torsdag 28 oktober 2010

Katrinplommonsufflé

I går följdes vår soppmiddag av en mumsig efterrätt, en gammal hederlig sådan (ja den vi åt var ju i och för sej nygjord), nämligen katrinplommonsufflé. Det är egentligen en av Ankis mors paradrätter vad gäller "efterrätter som serveras på söndagsmiddagar med familjen", men nu har vi fått receptet av henne så vi kan göra den själva också när suget sätter in. För det gör det verkligen ibland...

Bli nu inte oroliga när ni läser sufflé, det är inte så svårt som man kanske tror. Det som är viktigt är att du inte öppnar ugnsluckan under tiden som sufflén står i ugnen, då sjunker den ihop och kilar vidare och det vill man ju inte att den ska göra. Servera den rykande het med vispgrädde till och ni har en given succé!

katrinplommonsufflé

Katrinplommonsufflé 
1½ hg katrinplommon
4 dl vatten
3/4 dl socker
4 äggvitor
Skölj katrinplommonen och lägg dom i blöt i vattnet, det räcker med ett par timmar.
Koka plommonen i blötläggningsvattnet till de är mjuka.
Slå bort vattnet, finhacka dom och låt dom sedan svalna.
Tillsätt socker till fruktköttet och blanda samman.
Smörj en suffléform.
Visa äggvitorna riktigt hårt och rör försiktigt ner plommonröran, använd inte träslev!
Häll smeten ner i formen och grädda i ugnen på 175 grader i ca 30 minuter.


Här har ni den, vår första sufflé men definitivt inte vår sista. Denna tänkte vi kunde bli ett bra bidrag till "månadens sötsak" hos Tea som har bloggen Söta Saker. Denna månad är temat "höst" så då kan det väl passa med lite plommon, även om de kommer från en påse...

Smaklig spis! / Anki och Håkan

10 kommentarer:

  1. Hm! Jag ska minsann fråga min xxx-svärmor hur hon gjorde sin katrinplommonsufflé!
    När jag skulle komma hem från BB med min son, född -87, fick jag önska mig mat. Hennes sufflé var given som dessert, det bästa jag visste. Jag har inte ätit det sedan dess men har aldrig glömt den!
    Vänta ni! ;)

    SvaraRadera
  2. I denna länken hittar ni en enkel drink och en med lite mer ingredienser.
    http://remsansbistro.blogspot.com/2009/11/drommer-mardrommar-om-applen.html
    Går även göra vanlig mojito och tillsätta bitar av äpple. Lycka till!

    SvaraRadera
  3. MMM- så gott med sufflé! Min favorit är nästan som denna, men med fikon!

    SvaraRadera
  4. Härligt!!
    Kul att se att det finns de som gör sufflé hemma. Jag har aldrig förstått det där med att det skulle vara svårare än någonting annat..
    Och ni verkar ju ha lyckats jättebra!!

    SvaraRadera
  5. Lena; Vi väntar, med spänning!

    Remsan; Tack, det ska vi genast kolla upp.

    Malin; Ja, sufflé är verkligen kanongott.

    Trädkramaren; Välkommen hit! Tack, ja den blev riktigt bra om vi får säga det själv. Och det är faktiskt inte svårt...

    SvaraRadera
  6. Angående isterband har jag märkt att många utav mina restauranggäster vill ha skånsk senap till. Själv tycker jag att det verkar överflödigt, men det borde passa bra...

    SvaraRadera
  7. Mums!! Detta så verkligen jättegott ut! :)

    Hoppas ni får en jättetrevlig
    halloween-helg!

    / Jenny

    SvaraRadera
  8. Oh, vad gott. Var inte igår, som jag åt det! :)

    SvaraRadera
  9. Åhh den minns jag, länge sedan jag åt den men nu har jag ju receptet. Tack!!/syrran

    SvaraRadera
  10. Min mors katrarinplommonsufflé dröp av smör vill jag minnas :-)

    SvaraRadera

Tack för att ni skriver en rad i vårt kök!