måndag 6 december 2010

Lägga in sill?

Jo då, det finns minsann de som redan tjuvstartat med sillinläggningarna. Håkan tillhör gruppen av tjuvstartare, redan i förra veckan blev det inlagd stekt sill som snabbt följdes av hans favoritinläggning; Ättarpssill. I vanliga fall brukar Ankis mor och far vara dom som står för de flesta sillsorterna, men eftersom detta tyvärr är förändringarnas jul så ger vi oss i lag med sillen själv.

Dagens recept som vi bjuder er på blir på den inlagda stekta sillen. Som ni ser så gillar vi när det är mycket rödlök i den, men ni lägger i precis så mycket som ni gillar:


Stekt inlagd sill
8-10 sillfiléer med skinn, utan ryggfena
2 dl grovt rågmjöl
salt och vitpeppar
Skölj sillarna och låt dom rinna av ordentligt. Slå mjöl på en tallrik och blanda ner salt och peppar. Panera sillen på båda sidor och stek dom i smör.
Lag
3½ dl vatten
1 dl ättikssprit
1 dl socker
1 tsk salt
1 stor rödlök eller gullök
2 lagerblad
10 hela vitpepparkorn
15 hela kryddpepparkorn
Blanda samman vatten, ättika, socker och salt och rör om till sockret har löst sig. Tillsätt vitpepparkorn och kryddpepparkorn till lagen. Skär löken i tunna skivor och krossa lagerbladen. Varva sill med lök och lagerblad i en skål med lock. Slå över lagen och låt det stå kallt ett dygn.

Vi har provat på att göra några sorter tidigare och ni hittar dom här;

                                         Citronsill

                                           Ättarpssill

                                           Brantevikssill

                                               Rabarbersill

                                               Wasabisill

Hur är det med er, gillar ni sill? Har ni någon sort som måste finnas med på era julbord? För Ankis del är det citronsill, wasabisill och fetaostsill som är måsten. För Håkan gäller, förutom Ättarpsill, glasmästarsill, senapssill på stark skånsk senap och Brantevikssill.

Dagens tomte blir i dubbel upplaga, så ni behöver inte oroa er, det är inte era ögon som det är fel på...

Smaklig spis! / Anki och Håkan

9 kommentarer:

  1. Sillinläggningarna är det bästa med hela julbordet! Sååå gott. Egentligen hela fisk- och skaldjursdelen av julbordet.

    SvaraRadera
  2. Spännande med egen sillinläggning, varken jag eller sambon äter sill så det är ingen ide att lägga in någon

    SvaraRadera
  3. Sill är ju så gott. Mitt måste är senapssillen, sen gjorde svärmor en västerbottenssill förra julen som var supergod. Den blir det nog i år igen.

    Ha det gott!

    SvaraRadera
  4. vad duktiga ni är som lägger in egen sill! själv äter jag ju visserligen inte ens sill, annars kanske jag också skulle våga mig på det. fast förra julen var jag ju på sillprovning på sjömagasinet och fick smaka en god sill i någon slags kaviarröra, den skulle man haft receptet på ;)

    nacho cheese-kycklingen har jag ju "uppfunnit" själv så då hade jag ju vett nog att ta ordentligt med sås från början, inget knussel!

    SvaraRadera
  5. Jag lade in sill i fredags! Håller med om att det ska vara mycket rödlök. Sååå gott på en skiva julknäcke! Tack för tipsen om de andra sillsorterna också, ska kika lite närmare på dom!

    SvaraRadera
  6. nja, jag äter ju inte fisk alls men callen däremot älskar sill! speciellt sin mormors senapssill (när han var liten tyckte han inte om senap och inte sill men han åt sin mormors senapssill, haha).

    SvaraRadera
  7. I År SKA jag lägga in sill, jag ska bara komma till skott :D

    SvaraRadera
  8. Cupcakesfluffan; Nä då är det ju ingen mening att lägga sill...

    Erika; Västerbottensillen låter spännande, recept?

    Pernilla; Men visst är vi:) Tack!

    Frostrosor; Varsågod, kika på du!

    Charlotta; Mmm, mormors senapssill var nog något extra.

    Helena; Det tycker vi absolut du ska göra, det är ju så gtt (om man gillar sill iofs).

    SvaraRadera

Tack för att ni skriver en rad i vårt kök!

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails