torsdag 2 september 2010

Kokosglass

Igår var det så himla fint väder och eftersom vi hade eftermiddagen lediga tillsammans så blev det en härlig skogspromenad med lite sollapning på en bänk. Härligt med sådana sensommardagar/förhöstdagar när man kan passa på och få lite bonusnjutning. När vi satt där på bänken så kom vi överens om att en så härlig dag förtjänar något speciellt till middag och inte korv och makaronstuvning som vi hade tänkt ha. Vi bestämde oss för att gå ut och äta på någon restaurang och valet föll denna gången på Bryggeriet (Håkan var sugen på god öl och de har en hel del sorter). Vi hade tur och fick det sista lediga bordet, stället var knökfullt eftersom de tyska och danska turisterna inte har övergett stan än.
Menyn var ny så det tog lite extra tid att välja men till slut valde Håkan en:

chipotleglaserad kycklingfilé med avokadosallad och klyftpotatis, 

medan Anki tog en rödingfilé med rostade rotfrukter och citrus och romkräm. 

Som ni ser så lyckades vi med konsten att både ta med kameran och komma ihåg att använda den, inte illa... Det smakade väldigt bra alltihop, de rostade rotfrukterna var perfekta och inte så där söndervärmda som de kan bli ibland. Möjligtvis kunde Håkans kyckling varit lite starkare men det var väl också den enda.

Efterrätten åt vi när vi kom hem, det fanns lite glass kvar från helgens glasstillverkning så den fick avsluta kvällen. Glassen gjorde vi i lördags eftersom vi tyckte att glassmaskinen behövde komma ut och se lite annat än bara insidan av skåpet den står i ... Håkan önskade kokosglass så det fick bli ett recept som vi hittat på Allt om Mats sida:

Kokosglass
2 gelatinblad
3 dl vispgrädde
1½ dl socker
4 dl kokosmjölk
2 msk pressad lime
2 msk Maliburom
2 äggvitor
Lägg gelatinbladen i blöt i kallt vatten 5 minuter.
Koka upp grädde och socker och låt det sjuda några minuter.
Krama ur och smält ner gelatinbladen i grädden.
Tillsätt kokosmjölk, limesaft och rom och låt blandningen kallna, helst i kylen.
När smeten är helt kall så vispas äggvitorna till ett hårt skum som rörs ner i glassmeten.
Kör röran i en glassmaskin, den behöver ca 30-40 minuter innan den är klar.

Ser mest ut som vaniljglass...

Så kanske ni kan gissa vad som serverades till middag i kväll? Jo då, mycket riktigt så blev det korv och makaronstuvning och det var hur gott som helst och passade mycket bättre idag! Receptet hittar ni här. I morgon är det fredag, härligt, och vi hoppas fiskbilen på torget har tonfisk på lager, annars får vi ändra våra planer och äta något annat gott.

Smaklig spis! / Anki och Håkan

5 kommentarer:

  1. Man ska inte se ner på en god koch och makaronistuvning. Jag har ett glassrecept på min blogg som ni kan prova medan glassmaskinen ändå är framme.

    SvaraRadera
  2. Såg hur gott ut som helst! Önskar man kunde hitta en riktigt bra fiskrestaurang här, men det blir kokt torsk med äggsås till middag idag. Faktiskt ungarnas favorit men går med glädje ned hos mig och gubben också.

    SvaraRadera
  3. Härligt med lite vardagslyx!

    Glassen låter hur god som helst. Undrar om den går att göra utan glassmaskin..

    SvaraRadera
  4. Gott, gott särskilt rödingen suktar jag efter!

    Trevlig helg!

    SvaraRadera
  5. Vad trevligt med restaurangmat! Vad lyxigt att ni har en glassmaskin, ifall jag hade en sådan skulle den gå varm! :-) Och då skulle mina kläder bli ännu mindre...

    SvaraRadera

Tack för att ni skriver en rad i vårt kök!