onsdag 10 november 2010

Krämig frisksoppa med saffran

I kväll blev det en fisksoppa till middag, vi hade egentligen tänkt göra en annan från början men eftersom vi saknade några av ingredienserna, istället fick det bli denna:

Fisksoppa

Krämig fisksoppa med saffran
400 g torskfilé
1 påse saffran
1 liter fiskbuljong
2 tomater (gärna skållade och skalade)
2 dl crème fraiche
1 bit purjolök
ca 125 g fänkål
2 msk olivolja
1 lagerblad
2 msk torkade örter (ta de du gillar)
1 burk musslor (helt valfritt)
Dela den tinade fisken i bitar.
Hacka tomaterna, strimla purjolöken och fänkålen.
Fräs grönsakerna i olja, häll på buljongen och tillsätt lagerblad och saffran.
Låt det sjuda i 10 minuter och smaka av med salt och peppar.
Tillsätt crème fraiche, blanda om och ta fisken och sjud ytterligare 5 minuter.
Lägg till sist i musslor och örter och låt soppan bli varm. 
Servera med aioli.


Till soppan drack vi vita bubblor (vi har ju faktiskt semester) närmare bestämt Jacob's Creek, nr 7359 som kostar 89 kronor på systembolaget. Ett friskt vin, enligt oss, med många bubblor för det priset, passade riktigt bra till soppan.
Denna soppan har vi lagat till flera gånger, men nästa gång det blir fisksoppa i detta köket så ska vi absolut prova Mias recept!

Så över till priset. Vi har fått en award från Linda som har bloggen Cupcakesfluffan där hon bloggar om alla goda kakor hon bakar och lite av hennes goda mat. Vi tackar så himla mycket, blir härligt glada över din uppskattning!

Reglerna för utmärkelsen är ;
1. Tacka den person du fick den av.
2. Kopiera utmärkelsen till din blogg.
3. Dela tre saker som du gillar med dina läsare.
4. Skicka utmärkelsen till fem bloggar som du tycker förtjänar denna utmärkelse.

Ok, då ska vi se vilka tre saker vi gillar...., hmmm:
1. Att laga och äta god mat, naturligtvis:)
2. Varandra såklart, <3
3. Att resa, långt eller kort, spelar ingen roll.

Nu till de 5 som vi skickar vidare awarden till (inte lätt eftersom det finns så många bra bloggar som vi gillar massor)
1. Charlotte som bloggar på Matrepubliken
2. Mia som håller till på Mor-Mia's
3. Gun som bakar och kockar på Kaksmulan
4. Erika i Erka Perkas kök
5. Lena som skriver både om det ena och det andra på Alma Mater.

Och till alla er som vi också ofta kikar in hos, vi gillar er också skarpt!

Smaklig spis! / Anki och Håkan
xx

10 kommentarer:

  1. Tack snalla ni! Vad glad jag blir! Men lite besviken ocksa for nu har inbjudan kommit bort igen.. jag vill ju smaka pa fisksoppan ;)
    Tack igen och ha en go kvall och fortsatt harlig semestervecka!

    SvaraRadera
  2. Tack rara fina för att ni gav mig en award! Den gav mig guldkanten i tillvaron!
    *kram*

    SvaraRadera
  3. tack snälla ni för den fina utmärkelsen! först får man stå dessutom, host host. skämt åsido, tack igen! :)

    golvet är numera lutat och såpat! vi lade det sista lagret med såpa för ett tag sedan så imorgon får vi se resultatet, ska bli superkul! och skönt att få flytta in i köket igen. nästa på tur står målaren - sen får det vara klart med renovering i den här lägenheten... :)

    SvaraRadera
  4. Vi har också ätit soppa, men kräftsoppa. Hade ett paket kräftor i frysen som tog för stor plats. Tror jag gillar alla Jacob Creeks viner. De är goda men ändå lättdruckna.
    Er tripp verkar varit mycket lyckad! Jag hade hoppats på en tur till helgen o besöka matmässan, men tiden räcker nog inte.

    SvaraRadera
  5. Låter smaskigt med saffran i soppan - och det ser GOTT ut.

    / Jenny

    SvaraRadera
  6. Vilken fisksoppa! Den hade jag gärna ätit av!

    SvaraRadera
  7. åh, vilken trevlig helg ni verkar ha haft då, härligt :) och TGIF är jäkligt gott!

    snabbscrollade här och såg först bara "findus soppa" och trodde då att ni köpt en färdigsoppa och skrivit ut ingredienserna på, haha. men sen så läste jag om igen, lite noggrannare och tänk så annorlunda det blev ;)

    SvaraRadera
  8. Tusen tack, vad gulliga ni är!!!
    Er soppa låter himla god!

    SvaraRadera
  9. Kaksmulan; Tror minsann vi får klaga på posten nu, det verkar dags:)


    Charlotta; Renovering är som roligast när den är klar, eller hur?

    Remsan; J.C vinerna är vi oxå glada för, precis som du säger så slinker de lätt ner. Vi hade oxå gärna varit i Stockholm kommande helg så vi kunde besökt mässan, men det funkade inte riktigt, tyvärr.
    Då ser vi fram mot ett recept på kräftsoppa hos dej.

    Jenny; Saffran piffar verkligen till fisksoppor. Som tur är så har priset gått ner lite...

    Frostrosor; Det är bara att kocka, du har receptet:)

    Pernilla; Jo, men det hade väl varit något, skriva ut innehållet i Findussoppa, undrar om man kunnat komma undan med det:)

    Kaksmulan, Matrepubliken, Lena och Mor-Mia; Varsågoda, det är ni väl värda!

    SvaraRadera
  10. Tack snälla Håkan och Anki! Precis vad jag behövde här i höstmörkret! Jag blev jätteglad!

    SvaraRadera

Tack för att ni skriver en rad i vårt kök!