onsdag 24 november 2010

Soppa med stark korv och saffran

Så har då snön anlänt även här nere i vår del av detta avlånga land, lite blandade känslor har vi faktiskt. Visst är det härligt att titta ut och se det vita (ja så länge den ligger kvar och inte smutsas ner av avgaser och annat) täcket som lyser upp dessa gråa dagar. Men å andra sidan är det inte så roligt när man är cykelburna människor som vi, eftersom det här nere oftast blir slask som sen fryser och är livsfarligt att cykla i...

Fast väder som detta inbjuder ju till helt annan mat än den man käkar när solen står högt på himlen och det är 30 grader ute, det kan ju också räknas till det positiva med snö. Precis sådan mat blev det går i våra tallrikar, en het soppa med säsongens kanske mest använda smakmedel, nämligen saffran. Till den serverades nybakat långpannebröd, men det receptet får ni allt vänta lite med, vi börjar med soppan;

soppa med het korv och saffran

Het soppa med saffran   2-3 portioner
½ gul lök
2 vitlöksklyftor
3 selleristjälkar
1 morot
250 g stark korv (vi hade Brännare från Ingelsta Kalkon)
½ tsk paprikapulver
1 påse saffran
1 burk krossade tomater
13 dl vatten
4 msk kyckling- eller grönsaksfond
1 burk kikärtor
70 g färsk babyspenat
salt och peppar
Hacka lök och vitlök, strimla selleri, skala och slanta morot och skär korven i 1 cm bitar.
Fräs grönsaker och lök i olja utan att de tar färg.
Lägg i korven och låt den fräsa med en stund.
Tillsätt paprikapulver och saffran och låt det fräsa en stund till.
Slå i tomatkross, vatten och fond och låt soppan koka minst 20 minuter under lock.
Skölj kikärtorna och spenaten och slå ner i soppan, låt det koka 10 minuter och smaka av med kryddor.


Nu är det snart tid att käka dagens middag och idag får vi besök av Lars-Agne, känner ni honom? Om inte så kommer ni att få stifta bekantskap med honom i morgon. Sen är det dags för Anki att ge sig iväg till jobbet för att ha en pysselkväll tillsammans med barn och föräldrar. Håkan passar på att vinterpimpa sin cykel, något som verkligen behövs när man cyklar i ur och skur som han gör.

Smaklig spis! / Anki och Håkan
x

8 kommentarer:

  1. Ja, visst är det gott med soppa när det är kallt ute!

    -Skogly

    SvaraRadera
  2. mmm, gött med soppa i snörusket! fast vi har lite brist på snörusk här i gbg tycker jag, fast det är å andra sidan bara jag, de infödda göteborgarna gnäller himla mycket... i dalarna kallar vi det milt snöfall, i göteborg är det kaos ;)

    haha, jag ska nog sätta lite julgransglitter runt mitt finger så blir det riktigt julepyntat och fint, den blåa nageln kan vara som stjärnan i toppen!

    ha en fin första advent!

    SvaraRadera
  3. Ja usch ett sånt ruskväder ni fått! Då kan det verkligen passa bra med en god soppa. Denna såg god och lite annorlunda ut. Lite avundsjuk på Anki, vi hade alltid så himla mysigt på vårt dagis julpysselkväll.. Hoppas du får det också. Ta det lugnt på vägarna i snökaoset.

    SvaraRadera
  4. Babyspenaten i soppan var ett roligt inslag!

    SvaraRadera
  5. grym färg på soppan! saffran i mat har jag totalt underskattat, det ska jag definitivt prova på lite mer.

    ni är sjukt duktiga som cyklar så mycket, det måste vara typ världens bästa träning.

    SvaraRadera
  6. Den där sopppan såg smaskig ut!!
    Och extra gott med varm soppa nu när det är så kallt ute :-)

    SvaraRadera
  7. Pernilla; Blir säkert julens finaste pynt!

    Kaksmulan; Tack. Julpysselkvällen var fin, mysigt att träffas så där också.

    Frostrosor; Ja, den gav lite annan färg åt det hela.

    Charlotta; Tack! Ja, saffran är verkligen en härlig krydda i mat och ger samtidigt en härlig färg.
    Men visst är vi...:)

    Matbloggen; Tack! Ja soppa passar extra bra vi denna tiden på året.

    SvaraRadera

Tack för att ni skriver en rad i vårt kök!