner turkisk peppar och rör försiktigt.
Slå i muffinsformar och fyll upp till 2/3.
Grädda i 15-20 minuter på 175 grader och låt kakorna svalna innan frostingen breds på.

Frosting
60 g mjukt smör
100 g Philadelphiaost
5 dl florsocker
1 tsk vaniljsocker
2-3 dl frysta hallon
Rör allt utom hallonen till en kräm.
Tillsätt hallonen och rör försiktigt.

Denna månadens tema är "godsaker som passar för utflykt" och vi håller på att fundera, tänka och gnugga våra knölar. Vi är egentligen inga utflyktmänniskor direkt så detta blir en riktig utmaning för oss, men vi kommer säkert på något.

I dag smaskade Anki i sej en av sina favoriter till lunch; kokt kronärtskocka med rört smör smaksatt med salt, persilja och lime.

Ikväll blir det tv-inspirerad middag, vi ska prova ett nytt recept på risotto som vi såg i söndags på "Jamie  upptäcker" på 5:an. Hur det smakar och vad vi serverade till får ni se om ni hälsar på här i vårt kök i morgon!

Smaklig spis! / Anki och Håkan

9 kommentarer:

  1. Jag bakade kladdkaka med turkisk peppar en gång....mumsigt! Rekommenderas starkt!

    SvaraRadera
  2. Låter ju super! Jag älskar lakrits!

    SvaraRadera
  3. Vilken fin cupcake! Den ser otroligt god ut! Ha det jätte bra! Kram Daniella - BakeCake

    SvaraRadera
  4. Låter jättegott, gillar hallon och saltlakrits godisar så detta borde bli en riktig hit. Kronärtskocka är en klar favorit här också.
    Ha det bra
    Kram
    Gun

    SvaraRadera
  5. ojojoj, kronärtskocka alltså - det är så himla gott! det ska jag unna mig någon dag!

    min mamma hade fullkomligen älskat muffins med turkisk peppar i, det är hennes favoritgodis!

    SvaraRadera
  6. Hallon och lakrits är ju en bra kombo så det är säkert jättegott!
    /Åsa

    SvaraRadera
  7. Mmm...låter som en perfekt kombo! Jag köpte saltlakritsnibbs när jag var på marknad i skåne som jag väntar på ett bra tillfälle att använda. Ska kanske prova tvärtemot?! Hallonmuffins med salt frosting?!

    SvaraRadera
  8. Här är länken till kladdkaksreceptet: http://ceccesblogg.blogg.se/2010/february/turkisk-kladdkaka.html

    SvaraRadera
  9. åh, hallon och lakrits är ju så gott ihop! jag tycker då att frostingen såg alldeles finfin ut om ni frågar mig ;)

    haha, jag förstår inte vad folk har emot oss som lär sig replikerna på en gång? min mamma hatar att se på film med mig, speciellt svensk film för då lär jag mig dem ännu fortare...

    SvaraRadera

Tack för att ni skriver en rad i vårt kök!