tisdag 4 januari 2011

Marinerad tonfisk

Tack för alla gratulationer som vi fick igår, ni får oss verkligen att känna oss ännu mer sporrade! Vi blir lika glada för alla kommentarer från er där ute så fortsätt med det:)
Som om inte alla härliga kommentarer var nog så fick vi dessutom ett mejl igår som vi blev så oerhört glada av och vi passar på att tacka Petra som skrev så fint till oss!


I söndags kände vi att det hade blivit lite mycket kött på menyn och vi bestämde oss därför snabbt att det fick bli fisk till söndagsmiddag. Valet föll på tonfisk som vi passade på att köpa på oss ett par paket av sist vi hittade det i affären. Vi slängde ihop en marinad och lät det hela ligga under dagen tills det var dags att visa stekjärnet för firren, för det är ungefär så länge som tonfisken ska stekas. Järnet och fisken ska bara presenteras för varandra, de behöver inte lära känna varandra närmre. Annars kan man lika gärna servera sågspån till middag. Och vem vill egentligen äta sågspån?

Marinerad, stekt eller grillad tonfisk   2 port
2 skivor tonfisk
½ dl olivolja
skal och saft från ½ lime
1 stjälk citrongräs
1 tsk sambal oelek
en gnutta salt
1 vitlöksklyfta
1 tsk riven färsk ingefära
Blanda samman alla ingredienser och häll i en plastpåse där du lägger ner tonfiskfiléerna.
Låt fisken marinera ett par timmar i kylen.
Stek filéerna, gärna i ett grilljärn, 1½ minut på varje sida, eller lägg dom på grillen lika snabbt.
Det kan låta som kort tid men tonfisken ska vara röd inuti annars blir den torr, tråkig och inte alls god!

Vår Major har fått tillökning under julen, riktigt trevligt tycker vi. Det är bl.a en råsaftcentrifug som har gjort entré och den har använts flitigt sedan den flyttade in. Det blir verkligen hur gott som helst, men man blir ju lite orolig när det i instruktionshäftet står att man inte ska dricka mer än 3 glas juice om dagen om man inte är van vid det. Hur vet man om man räknas till de vana juicedrickarna? Jaja, vi har i alla fall inte kommit i närheten av tre glas om dagen och lär förmodligen inte göra det heller, så vi behöver nog inte oroa oss. Så här såg det ut igår när Håkan centrifugerade fram juice:


Och detta blev resultatet, en väldans god blandning av äpple och morot blev det, mums:

Det ser kanske inte så gott ut, men ni får helt enkelt lita på vårt ord!

Smaklig spis! / Anki och Håkan
x

13 kommentarer:

  1. Nypressad juice är ju så gott! Ingefära tycker jag är riktigt gott, likaså rödbeta.

    SvaraRadera
  2. Torsk på Lax; Visst är det gott, går inte att jämföra med den man köper. Rödbeta har vi inte provat, får bli nästa test, tack för tipset.

    SvaraRadera
  3. Tonfisk är så så gott, men här är det jättesvårt å få tag på... :(
    Grattis till er jubileum, om än en dag för sent. :D

    SvaraRadera
  4. Håller med om att sågspån inte är världens mest kulinariska upplevelse. Själv har jag precis smort i mig carbonara och chokladmousse. En trevlig tisdagskväll, om jag får säga det själv. Olof har varit och tränat. Själv anser jag att det fortfarande är "helg". Någon måtta får det vara.

    SvaraRadera
  5. ååååh, riktig tonfisk som inte legat i en burk! jag har inte ätit det sen jag au-pairade (säger man så?) på nordirland för över 3 år sen. fast där serverades det visserligen så ofta att jag hann tröttna på det, men nu är jag sugen igen! fick ni rester över? kan ni skicka hit lite?

    alltså, det där med tomtarna, det borde ju bli ganska dammigt och smutsigt i tomteverkstaden när de gör alla leksaker tycker jag, så de borde ju verkligen veta hur man använder dammsugaren? latmaskar, hmpf!

    SvaraRadera
  6. Har aldrig tillagat tonfisk men väldigt sugen på det! Torr tonfisk kan man köpa på burk....:)

    En råsaftcentrifug står på önskelistan!!

    SvaraRadera
  7. Jag har inte tillagat tonfisk någongång (förutom tonfisk på burk, men det är sällan). Min svägerska pratar ofta mycket gott om tonfisk så vi får nog helt enkelt prova snart.

    SvaraRadera
  8. Nypressad juice hemma är underbart! :)

    SvaraRadera
  9. en såndär juicemaskin har jag velat ha ett bra tag, men jag har tyvärr ingen plats för det. buhu. har dock tänkt investera i en bubbelvattenmaskin i den närmsta framtiden, det har jag velat ha hur länge som helst nu!

    SvaraRadera
  10. "Järnet och fisken ska bara presenteras för varandra, de behöver inte lära känna varandra närmre." Så sant, så sant. ;)

    SvaraRadera
  11. Grattis köket i efterskott! Jag hakar på även detta år! Mig blir ni inte av mig så lätt ;-)
    Jag visste att det fanns många tillbehör till köksmaskinen, men visste inte att det fanns råsaftcentrifug. Jag som har velat ha en sån. Får sättas upp på önskelistan. Var det krabbigt att rengöra delarna efteråt?

    SvaraRadera
  12. Tonfisk har vi här hemma aldrig smakat eller testat....men vem har sagt att de inte skall bli, er rätt som ni presenterar ser fantastisk god ut iaf. =)

    Många c-vitaminer som sprutar där ur centrifugen!!

    SvaraRadera
  13. Ojdå! Får gratta i efterskott! Har inte hängt med i svängarna det sista och har en del att läsa ikapp :)
    Tänk att färsk tonfisk har jag aldrig ens ätit. Stod och höll i ett par frusna bitar för ett tag sedan men blev osäker och la tillbaks dem.
    Vad jag absolut måste prova vid tillfälle är Ankis spättabörsar! Verkar helt delikat!
    God fortsättning på bloggåret :D

    Kram från lilla mig!

    SvaraRadera

Tack för att ni skriver en rad i vårt kök!