måndag 28 mars 2011

Dansk husman

Igår blev det en riktig söndagsmiddag här i vårt kök/matrum, en dansk ribbestek stod på bordet. Vi lyckades få till en riktigt hård och knaprig svål som vi blev väldigt nöjda med, att det dessutom var smarrigt gjorde inte middagen sämre precis:) Såsen mmm.... Håkan stod för största delen av matlagningen, han får lite matlagningsabstinens när han jobbat hela lördagen!
Nu är det ju så att tillbehören är oerhört viktiga när man äter en söndagsstek, eller hur? Vi körde på rödkål, asiagurkor, äppelmos och kokta morötter, alla lika goda vänner till köttet:


Dansk ribbestek på Mårtenssons sätt
1 kg fläsk (färskt) med svål
grovt salt och svartpeppar
vatten
10 kryddpepparkorn
2 lagerblad


Skär djupa snitt genom svålen på köttet, det gör ingenting om snitten går en bit ner i köttet. Salta och peppra på både köttsidan och svålsida. Lägg steken i en ugnssäker form med svålen ner, fyll på med vatten så det täcker svålen. Lägg kryddpepparkorn och lagerblad i vattnet. Ställ in i nedre delen av ugnen på 200 grader i 30 minuter, fyll på med vatten om du ser att det avdunstar efterhand, det ska inte stå torrt. Ta ut formen och vänd köttet så steken ligger med köttsidan neråt. Salta på svålen, ställ in i ugnen ca 1 timme. Ta ut några gånger och ös med vätskan.

Sätt ugnen på grill och låt köttet stå inne 10-15 minuter, det kommer att börja bubbla i svålen och låta som att du poppar popcorn i ugnen, men det är ingen fara, det är bara svålen som blir knaprig och god...

"Ih, va de var godt!"

Sås till fläsksteken
sky från formen
3 dl vatten
1 dl grädde
kinesisk soja efter egen smak
worshestershiresås efter egen smak
1 msk kalvfond
äppelmos efter egen smak
2 nypor socker 
salt och vitpeppar
maizenapulver
Blanda samman alla ingredienser, smaka av och låt det koka samman ca 10 minuter. Smaka av igen och red av med maizenapulver.

Under tiden vi satt och njöt av maten kom vi plötsligt på oss själva med att sitta och slänga ur oss danska fraser som; "I, du gamle", "Hvor ska du hen du", "Hva laver du? Piss og balade" och "rögröd me flöde". Tänk så påverkad man kan bli av mat...

Smaklig spis! / Anki och Håkan      
x

22 kommentarer:

  1. Gud så gott det ser ut!

    Flæskesteg är en av mina favoriter från tiden i Danmark.Brukar köpa med mig svinekam när jag är över i Danmark.
    Nästa gång ni lagar det kan jag rekommendera brunede kartofler - kokt delikatesspotatis som steks i rejält med smör och socker så det blir bruna. Galet gott!

    Ha en riktigt bra kväll!

    SvaraRadera
  2. Anna; Tack! Japp, potatisen kom vi oxå på sen (när vi väl satt och åt), de är ju så goda att ha till. Men det får bli nästa gång...

    SvaraRadera
  3. flaeskesteg är nog inte riktigt min grej, däremot brukar jag ju låtsas att jag kan snakke dansk när jag fått några gammeldansk innanför västen. eller lite närsomhelst faktiskt ;)

    SvaraRadera
  4. Det vattnas i munnen!! Längtar till danmark! Rödkål är ju sååå gott! Undrar varför jag bara äter det till jul!? Härlig svål!!

    SvaraRadera
  5. Pernilla; nehänä, så det faller inte en prinsessa i smaken... tur du inte har gift in dej i den danska kungafamiljen:) Fast åh andra sidan hade du ju fixat språket galant!

    Sofie; Men visst är det gott, vi har lite över om du är intresserad:)

    SvaraRadera
  6. Prinsessan Emmy faller maten i smaken. Danskan har jag lite svårare för, fattar ju ingenting...
    Allvarligt, maila mig er adress så postar jag lite svamp.

    SvaraRadera
  7. Emmy; Bra, mycket bra! Nej danskan kan vara lite svår att förstå ibland, men väldigt rolig att låtsas att man kan:) Är du allvarlig? För i så fall ligger det snart ett mejl i din inkorg! (kanske ska förtydliga till läsarna att det är svamp som ska ätas, inget annat!)

    SvaraRadera
  8. Åh, vad gott, detta måste jag göra. Älskar riktigt knaprig svål men har aldrig tillagat den på danskt vis med vatten. Tack för tipset! Förresten gav ni mig en allvarlig längtan till Danmark nu...

    SvaraRadera
  9. matarkivet; Det blir riktigt knaprig svål av detta, så gott! Varsågod!

    SvaraRadera
  10. Gott, gott! Fläskesteg är riktigt gott men längesedan jag lagade. Svårt att hitta riktiga fläskstekar med svål här men ibland så. Sist hade vi dansk på besök som fixade de bruna kartofflerna. Men danskan är inget vidare men jag får väl träna nu när jag ska bli halvdansk hihi..

    SvaraRadera
  11. Åh, det var alltså hos er man skulle ha varit på söndagsmiddag igår! :-)

    SvaraRadera
  12. flaaeeeskesteeeg är inte riktigt min grej, men ack vad gott det ser ut med potatis, rödkål och kokta morötter! och hallå, ska ni få svamp! vad fubbigt! :=)

    och tack för körvellänken, förresten! grymt!

    SvaraRadera
  13. Dansk fläskstek tillhör mina absoluta favorit rätter, den är både god och vacker.

    SvaraRadera
  14. Karin; Tack!

    kaksmulan; Ät lite flaeskesteg så verkar det komma av sej själv. Eller kanske lite Gammel dansk som Pernilla...

    Frostrosor; :)

    charlotta; Funkar säkert bra med bara tillbehören oxå:) Visst är det fubbigt...:)

    Jimmie; Mycket gott! Lite som bärnsten på ytan.

    SvaraRadera
  15. Det där är något jag aldrig lagat och som jag känner att jag bara måste! Oj, så smaskigt!

    Nu blev jag sugen på baconsvålar!

    SvaraRadera
  16. Lena; Ja, det måste du, det är så gott. Visst köper du svålarna på Lidl eller Netto?

    SvaraRadera
  17. Caroline i Genarp14 mars 2015 kl. 18:53

    Detta lagades idag til middag och det smakade utmärkt!!!

    SvaraRadera
    Svar
    1. Härligt Caroline, så kul att det gick hem i smaken och att du hojtade till och lät oss veta - det gör oss så glada!

      Radera

Tack för att ni skriver en rad i vårt kök!