lördag 20 november 2010

Mmm...marulk och bubbel

Då skriver vi lördag igen, Håkan sliter och släpar på jobbet så Anki får styra upp köket själv i dag. Det är sista helgen innan första advent, är det klokt? Tiden går så himla fort och innan vi vet ordet av det så sitter vi och öppnar julklappar, proppar oss fulla av sill, skinka, köttbullar och annat från julbordet. Kanske någon av er redan varit på julbord, eller hör ni till dom som inte brukar "gå på julbord". Vi sällar oss till den senare gruppen och tycker att det räcker med det vi äter i julhelgen.

I går firade vi något annat än jul här i Mårtenssons kök, vi firade nämligen 15-årsjubileum (för er som inte redan läst det) och det gjorde vi med en god fiskrätt och en makalöst god champagne. Vi är båda tossiga i skumpa och hade vi haft råd hade vi hällt det i våra strupar varje vecka! Fredagens champagne blev denna:

Ruinart Brut, nr 7637 för 349 kronor på systembolaget. Mycket bubblor för pengarna.

Under tiden som vi fixade varmrätten så smaskade vi på goda laxrullar (dom får ni receptet på en annan dag) och ostron. Varmrätten var enkel att laga till och passade riktigt bra till bubblorna. Vi hade bestämt oss för att prova Marulk och till den blev det en ratatouillegryta och auberginer. Marulken smakade verkligen gott, köttet var fast med en mjuk smak. Ingen direkt "fisksmak", så även om den som inte är någon fantast av fisk hade nog kunnat överleva smaken. Rattatouillegrytan var smarrig och den kommer vi absolut att göra fler gånger, passar säkert lika bra till kyckling och kött, eller som en rent vegetarisk rätt.


Marulk med ratatouillegryta
2 skivor marulk, eller annan god fisk
2 vitlöksklyftor
rapsolja 
2 msk olivolja
bladpersilja
1 aubergine
salt 
Skala, skiva ch rosta vitlöksklyftorna i rapsolja. Blanda med bladpersiljan, salta och peppra. Klyfta auberginen i 8 klyftor, snitta köttet lätt och lägg dom i en ugnsform. Ringla över olivolja och hälften av vitlöks och persiljeröran. Rosta i ugnen på 200 grader 30 minuter. 
Pensla marulken med resten av vitlöks och persiljeröran. Baka fisken, precis innan den ska serveras, i ugnen på 200 grader till innertemperaturen är mellan 47-58 grader. 

Ratatouillegryta
2 bananschalottenlökar
1 röd paprika
½ grön zucchini
½ fänkål
2 tomater
timjan
1 dl vitt vin
3 dl grönsaksbuljong
1 dl crème fraiche
citronsaft
socker
Dela lök, paprika,zucchini och fänkål i mindre bitar och fräs i olivolja. Tärna tomaterna och tillsätt dom med vin, timjan och buljong. Låt det koka ca 20 minuter, fänkålen ska vara mjuk. Slå i crème fraiche och låt det koka upp. Smaka av grytan med kryddor och ev. citronsaft och socker.
Servera med fisken och auberginen.

Till sist vill vi verkligen tacka er alla för era gratulationer, TACK!!! Vi uppskattar så era kommentarer och er feedback på det vi skriver, det ska ni veta. Så Skål på er allihop och hoppas ni har en härlig helg!

Smaklig spis! / Anki och Håkan

13 kommentarer:

  1. Ser riktigt smarrigt ut, har nog aldrig ätit marulk. Hur gick det för er i torsdags?

    SvaraRadera
  2. Marulk har jag aldrig tillagat själv! Är ju så gott! Håller med om att bubbel är fantastiskt gott. Finns ju som tur är gott bubbel som inte är champagne om man vill "bubbla till vardags".

    SvaraRadera
  3. Carina; Tycker verkligen ni ska ta och prova Marulk, Marie på torget har det i fiskbilen. I torsdags kom vi på andra plats, näst efter det andra "vinnarlaget", men vi kan ju inte vinna jämt, hur skulle det sett ut...

    Sofie; Ja, "ickechampagne-bubbel" är perfekt som vardagsbubbel, tur det finns.

    SvaraRadera
  4. Grattis!
    Mmm, marulk är ju så gott, var inte så länge sedan jag gjorde det.

    SvaraRadera
  5. Martina; Tack! Ja, marulk har vi inte ätit för sista gången, det kan vi lova.

    SvaraRadera
  6. Jag är laxberoende så jag ser fram emot det receptet! Det andra låter synnerligen lyckat och läckert! Tack! Och må så gott!
    :)

    SvaraRadera
  7. Blev riktigt sugen på den där auberginen! Och övrigt på tallriken såg ju såklart också gott ut! I år blir det inget julbord i december ute på restaurang. Vi känner att det inte riktigt är värt det när man har två små. Men det kommer att räcka gott och väl med allt som man kommer att vräka i sig annars under december!

    SvaraRadera
  8. Lena; Laxreceptet kommer, vi lovar.

    Frostrosor; Auberginen kan absolut ätas till annat oxå, passar säkert hur bra som helst till grillat.

    SvaraRadera
  9. Hej,
    Vis ka faktiskt köra lite julstämning ikväll. Vi ska bjuda svärmor och svärfar på skinka, Janssons, gravad lax och prinskorv. Jag hör till kategorin som äter julmat inte bara under julhelgen.

    Kram.
    -Skogly

    SvaraRadera
  10. Ratatouille är så gott. Passar till så mycket. Har aldrig haft i några mejeriprodukter i. Marulk är en ruggigt god fisk.
    Drack också champange igår - i en drink... :-)

    SvaraRadera
  11. Oj Marulk har jag nog aldrig ätit, men jag kan tänka mig att detta var riktigt gott!

    SvaraRadera
  12. Erika; Janssons, det har Håkan varit sugen på ett bra tag nu. Får se om det kan bli till nästa söndag.

    Remsan; Första gången vi gjorde det med c.f i faktiskt, men det blev riktigt gott. Prova, du blir säkert inte besviken. Varför blir vi inte förvånade, klart du provat drink med skumpa i. Hur var den?

    Mia; Helt rätt, kanongott.

    SvaraRadera
  13. Grattis! :)

    Ni verkar ju dessutom verkligen ha träffat rätt båda. Samma intresse för mat och vin!

    Lät, som en perfekt meny för en festlig kväll! :D

    SvaraRadera

Tack för att ni skriver en rad i vårt kök!

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails