tisdag 22 februari 2011

Köttfärslimpa a'la Italia.

Märker ni att det ljusnar ute? Mörkret får ge med sej lite tidigare på morgonen och vänta lite med att falla på kvällen, visst är det härligt? Det finns hopp om en stundande vår, sanna våra ord! Och efter detta poetiska utbrott så går vi över till något helt annat, nämligen mat.

Det är inte så väldigt ofta som vi käkar köttfärs i vårt kök men någon gång så händer det. Anki hittade ett recept för evigheter sedan i Pernilla Wahlgrens blogg på en köttfärslimpa som lät som den skulle passa oss utmärkt. Precis som vanligt blev det lite förändringar i receptet, men vill ni kolla in originalreceptet så finns det här. Vår version får ni här:


Köttfärslimpa med mozzarellaost   4 port
400 g köttfärs
½ dl ströbröd
1½ dl mjölk
2 schalottenlökar
salt och peppar
1 ägg
2 mozzarellaostar
5 skivor bacon
några basilikablad
Finhacka löken. Slå ströbrödet i en skål med mjölk och låt det svälla 5 minuter. Tillsätt färs, lök, salt, peppar och ägg och blanda samman. Lägg en bit plastfolie på diskbänken och bred ut färsen på foliet. Skär osten i bitar och lägg i en sträng i mitten av färsen. Lägg på bacon och basilikablad, rulla samman färsen till en limpa med hjälp av plastfoliet. Ta bort plasten och lägg limpan i en smord ugnssäker form, hyvla på lite smör eller ringla över olivolja och grädda i ugnen på 200 grader i 45 minuter.

Sås
Sky
1 dl vatten
1 msk kalvfond
1½ dl matlagningsgrädde
1 msk gelé
maizenaredning
salt och peppar
Slå skyn från färsen i en gryta, koka upp med vatten, fond, grädde och gelé. Låt koka någon minut och red av med maizena. Smaka av med salt och peppar, ev. mer gelé.

Man kan ju faktisk variera köttfärslimpa på många sätt, hur brukar du göra din (om du gör någon alls) ?

Smaklig spis! / Anki och Håkan
x

16 kommentarer:

  1. Den här middagen låter ju helt underbar!
    Köttfärslimpa är klart underskattat =)

    SvaraRadera
  2. Köttfärslimpa är himla gott och visst märks det att det börjar bli ljusare ute, så härligt :-), vi går allt så sakteliga mot våren, fast det skall visst bli snö till helgen :-(

    SvaraRadera
  3. Köttfärslimpa är gott och jag brukar göra den alltiett med potatisklyftor.

    Min favorit är att fylla den med vitlöksost och soltorkade tomater - mmm!

    SvaraRadera
  4. Jag känner också hopp inför en kommande vår, härligt! Och maten ser väldigt god ut!

    SvaraRadera
  5. Nellie; Tack! Ja det är det, helt klart.

    Cupcakesfluffan; Här har det faktiskt fallit en del flingor idag, men så är det ju också sportlov så det hör ju till.

    MåGott; Låter som en god fyllning.

    Sanna; Tack! Ja, våren kommer, det kan vi väl vara säkra på:)

    SvaraRadera
  6. Ser ut som en limpa som skulle passa mej. "Vanlig" känns lite torr, tråkigt och smaklös. Och sås!! älskar sås!!

    Har nog aldrig gjort köttfärslimpa. Använder ni nötfärs eller blandfärs?! I "riktig" köttfärslimpa ska det väl vara stor del fläskfärs?!

    SvaraRadera
  7. Ja köttfärslimpa så bekvämt o gott och särskilt gjord på älgfärs, det recept som jag brukar använda mig av då jag fyller den är med ädelost, karljohansvamp.

    SvaraRadera
  8. Köttfärslimpa är ju så gott! :-D

    SvaraRadera
  9. Köttfärslimpa som är såå gott :-D

    SvaraRadera
  10. Jag gör inte köttfärslimpa så där jätteofta men när jag gör den så blir det ofta på "medelhavsvis".

    SvaraRadera
  11. jag är en såsoman av stora mått, och så fort jag såg den där bilden blev jag sugen på sås! kan ni inte skicka upp lite i en burk...?! :=) köttfärslimpa lagar vi sällan, men jag har en syster som är riktigt grym på att göra det!

    SvaraRadera
  12. Visst är det ljusare! Jag sa till sambon senast imorse att det redan var ljust (inte helt) vid 06:30. Härligt!

    Vilken god köttfärslimpa! Har varit sugen på det, från och till, i flera veckor faktiskt. Och passande nog har jag en förpackning mozzarella i kylen som jag inte riktigt vet hur jag ska använda, förrän nu. ;-) Tack för inspirationen!

    SvaraRadera
  13. Det verkar som att kottfarslimpan har fatt en liten revival, iaf de med nagon fyllning i. Nigella hade hardkokta agg, men mozzarella ar ju annu godare! :)

    SvaraRadera
  14. tack tack tack för gratulationerna :)

    jag avskydde köttfärslimpa när jag var liten, men nu har jag faktiskt börjat tycka om det, tycker det är en rätt skön vardagsrätt som går snabbt att göra och sköter sig rätt bra själv :) jag brukar göra min med löksoppe-pulvet i såhär: http://chibichibimoon.blogg.se/2010/august/plan-a.html, det kanske låter lite knasigt men det är faktiskt jättegott :)

    SvaraRadera
  15. Alla variationer på färs är välkommet (inte så oväntat kanske med två barn). Detta låter som en riktigt god limpa.

    SvaraRadera
  16. Sofie; Vi använder nötfärs, köper hem högrev som vi maler själv. Denna blev allt annat än smaklös:)

    Tina; Wow, det låter hur gott som helst, mums!

    Jenny; Visst är det.

    Martina; Låter smarrigt.

    Charlotta; En burk skickad!

    Frida; Varsågod, hoppas det ska smaka.

    Matarkivet; Det kan den absolut vara värd. Men ägg... nja...

    Pernilla; Varsågod. Ska vi genast kolla in då.

    Remsan; Kan tänka att färs är välkommet med barn i huset:)

    SvaraRadera

Tack för att ni skriver en rad i vårt kök!

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails