lördag 27 november 2010

Långpannebröd med havregryn

Tänk, det bara fortsätter att vräka ner snö över oss här nere! Det har infunnit sej en riktig julstämning tack vare det vita täcket som man ser när man tittar ut. Härligt tyst och dämpat blir allt ljud ute ifrån, de som vågar sig ut i bilar kryper fram på gatan utanför och människorna går i sakta mak. 

                           

Vi har spenderat dagen hitintills med att julpynta, granen, tomtarna och änglarna har fått lämna den iskalla vinden för att få lite värme här nere. Jodå, ni läste rätt, vi har redan julyntat! Vi brukar faktiskt ta fram allt julpynt till första advent, tycker att det är denna tiden fram till jul som är den mysigaste och vi vill kunna njuta riktigt av allt fint. Annars blir den tiden alldeles för kort känner vi, en massa saker som tas fram för att bara sprida glädje och stämning under en vecka eller två. Däremot tar vi sedan undan julen snabbt efter nyår, då är julen slut och tomtarna får flytta tillbaka upp på vinden. 

Vi har också börjat på ett litet projekt till månadens sötsak, där temat denna gången är färgglatt. Projektet ska vi göra klart i morgon och då får ni se vad det blev denna gången. Vi kan ju avslöja att Majoren har deltagit i projektet...

Men nu över till något helt annat, ett recept på ett gott långpannebröd ska vi bjuda er på idag. Detta brödet åt vi till vår heta soppa som vi kockade till i tisdags:


Långpannebröd med havre
6 dl vatten
4 dl havregryn
50 g smör
50 g jäst
1 dl vatten
1½ tsk salt
2 msk sirap
14 dl rågsikt
Slå havregrynen och smöret i en skål. Koka upp 6 dl vatten och slå i skålen.
Rör om så att det blandas och låt det sedan stå och svalna till det får en temperatur av ca 37 grader.
Smula jästen i en annan skål, värm 1 dl vatten fingervarmt och slå över jästen så det löses.
Slå i havreröran, sirap, salt och nästan allt mjölet.
Arbeta samman till en smidig deg som sen får jäsa under bakduk 40 minuter.
Ta upp degen och knåda samman på ett mjölat bord.
Platta ut degen på ett bakplåtspapper i en långpanna, skåra ut 24 bitar med en mjölad kniv.
Låt det jäsa under duk 40 minuter och pensla sedan med vatten och strö på havregryn.
Grädda mitt i ugnen på 225 grader i 25 minuter.

I går blev det middag på "Stig in" där vi varit vid några tillfällen tidigare, får väl säga att det blivit vår favoritrestaurang i stan, god mat, ordentliga portioner och så trevlig personal/ägare. Vi valde kvällens planka båda två, en planka med två bitar oxfilé, hemgjord mos och hemlagad bea som var så god! En hel hög sallad och goda rotfrukter fick vi också och till maten delade vi en flaska vin. Anki satte i sej en efterrätt också, en smarrig cheescake med smak av lime och ett lager lakritsgelé över, gott.
Vi fortsätter på temat "äta borta" i kväll, vi ska nämligen snöra på oss snöskorna och ge oss iväg till Anne och Ingemar. Där bjuds vi säkert på en god middag som vanligt, de gör oss aldrig besvikna... Lite reseplanering ska det också bli för en tur tillsammans till våren. Kanske vi även hinner med en tur "På Spåret" vem vet?

Slutresultatet. Årets gran blev klädd i blått och silver. Tyvärr blev fotot lite väl mörkt, vi får försöka få till det bättre en annan dag.

Ha nu en fortsatt mysig lördag, det ska vi ha,
Smaklig spis! / Anki och Håkan

8 kommentarer:

  1. Så fin julgran ni har!! Vackra färger.

    Hoppas ni får en jättetrevlig kväll ! :-)

    SvaraRadera
  2. Vilken fin julgran. Hemma hos oss blir det ingen gran förrän dagarna innan julafton, men jag längtar väldigt mycket efter julen just nu. Har julbakat hela helgen. :-)
    Det där långpannebrödet såg väldigt gott ut. Det receptet spar jag. Trevlig helg!

    SvaraRadera
  3. Jag kan hållande med. Det är mysigare med allt pynt nu än efter jul. Tycker er gran är jättefin! Visst är det underbart med snön, men under kvällen har vi fått nästan en halv meter snö...
    Brödet lät gott!

    SvaraRadera
  4. Vad fin er gran blev. Önskar alltid att jag kunde ha en så där färk koordinerad och snygg gran men så länge barnen får vara med och bestämma blir det "allsköns blandning" men det är fint det med. Långpannebröd med havre är vårt favoritbröd också. Har varit och köpt färsk jäst till lussebullarna (finns ju inte i vanliga affärer här) så det får nog bli en laddning havrerutor här också. Ha en härlig första advent!

    SvaraRadera
  5. Åh så fin gran! Här blir det ingen :( Katterna är alltför glada i växter, och skulle man dessutom hänga pynt i dem... glöm det :) Kanske kan ha en liten en på balkongen, när jag tänker efter? Blev inspirerad nu :)

    Trevlig advent!

    SvaraRadera
  6. Jag tänkte också börja julpynta tidigare i år, blir nog nästa helg. Trevlig advent på er!

    SvaraRadera
  7. Vilken fin gran ni fick till! Här har det bakats lussebullar hela dagen :-_)

    SvaraRadera
  8. Matbloggen; Tack!

    Erika; Tack! Ja, man ska ha de traditioner som man gillar bäst. Mysigt med julbak.

    Remsan; Tack! Ja, det kom lika mycket här i stan, det blev att pulsa fram.

    Kaksmulan; Tack! Vi brukar köra med lite olika färgteman men tycker det är superfint oxå när det är klätt av barn. Så klart dom ska få vara med och bestämma, om man ha barn hemma.

    Cecilia; Tack! Nej, katter och gran är ingen vidare kombination.

    Martina; Då kanske vi får se hur du pyntat också?

    Karin; Tack! Gott... kan du skicka ner några kanske?

    SvaraRadera

Tack för att ni skriver en rad i vårt kök!