torsdag 17 februari 2011

Fikonsås till anka.

Menyn på alla hjärtans dag brukar oftast bestå av skaldjur på våra tallrikar och lite gott bubbel i våra glas, men så bidde det inte i år. Fiskbilen där vi brukar göra våra inköp har alltid stängt på måndagar, tror nästan de flesta fiskhandlare har det då det inte har fiskats i någon större utsträckning under söndagen. Då gäller det att tänka i nya banor och de banorna ledde oss till fjäderfän, vi valde att smaska i oss ankbröst istället i måndags. Ankbröst känns som något som vi kommer att ha oftare här hemma, bra som alternativ till oxkött och kyckling, som det gärna blir en del av annars. Denna gången simmade ankan i en fikonsås, efter ett recept märkt med GOTT från gröna skattkistan!


Steka ankbröst
Vi brukar räkna att det behövs 1 ankbröst per person, men det är bra att väga först så det inte blir för lite/mycket.
Skär rutor på skinnsidan av ankbröstet, salta och peppra.
Bryn i smör på båda sidor i ett stekjärn och lägg sedan över köttet i en ugnsfast form. (Man kan ställa in köttet på stekjärnet om det är av gjutjärn och inte har handtag av plast.) 
Stick en kötttermometer i köttet och stek på 125 grader, mitt i ugnen tills temperaturen har nått minst 67 gr.
Låt ankbröstet vila ca 15 minuter under aluminiumfolie innan det serveras. 
Är du som vi så låter du köttet steka tills det nått 72 grader, då blir det nästan genomstekt, men det är förstås en smakfråga. 

Fikonsås till stekt ankbröst
2 msk hackad gul lök
1 liten vitlöksklyfta, fnhackad
1 skiva bacon, finstrimlad
½-1 tsk vitpepparkorn, krossade
1 morot, finhackad
2 msk vetemjöl
1½ dl madeira
1 dl + 2 msk rött vin
2 dl vatten
1 tärning grönsaksbuljong
3+2 strimlade torkade fikon
½ tsk timjan
3 msk hackade persiljestjälkar
½ lagerblad
1 msk kinesisk soja
1 msk smör
Fräs lök, vitlök, pepparkross, bacon och morot i smör. Häll i mjöl, rör om och späd med madeira och 1 dl vin. Häll i vatten, buljongtärning, 3 strimlade fikon, timjan, persiljestjälkar, lagerblad och soja och låt det koka upp. Låt såsen sjuda utan lock på grytan, tills hälften återstår. Sila såsen och tillsätt 2 fikon och 2 msk vin, smaka av med salt och ev. mer peppar. Vispa till sist i 1 msk smör.

Kan verka som ett långt och krångligt recept med många ingredienser, men tro oss, det var det inte. Långt kanske, många ingredienser ok, men absolut inte krångligt, bara väl värt jobbet för en underbart god sås. En sås som passar lika bra till kyckling, gås och kalkon som till anka. Så GOTT får stå kvar på receptet:)

Smaklig spis! / Anki och Håkan

13 kommentarer:

  1. Matbloggen; Vardagslyx, helt klart:)

    SvaraRadera
  2. Det låter som en supergod sås till ankan. Det är verkligen jättegott med anka, en klar favoriträtt. Gröna skattkistan verkar onekligen vara en riktig skattgömma!

    SvaraRadera
  3. Kaksmulan; Anka är verkligen en ny favorit för vår del, kanske du har några bra recept att dela med dej av?

    SvaraRadera
  4. Så mumsigt det låter, har varken ätit anka eller fikonsås någongång

    SvaraRadera
  5. jag skulle också vilja testa anka någon gång, har bara fått sån sprängd anka på kinarestaurang och det smakade inget särskilt tyckte jag så jag skulle vilja testa riktigt ankbröst. vad fint med lite vardasgslyxigt alla hjärtans-mys!

    SvaraRadera
  6. Cupcakesfluffan; Vi kan varmt rekommendera ett test!

    Pernilla; Ut och jaga ankbröst med dej, du hittar det säkert i någon frysdisk!

    SvaraRadera
  7. ojojoj, jag som är en riktig såsälskare! det låter ju löjligt gott!

    om ni har vägarna förbi götet ikväll vankas det middag hos oss! :=) ni borde flytta hit, för övrigt!

    hoppas ni får en fin helg!

    SvaraRadera
  8. Har aldrig smakat ankbröst men det låter sagolikt gott. Och fikonsås till...mums. Trevlig helg på er!

    SvaraRadera
  9. Anka är jättegott. Nästa gång ska jag använda er recept, sos verkar so god.

    SvaraRadera
  10. Gud sa gott! Jag har alltid lite svart for apelsinsas till anka, men detta ar ju sa mycket battre! :)

    SvaraRadera
  11. Kul med annourlunda inspirerande recept. Gott.

    SvaraRadera
  12. Charlotta; Åhhh, varför är det så långt till Götet? Ja, vi borde verkligen göra något åt vårt postnummer...

    Erika; Då är det hög tid att du provar.

    MM; Visst är det. Hoppas såsen faller i smaken.

    Matarkivet; Det var faktiskt meningen att vi skulle prova apelsinsås först, men så hittade vi denna...

    Yasemin; Tack! Ja, nya recept kan man aldrig få nog av.

    SvaraRadera

Tack för att ni skriver en rad i vårt kök!