onsdag 27 oktober 2010

Ärtsoppa med kassler

Nu har vi frångått vår tisdagssopptradition lite, både förra veckan (då vi istället soppade på torsdagen) och denna veckan. Ja herrejesus, hur ska detta sluta, vart är världen på väg...:) Igår blev det skramlade ägg och bacon till kvällsmat så veckans soppa åt vi i dag istället, så där lite wild and crazy.

En helt vanlig ärtsoppa bjöd köket på idag, hemlagad med tärnad kassler i och till den dracks det varm punch. Alkohol mitt i veckan tänker ni kanske? Jo minsann, ännu mer wild and crazy, nästan lite "on the edge"! För vi tycker faktiskt att när himlen är grå, regnet öser ner och det verkligen är riktigt muggväder, då behöver man något som piggar upp lite och då passar varm punch ypperligt. Speciellt om man ska äta ärtsoppa förstås...


Ärtsoppa
1 pkt (500g) gula ärtor
1 hel gul lök, skalad
1½ l vatten
1 tsk salt
1 tsk timjan
1½ msk grönsaksfond
300 g kassler
Skölj ärtorna och låt dom ligga i vatten minst 12 timmar.
Häll därefter av vattnet och slå ärtorna i en gryta tillsammans med vatten, salt, lök och fond.
Kok upp och låt sedan soppan småputtra 1½ - 2 timmar, tills ärtorna är mjuka.
Plocka bort tomma skal som flyter upp till ytan.
Ta upp löken och krydda med timjan och ev mer salt.
Tärna kasslern och låt det puttra med en stund till den är varm.
(Vill man ha soppan vegetarisk hoppar man på köttet, eller hur?)


Och för att ytterliggare öka på spänningen denna veckan tänker vi faktiskt sätta i oss en efterrätt också ikväll! Men den får ni läsa om en annan dag, för nu ska vi fortsätta i köket.

Ha en fortsatt trevlig kväll, för det tänker vi ha!
Smaklig spis! / Anki och Håkan

13 kommentarer:

  1. Hmm, ärtsoppan står jag nog över, kräsen som jag är... men jag tar gärna lite punsch! :-)

    SvaraRadera
  2. Helena: Okej, du slipper väl soppan då. Men punschen får du dricka på eget ansvar om du ska dricka den på fastande mage...

    SvaraRadera
  3. hmmm, nu undrar jag ju om ni drack punsch för att få äta soppa eller om ni gjorde soppan för att få dricka punsch? vad lockade mest egentligen?

    själv har jag ätit en smörgås till middag, helt crazy ;)

    SvaraRadera
  4. Hmm vad ni ställer till det för oss ;) era soppdagar ska ju vara tisdagar och ärtor och punch ska man ha på torsdag. Oj, oj, oj hur ska detta sluta ;D Men jag tackar inte nej till varken ärtsoppan eller punchen (vilken veckodag det än är). Den lilla senapsklicken på tallrikskanten är ett måste.
    Ha det bra

    SvaraRadera
  5. Galet!! Har ett paket med ärtor i skafferiet som jag lurat på länge. Får nog ta och göra en gryta någon dag. Men är det inte torsdag som är klassisk ärtsoppedag?! Värmande och gott en ruggig dag som denna!!

    SvaraRadera
  6. Skulle väl aldrig dra mig för att njuta av ett glas mitt i veckan! Livet ska levas! Ett glas rött en tisdag gör att världen ljusnar en aning, mitt i allt gråtsvart :)

    SvaraRadera
  7. Guuuud så gott med hemmagjord ärtsoppa! Varm punch har jag dock aldrig smakat. Men det låter som ni har mysigt i regnet i alla fall.

    http://smaskelismaskens.blogspot.com/

    SvaraRadera
    Svar
    1. Ärtsoppa med varm punch är en mänsklig rättighet

      Radera
  8. Pernilla; Ja du, därom tvistar de lärde.

    Kaksmulan; Men visst måste det finnas en senapsklick på kanten, annars hade det varit för galet.

    Sofie; Jo, torsdagar ska man väl ha soppa egentligen men men...

    Lena; Helt rätt, så talar en livsnjutare!

    Erika; Varm punsch är väldigt gott, men den ska bara värmas, inte kokas.

    SvaraRadera
  9. hallå, en dag som den här förtjänar man lätt punsch! med tanke på vilket skitväder det har varit, morr. vad är det för überfin stol/fåtölj ni har på den översta bilden?! den ser helt galen fin ut!

    SvaraRadera
  10. Ärtsoppa är så gott - och gärna med en rejäl klick god senap :-)

    SvaraRadera
  11. Charlotta; Rätt talat! Stolen är Håkans "cigarrstol" som vi kallar den. Det är en chesterfieldfåtölj i öronlappsmodell som han hade turen att fynda till ett billigt pris.

    Matbloggen; Ja, senapen är obligatoriskt till ärtsoppa.

    SvaraRadera
  12. Ett bra tips för att få bort skalen är att vispa runt kraftigt med en ballongvisp. Då fastnar skalen och kan vispas av i en skål med vatten...

    SvaraRadera

Tack för att ni skriver en rad i vårt kök!