tisdag 15 februari 2011

Dessertpajer med smördeg och apelsin

Hoppas att ni alla hade en fin dag i går, firande eller inte, och att den blev så som ni önskade. Vi passade på att prova en efterrätt som vi såg Jamie Oliver göra i hans nya matprogram på tv4+, Middag på 30 minuter. Slängde snabbt ner receptet på ett kuvert som råkade ligga på bordet och det är vi tacksamma för, det visade sej nämligen att det vi skrivet ner inte stämde riktigt med vad som står på Recept.nu. En liten koll på programmets engelska orginalsida gav oss rätt och recept.nu fel. Vilken tur vi kollade annars hade vi häll i 5 msk socker istället för 1 msk... Snacka om sött:)



Denna gången fotograferade vi minsann några av de olika momenten så det blir lite enklare att förklara för oss och enklare för er att förstå. So here it goes:

Jamie Olivers goda efterrättspajer  6 st
1 pkt färdig smördeg, 375 g
mald kanel
125 g (ca. 1 dl) crème fraiche
1 ägg
1 msk socker + 4 msk som ska smältas
1 apelsin
1 tsk vaniljextrakt
Dela smördegsarket på hälften (ca 20*20 cm) och använd endast den ena halvan.
Lägg ut degen på ett mjölat underlag och pudra kanel över hela degbiten.
Rulla samman som en rulltårta och dela i 6 bitar.
Ställ dom på högkant och platta ut med handen.


Tryck ut rundlarna i en muffinsform så de går upp på kanterna:


Grädda på 200 grader högt upp i ugnen i 8-10 minuter, till de fått lite färg.
Rör under tiden ihop crème fraiche, ägg, 1 msk socker, vaniljextrakt och rivet apelsinskal till fyllningen.
Ta ut formen och tryck ut degen mot kanterna med hjälp av en sked så fyllningen får plats.
Skeda ner fyllning i pajerna men inte hela vägen upp, det ska finnas plats för smält socker också. Fortsätt grädda pajerna högt upp i ugnen, 200 grader, i 8 minuter.
Pressa ner apelsinsaft i en tjockbottnad gryta med 4 msk socker och smällt det på hög värme under omrörning.
Låt det få färg men inte bli för bränt för då smakar det lätt beskt.
När pajerna är klara så skeda över karamellsåsen och låt de svalna innan dom serveras.

Smaklig spis! / Anki och Håkan
x

23 kommentarer:

  1. Wow, vad gott det later! Och tur att ni var noggranna kollade efter, annars hade det ju blivit lite knasigt. :)

    SvaraRadera
  2. Det avsnittet med Jamie såg jag också! Jag gjorde potatis-"stompen" eller va man ska kalla det som han gjorde. Fast jag blandade i det jag hade hemma, men det blev jättegott med fetaost i! Jamie, han kan han! Jag tyckte era efterrätter såg till o med smarrigare ut än de han gjorde!!!

    SvaraRadera
  3. Matarkivet; Ja, de var väldigt goda!

    Anna; Visst kan han, gillar konceptet med att kocka på 30 minuter.
    Tack så mycket för den komplimangen:)

    SvaraRadera
  4. Jag såg det programmet och den efterrätten såg både enkel och god ut. Måste testa den vid tillfälle. Tur ni skrev att det var fel recept på nätet. Vi skrev aldrig upp något recept så jag hade säkert sökt på nätet. Nu kan jag kolla här istället. :-)

    SvaraRadera
  5. Smaskens så gott! Roligt att se nytt i efterrättsväg. Det programmet med Jamie har jag helt missat!

    SvaraRadera
  6. Ja, den där efterrätten verkade väldigt god. Allt Jamie gör blir gott! En stor favorit hos mig.

    SvaraRadera
  7. det där programmet med jamie har jag också helt missat! eller, jag har ju sett att han gjort reklam för det men jag har missat att titta på det. hursomhelst så ser efterrätterna jättegoda ut, älska smördeg!

    SvaraRadera
  8. Så gott det ser ut, hans nya program har jag helt missat, måsste se till att se nästa avsnitt

    SvaraRadera
  9. Ser verkligen gott ut! Vilken tur att ni kollade receptet. Socker i all ära, men det finns ju en gräns.

    Hälsningar
    Anders och Lena

    SvaraRadera
  10. Jag funderar ska göra de också eftersom de ser riktigt gott ut när han visar i programen hehe men jag tror att din version är mer godare eftersom du har lagat med kärlek hehe
    kram.........sana

    SvaraRadera
  11. Jag såg också detta på TV. Håller med om att det ser galet gott ut!

    SvaraRadera
  12. Ja- det här såg riktigt gott ut!
    Roligt att gjöra lite nya efterrätter. :-)


    / Jenny

    SvaraRadera
  13. De ser väldigt spännande ut! Det ska ja testa någon gång! Vilken tur att ni va snabba och skrev ner receptet :)

    SvaraRadera
  14. jamie är nog min all-time favoritkock på tv. pajerna ser alldeles ljuvliga ut, måste ha varit en perfekt avslutning påalla hjärtans dag! :=)

    SvaraRadera
  15. Vilken fin idé verkar oxå lätt att göra =)
    Tack för tips och inspiration =)
    Kram
    //Nellie

    SvaraRadera
  16. Erika; Ja, bland är det tur att man är snabb... Vi mejlade faktiskt till recept.nu och påpekade felet så nu har de ändrat det. Men såklart tycker vi du ska kolla hos oss istället:)

    Frostrosor; Alltid kul med nya idéer.

    Martina; Visst är han bra:)

    Pernilla o Cupcakesfluffan; Då får ni bänka er till nästa avsnitt som är ikväll.

    Postgårdarna; Ja, hugaligen! Det är alldeles tillräckligt sött redan.

    SvaraRadera
  17. Sana; Tack! Ja, det behövs lite kärlek i maten oxå:)

    Charlotte; Det var galet gott.

    Jenny; Visst är det kul med nytt!

    Sanna; Ja gör det, goda smaker.

    Charlotta; Serien han gör nu gillar vi skarpt hitintills iaf. Enkelt, gott och snabbkockat. Pajerna satt som en smäck:)

    Nellie; Varsågod. Ja de var riktigt lätta att slänga ihopa.

    SvaraRadera
  18. Mums...måste vara den perfekta avslutningen på en picknick och en kopp kaffe till! :)

    För länge sedan gjorde han någto liknande med vanilj eller citron, som också lät gott. Ni kan kanske provlaga? ;)

    SvaraRadera
  19. Tina; Skulle säkert sitta finfint på en picknick. Hahaha, tycker du ska baka, det är ju liksom din grej:)

    SvaraRadera
  20. De ser ju mer avancerade ut än vad beskrivningen visar på.

    Ser goda ut!

    Jag har missat hans 30 minutrare, men å andra sidan har ju vi precis upptäckt Halv Åtta Hos Mig, men vi är ju från Norrland och har ingen brådska... ;)

    SvaraRadera
  21. MåGott; Visst gör de, man kan verkligen låtsas att man är riktig mästerbagare! Oj då, då har ni en hel del kvar att upptäcka vad gäller mat-tv, men herregud vad gör det? Ni får ju till god mat ändå:)

    SvaraRadera
  22. Kan bara instämma i allt beröm. Min variant blev blek i jämförelse. Ska prova med karamell nästa gång.

    SvaraRadera
  23. Christer; Vi bugar och tackar! Karamellen är verkligen pricken över i!

    SvaraRadera

Tack för att ni skriver en rad i vårt kök!