onsdag 11 augusti 2010

Laxmarinad med chili och ingefära

Bara att välja vad som ska kockas till...

Vi åt så himla mycket god mat när vi var i Thailand på vår semester, vilket var en glad överraskning eftersom förra gången vi var där så var inte Anki så positiv till maten eftersom hon tyckte den var alldeles för stark. Denna gången var det inte alls så, kanske beror det på var i landet man sätter ner sina bopålar? Håkan älskar stark mat, ju starkare desto bättre, och till flera restaurangägares förtjusning så öste han på med de starka såserna de ställde in. Svetten lackade i hans panna och thailändarna jublade...

Friterade räkor med spicy sås.

Det blev en hel massa fisk och skaldjur förstås men även mycket kyckling och en del revben. Men som med alla smaker så tröttnar man ibland och vill ha något helt annat och då var det härligt att ha Burger King inne i Hua Hin. Där blev det ett besök för att frossa på hamburgare och pommes, efteråt styrde vi stegen till Starbucks för att njuta av deras goda Frappuccino och Shaken iced green tea, satt som en smäck! Starbucks besökte vi flera gånger, varför finns det inte fler i Sverige?

"Grillat är godast"

Inne i Hua Hin finns det en glassbar som vi besökte förra gången vi var i Hua Hin, för ca 4 år sedan, och som vi såg fram emot att besöka igen, men denna gången blev vi besvikna... Inte alls så gott som vi kom ihåg att det var, men det kan bero på att man nu smakat Ben&Jerry glass och även börjar göra egen glass här hemma. I alla fall blev det en skål med 5 kulor till Anki och ett högt glas med en massa gotter till Håkan.

Håkans favoritrevben, "sticky and spicy"...

Kycklingspett med sataysåst och gurksallad, så gott...

Färskare än så här bllir det inte, dessa fångades i ett akvarium utanför restaurangen!

Söta, goda "ägg" som vi köpte på nattmarknaden. Det gula är kokos, botten påminner om våfflor och det vita är maräng, så gott!

Nu efter alla dessa matbilder så bjuder vi er på dagens middag, grillad laxfilé som legat i en Thailandsinspirerad  marinad:

Marinad till lax
½ dl soja
½ dl torr sherry
2 msk limesaft
2 msk sesamolja
½ hackad rödlök
1 lagom bit hackad röd chili eller ½ tsk sambal oelek
1 msk riven färsk ingefära
mald koriander
svartpeppar och salt
Blanda allt och låt laxen marinera minst 3 timmar.
Grilla och servera med en god sallad, gärna en kokossallad .

Smaklig spis! / Anki och Håkan

7 kommentarer:

  1. Jag blir ju hungrig av alla de fina bilderna. Munnen vattnas. Tur att jag sitter med en tallrik full med mat framför mig. ;-)

    SvaraRadera
  2. Oj, så mycket god mat! Och den där laxen får jag nog testa någon dag. Semesterkilona måste bort och detta låter som en sund och fräsh rätt! Vad kan man ersätta sherryn med? Vanligt vitt vin eller? Känns sådär o köpa en hel flaska för en liten dutt...;)

    SvaraRadera
  3. Vad kul det är med matrese-reportage! :-) Jag skulle jättegärna vilja åka till Thailand, maten ser supergod ut! Och Starbucks Frappuccino är ju to die for... Jag till och med mailade Starbucks för några år sedan och yrkade på att de skulle komma hit. Ni bor ju i alla fall nära Kastrup, och där måste man inte checka in för att få beställa, det är ju direkt uppför trappan vid tågen bara...

    SvaraRadera
  4. Åh!!! Ser helt fantastiskt ut! Var i Hua Hin innan turismen satte fart och vågar mig inte tillbaka. Hotellbyggen var på g och jag är rädd för att det blivit överexploaterat... Var bor ni där?
    bloggsvar

    Härligt!!! Ja, mycket gott! Du är varmt välkommen tillbaka.
    Allt gott!
    Erika

    SvaraRadera
  5. Underbart! Älskar thai-mat, älskar Thailand!!! Jag tror precis som ni att det beror på vart man beger sig, jag tycker om stark mat men inte SÅ stark som mkt i Thailand, har dock ätit massor med gott där också som inte bränner ihjäl mina smaklökar! Kram Anna

    SvaraRadera
  6. Personligen tycker jag att max är godast :)

    SvaraRadera
  7. Jätteroligt att få se matbilder från Tahailand när man själv aldrig varit där (det är ju så himla lång restid så vi har hållt oss runt Medelhavet pga det)

    Laxmarinaden verkar supergod!

    SvaraRadera

Tack för att ni skriver en rad i vårt kök!