söndag 10 oktober 2010

Herrgårdskyckling

Anki hade en härlig eftermiddag hos sina föräldrar igår, mycket prat, bland annat om mat och dryck (såklart) ett intresse som vi delar, lite fototittande och lite fikande, ja helt enkelt en perfekt eftermiddag! Gick hem ett munkjärn rikare och det ska bli riktigt spännande att få prova på att använda det. Några recept fick också plats i packningen, bl.a ett efterrättssrecept som ska användas idag till Håkans stora glädje, vad det är får ni vänta lite med att få veta.

Vi kom fram till att det är många maträtter man ofta gör bara en gång, det är egentligen inte så många recept som görs mer än än gång varken hemma hos dom eller här hemma hos oss. Det finns ju så många recept att prova, speciellt vad gäller fisk och kyckling, så det finns liksom ingen anledning att bara köra på i samma gamla hjulspår (om man nu inte vill det alltså). Men visst finns det några gamla godingar, sk favorit i repris rätter, och gårkvällens middag med kyckling blev en sådan. Denna maträtt bjöds vi på hos några vänner för flera många år sedan och vi har gjort den ett antal gånger efter det. Nu var det alldeles för länge sedan vi åt den, inte sen vi startade denna bloggen faktiskt, så igår var det dags:


Herrgårdskyckling   2 portioner
2 kycklingfiléer, ca 400 g
2 dl crème fraiche
1-2 tsk fransk senap (beroende på hur stark senapssmak du vill ha)
50 g rökt skinka
hackad persilja
Tärna skinkan i små bitar och hacka persiljan.
Blanda samman crème fraiche, senap, skinka och persilja.
Bryn kycklingfiléerna snabbt runt om så de får lite stekyta.
Lägg filéerna i en ugnssäker form och slå på crème fraicheblandningen.
Gratinera i ugnen ca 20 minuter på 225 grader till kycklingen är genomstekt.
Servera med pressad potatis och grönsaker.

En enkel och snabbkockad middagsrätt, perfekt för en kväll när det blir middag lite senare. Till detta drack vi vinet som blev över från fredagens anka, gott, men det passade inte lika bra som det gjorde till ankan.

Nu ligger söndagen framför oss, sovmorgonen är avklarad precis som långfrukosten är. Vi har inte riktigt bestämt oss för vad som ska hända idag, men en god middag är förberedd i alla fall och det är ju huvudsaken, inte sant?
Hoppas ni får en skön söndag, vad ni än hittar på!

Smaklig spis! / Anki och Håkan
x

9 kommentarer:

  1. Tänker på er varje dag i alla fall. Så fruktansvärt att det ska behöva bli så som jag sa, man kan inget annat än önska att något mirakel sker.

    Nej den är ju väldigt ovanlig, bara 150-200 drabbas varje år och 20 utav dom är barn så på ett sätt känner jag mig ganska lyckligt lottad som att den ändå har så god överlevnads prognos och samtidigt är så ovanlig, ska man välja en cancer form så kanske det är hodgkins, trots att den är lika jobbig att genomgå som alla andra cancer men de som drabbas utav den har ändå haft "tur" i oturen då den oftast går att bota såpass väl :)

    jag blir lite nyfiken bara, och förstår om du inte orkar prata om det eller inte kommer ihåg efter så lång tid men hur upptäckte du din Hodgkins? Vad jag har sett så är det väldigt olika.

    Detsamma! Trots allt elände så önskar ja er all lycka.

    SvaraRadera
  2. Ni gör sån himla god mat hela tiden! En blogg som verkligen inspirerar är Eran!

    SvaraRadera
  3. Det lät gott. Och enkelt. Det gillar jag!! Och pressad potatis till såg riktigt smaskigt ut. Måste nog köpa en press...

    SvaraRadera
  4. Beatrice: Tack så mycket!
    Ett svar till dej finns i din mejl.

    Daniella: Så glada och stolta vi blir av dina fina ord, Tack! Härligt att höra att vi kan inspirera dej!

    Sofie: Japp, ge dej ut och inhandla en press, konstigt nog blir potatis godare när den är pressad.

    SvaraRadera
  5. Så himla gott det ser ut! :)

    Trevlig söndags kväll önskar jag er!!

    SvaraRadera
  6. Ser himla mumsigt ut det där, förstår om det bli en återkommande rätt

    SvaraRadera
  7. Ser gott ut. Kul med munkjärnet. Är nyfiken på om ni får till munkar. Hojta gärna till då om jag nu skulle missa att se inlägget. Har väl själv ett järn någonstans som skulle kunna komma till användning.
    Ser att ni är skåningar och vill tipsa om det skånska skafferiet på taffel.se där förträffliga Anna Billing skriver.

    SvaraRadera
  8. Tack för tipset Kinna, ska genast ta och kolla in i skafferiet.
    Lovar att hojta när järnet är invigt!

    SvaraRadera
  9. Mmm...den här rätten brukade alltid min Mamma göra. Söndagsmiddag. Härligt med matminnen....ska nog ta och göra den rätten en söndag och bjuda hem Pappa! :)

    SvaraRadera

Tack för att ni skriver en rad i vårt kök!