onsdag 6 oktober 2010

Krämig blomkålssoppa

Onsdagar betyder ledig dag för Anki under denna höstterminen, härligt med ledighet så här mitt i veckan. Förmiddagen har spenderats med att klippa i tidningar (nya spännande recept att prova), surfa lite på nätet på olika matbloggar (finns så många bra) och hänga undan gårdagens tvätt. Spännande, eller hur? Håkan slutade som vanligt tidigt och när han kom hem så trotsade vi snålblåsten och gav oss ut på en promenad. Väl hemma igen så påbörjades dagens matlagning som idag tillagades i lergryta, vad det blev får ni veta i morgon.

Så över till gårdagens soppa som vi hade till kvällsmat. Det är så kul när man skriver inlägg och den automatiska rättningen går in och markerar med rött om det är felstavat. Vissa ord som man verkligen inte tror finns och som man är helt säker på att de kommer att bli rödmarkerade blir det inte medan andra som man vet finns och dessutom är rättstavade snabbt blir understrukna. T.ex blir ordet "rättstavade" understruket och som förslag ges att det antingen ska finnas ett bindestreck eller att det ska stå rattstävade... vad sjutton betyder det? När vi sedan tycker vi uppfinner ett eget ord och döper vår kvällsmat till "Molnsoppa" så gissa vad som händer! Det är tydligen ett ord som redan finns och är helt rättstavat, ha, där fick vi för att vi trodde att vi var uppfinningsrika och kreativa...

blomkålssoppa

Blomkålssoppa  2 port
ca ½ kg blomkålsbuketter
ca 10 cm strimlad purjolök
8 dl vatten
1½ msk grönsaksfond
2 dl matlagningsgrädde
salt och peppar
Dela buketterna i mindre bitar och släng ner dom i en gryta tillsammans med purjon, vattnet och fonden.
Låt det hela koka till blomkålen är mjuk, det tar ca 15 minuter.
Mixa allt och slå i grädden, smaka av med salt och peppar och ge soppan ett snabbt uppkok innan den serveras.
Vill du ha en lite matigare soppa kan du tillsätta korvskivor eller strimlad, stekt bacon.
Strö gärna på hackad persilja och servera en stark senap till.

Varför molnsoppa? Jo, blomkålsbuketterna påminner om moln till utseendet och soppan blir så mjuk och len, precis som vi tror att molnen är.

Smaklig spis! / Anki och Håkan

4 kommentarer:

  1. gud vilket snuckigt namn! och god låter den som också, blomkål är ju en av mina favoritgrönsaker (är det förresten en grönsak?)!

    SvaraRadera
  2. Vilket mysigt namn. Låter som en riktig dagissoppa - ett bra namn lurar de flesta barn har jag inbillat mig! Soppan låter ljuvlig.

    Var också ledig igår. Underbart med en dag mitt i veckan!!!

    SvaraRadera
  3. Härligt med en ledig onsdag!
    Denna soppa gjorde jag för ett tag sedan och gjorde misstaget att köra den för varm i min magic bullet. Soppa över hela köket och mera av åskmoln blev det för min del. Men det är väldigt gott! Tycker absolut ni ska göra en amerikansk kalkon i år. Ska snart göra en pumpkin pie också det "måste" man ju ha efter ;)
    Kram

    SvaraRadera
  4. Tack så jätte mycket för din kommentar! :') Det värmer verkligen!

    Har aldrig träffat på någon annan via bloggen som har haft Hodgkins faktiskt. Precis som du säger så är ju faktiskt Hodgkins en utav dom cancer formerna som är bland dom "bästa" att drabbas utav, om man nu ska se det ifrån den ljusa sidan. Så man har ju verkligen haft tur i oturen då man drabbats utav en cancer som har såpass hög överlevnads prognos :)

    Beklagar verkligen din mamma! Fy vad hemskt :( Blir så ledsen och arg att det ska behöva gå den vägen när man längre inte kan göra något.. Lider verkligen med er! Tänker på henne och era nära. Sänder många styrke kramar

    SvaraRadera

Tack för att ni skriver en rad i vårt kök!