söndag 5 december 2010

Pepparkakssnittar

Usch och fy, i dag har det kommit en hel massa blötsnö över oss, inte roligt alls. Det är med fara för sitt liv man går ut, antingen hotas man av fallande jumboistappar eller massiva snösjok, eller så drattar man på ändan. Så turen vi tog idag blev av den korta typen, till affären för att handla ett bröd så vi kan få frukost i oss i morgon bitti. Därefter har vi mest kollat på olika semesteralternativ inför kommande sommar, som det ser ut nu så hamnar vi antingen i Portugal eller i Thailand (igen). Portugal har vi varit sugna på ganska länge nu så det är kanske dags? Är det någon av er som har varit där, vad tyckte ni i så fall?

Gårdagens bakning blev en snabbvariant av pepparkakor och de blev knapriga och goda. Som ni ser så kör vi tomtebild ock kakbild på ett och samma kort idag. Ingen speciell historia bakom denna tomten, Håkan har fått den i julklapp av Ankis föräldrar för något år sedan:

PEPPARKAKSSNITTAR  ca: 75 st     
150 gr. smör
2 dl socker
1 dl sirap
1 ägg
3 tsk kanel
2 tsk mald ingefära
1 tsk malda kryddnejlikor
1 msk bikarbonat + vatten
7 dl vetemjöl
Rör matfettet smidigt med sockret och sirapen. Tillsätt ägget och kryddorna. Rör ut bikarbonaten med lite kallt vatten och häll ner det smeten. Tillsätt det mesta av mjölet och arbeta in det. Ta upp degen på bakbordet och arbeta in resten av mjölet. Forma degen till 8 tillplattade längder lägg dom på bakplåtspapper på plåtar, 3 åt gången eftersom dom flyter ut rätt mycket. Grädda dom mitt i ugnen 200 gr. ca: 15 min. Låt längderna svalna några minuter. Skär dom sen i 2 cm breda, sneda snittar.

Så en liten recension av det vi satte i oss i fredags. Nacho cheese kycklingen föll oss absolut i smaken, krämig och god, den kommer vi att göra fler gånger. Ett bra alternativ när man är trött på den vanliga tacomiddagen.
Oreoglassen satt som en smäck, hugaligen vad den var god och passade våra smaklökar. Är ni sugna på fler glassrecept så kolla in hos Cupcakesfluffan, där finns en hel del att välja mellan och nästa gång kommer vi nog att prova hennes morotskaksglass. Visst låter den spännande?

Flarnen med Nutella måste vi ju också nämna, herrejisses vad goda dom är. Gillar ni Nutella så måste ni absolut prova dom, smaken av Kardemumma och Nutella tillsammans är makalöst gott!
Så där ja, nu har vi nog fått med allt vi smakat de senaste dagarna. Nu är det dags för söndagsmys, tror minsann det finns lite glass kvar i frysen och några flarn ska vi nog också kunna skaka fram.
Ha en skön kväll.

Smaklig spis! / Anki och Håkan

10 kommentarer:

  1. ´Ja, det ska bli jätteroligt att åka till Bali! :-)

    Pepparkakssnittar har jag aldrig bakat! Så detta receptet ska jag spara och testa snart :-)

    Hoppas Ni haft en bra 2:a advent.

    / Jenny

    SvaraRadera
  2. Pepparkaksnittar har jag aldrig gjort, låter himla gott.

    SvaraRadera
  3. Jenny; Förstår det, är lite avundsjuk...
    Ja, gör det, de blev knapriga och goda.

    Cupcakesfluffan; Då är det dags att prova.

    SvaraRadera
  4. Vilken underbar svullarhelg! Och de där pepparkakssnittarna går nog inte av för hackor! :-)

    SvaraRadera
  5. ja blötsnö alltså, snacka om det. när vi hoppade av tåget vid malmö syd var det rena rama snö-och-vatten-poolen på väg till bilen. och det höll i sig preciiiis hela vägen upp till göteborg. morr.

    SvaraRadera
  6. Vad gott det ser ut med pepparkakssnittar. Jag har aldrig varit i Portugal så det kan jag inte säga något om, däremot har jag varit i Thailand och det var härligt. :-)

    SvaraRadera
  7. Det här lät ju hur gott som helst!

    SvaraRadera
  8. Pepparkakssnittar lät ju helt suveränt gott!
    Kan rekommendera Kanada annars, väldigt trevligt land och mycket att se!

    SvaraRadera
  9. Jag måste bara säga att jag älskar era tomtebilder och kommentarerna till :-D

    SvaraRadera
  10. Frostrosor; Men visst, det är inte säsong för badkläder än, och tur är väl det...

    Charlotta; Men visst var det härligt:) Det har fortsatt att droppa hela dagen, tyvärr.

    Erika; Visst är Thailand härligt och just nu lutar det dit.

    Mia; Ja, riktigt gott var det.

    Kaksmulan; Kanske v tar en tur dit då, är du hemma?

    Erka Perka; Tack, så kul att höra, vad glada vi blir!

    SvaraRadera

Tack för att ni skriver en rad i vårt kök!