fredag 20 augusti 2010

Smördegstäckt fisksoppa

Så där ja, då var ytterligare en arbetsvecka avklarad och en helg ligger framför oss. Håkan är ledig hela helgen så vi får se vad vi hittar på. Det känns som att det kanske hänger lite på vad det blir för väder, blir det plötsligt sommar igen så skull det inte vara helt fel med ett strandbesök. Blir det istället höst så gör vi kanske en liten utflykt, vi har ett ställe som vi väntat på att besöka länge och vem vet, i morgon så kanske...

Dagens middagsrätt är gjord efter ett recept vi fått tipsat från Ankis mor, en riktigt receptskatt, som vet precis vad som går hem hos oss. Även denna gången fick hon in en femetta, fisksoppan som vi njutit av var verkligen hur god som helst och smördegstäcket gjorde sig kanon till soppan.

Håkan slutade jobba tidigt denna fredag så han trampade ner till systembolaget för ett vininköp till soppan. Denna gången gick han efter utseendet på flaskan och det gjorde han helt rätt i, det gifte sig perfekt med maten. Flaskan innehöll ett bubblande rosévin vid namn Blason de Bourgogne, nummer 7687 för en kostnad av 89 kronor. Friskt med mycket bubblor, ett vin som absolut kommer att drickas av oss fler gånger.

Täckt soppa.

Fisk med smördegstäcke  2 port. varmrätt eller 4 port. förrätt.
1 liten strimlad purjolök
1 msk olja
½ burk krossade tomater
6-7 dl fiskbuljong
½ pkt saffran
1 pressad vitlök
½ tsk dragon
½ tsk timjan
½ tsk salt
1 krm svartpeppar
400 g torsk i bitar
räkor och musslor efter eget tycke och smak
1 smördegsplatta
ägg till pensling
"Smält" purjon i oljan, låt den inte få färg.
Tillsätt kryddor, saffran och vitlök och låt sjuda under lock i 10 minuter.
Lägg i fisken och sjud 6-8 minuter. Fördela soppan i ugnsfasta portionsformar (som ej är för vida upp till) och lägg i musslor och räkor efter behag.
Täck skålarna med smördeg och pensla med uppvispat ägg.
Grädda i ugnen på ca 200 graders värme i ca 15 minuter.
Servera gärna med aioli.
Soppan kan förberedas fram t.o.m att locket ska läggas på.

Ett hål är gjort och där nere hägrar soppan med fisk och räkor, så god!

Just nu snurrar Doobidoo på tvn, Lisa Nilsson har just sjungit med någon vi inte har någon aning om vem det är. Ostbågarna ska hällas upp, drinken blandas (blir en Elektrisk lemonad) och en styck tv ska tittas på och förmodligen slumras till, brukar bli så när det är fredagskväll. Somnar ni också framför tvn när det är fredagskväll? Hur som helst, ha en härlig helg!

Smaklig spis! / Anki och Håkan
x

2 kommentarer:

  1. Mmmmm hade inte haft något emot att komma hem till er på middag ikväll (igår). Fisksoppa är så gott och det var en bra ide med smördegstäcke. Sedan hade jag ju inte tackat nej till ostbågarna och drinken heller ;)
    Ha en hädlig helg!

    SvaraRadera
  2. Detta var ngt nytt med smördegstäcke! Låter supersmarrigt!
    Blev ostbågar för mig med igår, så gott :)
    Trevlig lördag!

    SvaraRadera

Tack för att ni skriver en rad i vårt kök!