måndag 6 september 2010

Vitlökssås

I bland är det bra med rester i frysen, grytor tycker vi brukar bli bäst att frysa in. Dessutom smakar vissa maträtter nästan mer när de fått stå till sej lite och Long horn chilin vi ätit idag tillhör den kategorin. Senast vi kockade till denna mexikanska gryta gjorde vi därför en extra laddning och frös in till framtida behov. Idag fick det bli fullkornsris och en sallad som tillbehör, för Håkans del blev det även några jalapenos och feferoni på tallriken medan Anki tog det sista av gårdagens vitlökssås. Blir ni sugna på att prova grytan så hittar ni receptet här.

Long Horn Chili.

Lammentrecoten vi spisade igår var underbart god, oj oj oj vad vi njöt! Den marinerades i: 

Lammmarinad
1 tsk färsk rosmarin
1 tsk torkad timjan
den sista slatten Santa Aarias Allround grillolja
2 pressade vitlöksklyftor
Mortla alla torra ingredienser och blanda ner i grilloljan.
Marinera några timmar innan köttet grillas.


Till detta åt vi ugnsstekta rotfrukter med broccoli och nektariner, en idé vi fick av Sofia som vi absolut kommer att göra flera gånger, så himla gott! Några rödbeter och en barnförbjuden vitlökssås landade också i magen. Varför såsen är barnförbjuden? Jo, det är vin i den:

Barnförbjuden vitlökssås
2 dl turkisk yoghurt
2 msk vitt vin
½ dl majonnäs
1 pressad stor vitlöksklyfta
1 msk olivolja
hackad dill efter eget tycke och smak, vi brukar ha i ca ½ dl
Blanda samman alla ingredienser och låt såsen stå i kylen några timmar innan den serveras.

Så där ja, nu väntar en kväll i tv-soffan, förmodligen kommer bådas ögonlock att falla tidigt ikväll, det tar på krafterna att partaja på helgen och kräver nu för tiden två dagars återhämtning... Vi är inte längre 25 år, bara att inse fakta! "Ohhh ljuvliga ungdom..."

Smaklig spis! / Anki och Håkan

6 kommentarer:

  1. Låter jättesmaskigt!..gillar ugnsrostade grönsaker....måste testa med nektariner lät annorlunda gott =P

    SvaraRadera
  2. vad coolt med vitt vin i en sådan sås, det har jag aldrig någonsin provat innan! skall skrivas upp på måste-laga-listan.

    SvaraRadera
  3. vad coolt med vitt vin i en sådan sås, det har jag aldrig någonsin provat innan! skall skrivas upp på måste-laga-listan.

    SvaraRadera
  4. Sicka goa matdagar!
    Den där Long Horn Chillin lät ju supergod. Härligt med lite höstiga grytor nu. Här blev det också lamm igår det är så gott. Sonen önskade däremot rödvinsås till, hur bartillåtet nu det är ;D
    Svarade på er kommentar om ostfonduen (en hemlis ;))
    Ha det bra!

    SvaraRadera
  5. Vilken bra idé med nektariner till. Det ska jag komma ihåg.

    SvaraRadera
  6. Vilken god gryta!! ...och vitlökssåsen!

    Jag måste komma ihåg aallt gott vi ska laga bara vi har ett riktigt kök igen. :)

    /Åsa

    SvaraRadera

Tack för att ni skriver en rad i vårt kök!