söndag 3 oktober 2010

Biff Rydberg

... har vi just njutit av, Biff à la Rydberg, en riktig smaksensation enligt oss! Vi inspirerades både av Per Morbergs recept och av ett recept som vi hittat i Skånska Dagbladet i lördags, så här blev det:

biff rydberg

Biff à la Rydberg
350 g oxfilé
500 g potatis
2 gula lökar
smör och rapsolja
salt och peppar
Servera med:
saltgurka
inlagda rödbetor
färsk persilja
rå äggula
Skala och koka potatisen ca 10 minuter, ånga av dom och skär i tärningar på ca 1 cm.
Skala och hacka löken, stek den i rapsolja och smör men låt den inte ta färg, den ska bara bli mjuk. Skär köttet i 1 cm stora tärningar.
Stek potatisbitarna i smör och rapsolja så de får en gyllenbrun färg, krydda med salt och peppar.
Håll potatisen varm under tiden som du steker köttet hastigt, det ska helst ha en rosa kärna.
Blanda ner löken, precis innan köttet ska ur pannan, så den blir uppvärmd.
Lägg upp på tallrikar tillsammans med tillbehören.

Fotot blev inte riktigt hundra, men det är lite svårt att fotografera i dagsljus när man käkar middag klockan 7 på kvällen... speciellt nu när det i princip är mörkt vid den tiden. Men vi gör vårt bästa och försöker följa de råd vi fått med belysning och så vidare, systemkamera är bra men det är verkligen mycket att lära sej.

Gårdagskvällen spenderades ju i Köpingebro hos Håkans föräldrar och där blev det en riktigt smarrig kycklinggryta till middag. Receptet kommer vi så klart att dela med oss av till er, så fort vi lagt våra vantar på det. Presenten blev uppskattad, Håkans mamma fick både presentkort i en klädesaffär och ett startkitt för oljemålning. Nu när hon fyllt pensionär så ska hon nämligen ta upp en gammal hobby, hon ska ställa sej framför staffliet har hon sagt vid ett svagt ögonblick. Vi får väl se hur det blir med det löftet... Besöket på Kapp Ahl blev kort och intensivt, jisses så mycket folk som trängdes på golvet som dessutom var överbelamrat med klädesställningar. Snacka om att pressa in så mycket som möjligt på så liten yta som möjligt.

Så har vi en ny orörd vecka framför oss, ska bli intressant att se vad den har att att erbjuda oss. Vilken mat den bjuder på vet vi i alla fall, för det har vi bestämt! Häng med oss så får ni också veta.

Smaklig spis! / Anki och Håkan
x

7 kommentarer:

  1. åh, biff rydberg är ju alldeles fantastiskt! alldeles, alldeles underbart gott måste jag säga, och en av mina favoriträtter.

    hoppas ni har haft en fin helg!

    SvaraRadera
  2. Så ut som en perfekt høstkveld! Hege

    SvaraRadera
  3. Biff Rydberg det var lange sedan... nu vet jag vad jag ska ha till middag en dag i denna veckan i alla fall, sa tack for tipset :)!
    Har star det en kalkon och gottar sig i ugnen en vecka for tidigt. Doftar sa gott. Ha en fin vecka!

    SvaraRadera
  4. Så gott ! Det var länge sedan vi åt detta !

    Ha nu en riktigt trevlig vecka :)

    / Jenny

    SvaraRadera
  5. Vad precis att vi har pratat hela helgen om att vi skulle försöka oss på att göra Biff Rydberg! :)

    Jag åt det på restaurang Prinsen förra hösten och det blev ett riktigt gott minne!

    SvaraRadera
  6. Jag kan lite generat erkänna att jag faktiskt aldrig ätit den gamla klassikerna Biff Rydberg. Det är nog något jag faktiskt måste testa inom kort. Lite pinsamt är det ju att aldrig ha testat :-)

    SvaraRadera
  7. jag får nog ställa mig i skamvrån med karin för jag har inget minne av att jag någonsin testat detta heller, men då har jag ju någonting nytt att se fram emot ;)

    jo, det där med smörpapper har jag hört, eller rättare sagt med plastfolie har jag hört... får väl testa det nästa gång för det där med att göra mördegskakor som ska kavlas ut har jag aldrig någonsin lyckats med :(

    SvaraRadera

Tack för att ni skriver en rad i vårt kök!