onsdag 26 januari 2011

Roslagslåda med sill

I går arbetade vi båda länge, Anki var på personalkonferens och Håkan hade sin långa arbetsdag som han brukar ha på tisdagar, därav uteblivet inlägg. Det blev en enkel omelett med prinskorvar och grönsaker till kvällsmat, perfekt snabbmat en helt vanlig tisdagskväll. Till kvällsmaten tittade vi lite på handbollen, faktiskt är det så att den enda gången vår tv visar sport är när Svenska landslaget spelar handboll, konstigt eller hur?!

Annars är ju tisdagar soppdag här i vårt kök, även om man egentligen "ska" käka fisk på tisdagar. Så vad kan väl då passa bättre än ett recept på en smarrig sill/stömmingslåda som vi gjorde för ett tag sedan;

Roslagslåda   2 port
300 g sill/strömming
1 ask ansjovisfiléer
1 dl purjolök
1 dl persilja
1 dl grädde
3 msk chilisås
1 msk ströbröd
Finhacka lök , persilja och ansjovis och strö på sillens köttsida.
Rulla ihop och lägg fiskrullarna tätt i en smord gratängform.
Häll över grädde blandad med chilisås, strö på ströbröd och grädda i ugn på 225 grader i 25 minuter. Servera gärna med kokta ärtor och potatis.

Idag blir det en skånsk ärtsoppa som vi kockar till i vår lergryta, kanske snart dags för ett namnbyte här till Lergrytebloggen eller nåt... Det har blivit ganska mycket mat i vår lergryta den senaste tiden, men det är ju så enkelt och blir så gott!

Smaklig spis! / Anki och Håkan
x

17 kommentarer:

  1. Gott med strömming!

    Jo, undrar en sak angående er lergryta. Hur gör ni rent den på bästa sätt? Häromdage lagade jag en köttgryta i min lergryta.. Sen stänkte det upp mot sidorna och hela grytan blev svart upptill. Har ni något bra husmorsknep för att göra rent grytan igen?

    SvaraRadera
  2. Jasså man "ska" äta fisk på tisdagar, det visste inte jag....och vi som åt kyckling ;-)

    SvaraRadera
  3. Frostrosor; Vi tar lite med stålull då och då så försvinner det mesta av det svarta. Men om det behövs en extra dunderkur så går det bra att försöka med att fylla grytan med svagt ättiksvatten och ställa den i ugnen ca 1 timme. Ja, en varm ugn naturligtvis... skölj av grytan och så är den färdig att användas igen.

    Martina; Jo, men visst, fiskdagen infaller på tisdagar och ärtsoppedagen på torsdagar. Så är det bara...:)

    SvaraRadera
  4. Åh...vad gott de ser ut! jg älskar fisk rätt och jag kan lära mig mycket att laga svensk mat från din blog!
    kram...sana

    SvaraRadera
  5. Ärtsoppa i lergryta har jag aldrig hört talas om. Blir den extra god då? Det låter spännande, och jag har ju för tusan en!

    SvaraRadera
  6. Sana; Tack! Så bra att du gillar vår mat!

    Erika; Fram med lergrytan då!

    SvaraRadera
  7. Tack för en bra sida. Aldrig besökt er tidigare men det ser ut att finnas mycket gott o ta del av :-)

    SvaraRadera
  8. Jonas; Välkommen, så kul att du hittat hit till oss och att du hittar något som passar dej! Hoppas du kikar in i vårt kök fler gånger.

    SvaraRadera
  9. det blev fisk för er med i kväll ser jag. Gott !

    SvaraRadera
  10. Järnspikarn smartmart!..o man blir ju så intelligent utav fisk sägs det =))

    SvaraRadera
  11. Så gott! Här älskar hela familjen strömming (helt sant!), så detta receptet ska jag testa. Fy, vad hungrig jag blev... Jag som skulle hoppa i säng.

    SvaraRadera
  12. Strömmingslåda minsann! Såg toppen ut! Det får jag laga till mig själv för sambon är lite petig där.
    Hoppas mina barn hälsar på snart för de gillar strömming å då får jag frossa!

    SvaraRadera
  13. lergrytebloggen haha. är det en såndär sclemmentopfenbopfen som ni har? har funderat på att köpa en sådan till charlottapappan!

    SvaraRadera
  14. Ovanligt gott; Japp, gott!

    Tina; AHA, det är därför!

    Remsan; Kanske dags för en nattmacka? Kul att du tänker prova receptet, kom gärna med en recension.

    Lena; Då får du allt passa på när barnen kommer hem.

    Charlotta; Visst är det en fin bloggidé, kom bara ihåg var du såg det först. Nja... vår är av märket rumpfentopfenloppfen, ett strå vassare än just den du menar! :)

    SvaraRadera
  15. Tack för tipsen om rengöring av lergrytan!

    SvaraRadera
  16. Frostrosor; Det var så lite så, vassego!

    SvaraRadera
  17. Roslagslådan var supergod!!! Tack för en trevlig blogg med bra recept/tips! Med vänlig hälsning Pia D-H i Eslöv

    SvaraRadera

Tack för att ni skriver en rad i vårt kök!