fredag 27 augusti 2010

Koka ny kräftlag till frysta kräftor

Japp, ikväll har vi, som ni kanske gissat, smarrat på kräftor. Det blev frysta sådana som vi kokte ny lag till och la in i går, för allra första gången. Ankis morbror Kalle är en fena på att koka kräftlag, det blir en alldeles perfekt balans mellan sött och salt, så vi hade lite att "leva upp till"... och vi så nära originalet som det nog går att komma


Kräftlag till frysta kräftor (till 1 kg kräftor)
2 liter vatten
4 tsk råsocker
½ dl grovt salt
1 dl porter
125 g dillkronor
Koka upp vatten, salt, socker och porter.
Lägg ner dillen och låt sjuda under lock 10 minuter.
Ställ grytan i kallt vatten och låt lagen svalna helt innan ni tar ur dillkronorna.
Lägg i hela det frysta kräftblocket ner i lagen och lägg dillen ovanpå.
Låt det stå i kylen minst ett dygn innan ni sörplar på de små röda djuren.


Innan vi festade på kräftorna så år vi en liten förrätt, en rostad smörgås med laxmousse (receptet hittar ni här) på och till den en riktigt god örtsås:


Örtsås till lax
2 dl crème fraiche
1 dl vispgrädde
3 msk majonäs
2 msk senap
hackad persilja, gräslök och dill
salt och vitpeppar

Det blev öl i våra glas i kväll, till maten, och i de lite mindre glasen blev det faktiskt snaps, för "Kräftor kräva dessa drycker" säger man ju... Anki väljer helst en Gammel Dansk och för Håkans del blir det en Besk, en riktigt besk sådan!


Vad häller ni i era glas när det vankas kräftor, eller äter ni kanske inte kräftor?
Nu ska vi ha lite gotter, lite "Fredagsmys", för att fira helgens ankomst! Hoppas ni får en skön helg med mycket god mat och dryck!

Smaklig spis! / Anki och Håkan

10 kommentarer:

  1. Skåne ska det vara i det lilla glaset till alla årstider!!!:)

    SvaraRadera
  2. Bröndums är bästa snapsen helt klart, tyvärr finns den inte hos Systembolaget utan den kräver en tur till Danmark

    SvaraRadera
  3. Den där laxmoussen blev jag väldigt intresserad av. älskar både mousse och lax i alla former :-)men konstigt nog har jag aldrig förenat det själv.

    SvaraRadera
  4. jag tycker att kräftor ser så himla gott och fint ut när de ligger upplagda sådär, men sen tycker jag inte om smaken alls och det ser faktiskt inte såå himla gott ut när folk sitter och äter dem heller ;) fast visst känns det som man missar nåt när man sitter och bara äter bröd på kräftskivan, haha.

    och för håkan kan jag berätta att jag har tittat på Lost på nätet men jag tror att de har visat sista säsongen på fyran nu också under sommaren så det är nog slut på tv nu också. och anki; pretty little liars tittar jag också på på nätet, men jag tror att kanal5 har tänkt att visa första säsongen nu under hösten, det har bara kommit 10 avsnitt än så länge...

    ja, visst är det härligt med all magsjuka och förkylning och annat man får med sig hem av de små liven. framförallt uppskattas det ju när man smittar mannen i hushållet ;)

    SvaraRadera
  5. Mums vad smaskigt! Här vankas det också kräftor ikväll. Dessutom lite färsk krabba, västerbottenpaj och nybakade baguetter! Hoppas ni har en riktigt skön helg! Kram Karin

    SvaraRadera
  6. Lxmousse låter ju inte helt fel. Nu undrar jag bara vad hemligheten med Kalles recept är...

    SvaraRadera
  7. Mycket kräftor vid första vittningen och fler på gång hoppas vi! =)
    Kramar Erika
    PS Ser gott ut! Får stå ut vid kokningen...här blir det också öl...=)

    SvaraRadera
  8. Mmm..vad gott! Jag har inte ätit kräftor i år, men den lilla snapsen hoppar jag gärna över. Fast ibland behövs den, när man äter skaldjur. ;)

    SvaraRadera
  9. Inga kräftor här i helgen men däremot passade jag på att fira en underbar sensommardag med sill och potatis, öl och en lille en till lunch. Min favorit är svärfars svartvinbärssnaps men i brist på den går en Linieakvavit eller Jubileums ned ;).
    å halvan åker radiobil.....

    SvaraRadera
  10. Svårt med dryck till kräftor tycker jag eftersom jag inte är någon öldrickare. Det brukar oftast bli vitt vin.

    /Åsa

    SvaraRadera

Tack för att ni skriver en rad i vårt kök!