fredag 4 mars 2011

Enchiladas

Tacos, tacos, tacos! Förmodligen äter en stor del av svenska folket denna rätt på fredagskvällarna, i alla fall om man ska gå efter vad som ligger i shoppingvagnarna. Det är faktiskt inte så vansinnigt ofta som vi har tacos här hemma, men när vi gör det så väljer vi oftast gratinerad tacofärs eller tacopaj. Någon gång har vi även varierat oss med sk. enchiladas, antingen med kyckling eller med köttfärs. Vi brukar göra si så här:


Enchiladas  2 port
6 tortillas
400 g köttfärs
1 påse tacokryddor+ev. vatten enligt påsens text
1 paprika
1 rödlök
1-2 vitlöksklyftor
riven ost
Finhacka löken och tärna paprikan. Fräs kött och lök ett par minuter, pressa i vitlök och tillsätt tacokryddan med vattnet och paprika. Låt småputtra tills vattnet har kokat in. Smaka av med ev. salt och peppar.
Lägg fyllningen mitt på tortillan, rulla samman och lägg med skarven neråt i en smord ugnsfast form. Strö på riven ost och gratinera i ugnen på 225 grader i ca 15 minuter. Servera med t.ex hackade tomater, gurka, strimlad sallad och majs. Passar även bra med guacamole till, ett makalöst gott recept på det hittar ni här.

Hur är det för er del, tillhör ni det tacoälskande folket eller blir det mer sällan det äts hemma hos er? Hur väljer ni att äta er TexMex inspirerade mat?

Denna fredagen blir det inte något i tacoväg i vårt kök, istället ska det ätas revben till middag. Håkan rörde samman en marinad i onsdags som revbenen har legat i sedan dess. Nu har de legat i ugnen närmare 2 timmar så det som återstår nu är att pensla på glaze och grilla dom lite. Doftar underbart redan...

Hoppas ni alla får en härlig helg med massa god mat och dryck!

Smaklig spis! / Anki och Håkan
xx

10 kommentarer:

  1. Gott, gott, gott! En av mina favoriter :-) Men inte min mans.
    Hoppas att ni också får en bra helg. Vi ska ner till Skåne faktisk och kolla på hus :-) Så ge gärna lite restaurang eller café tips!

    //Louise

    SvaraRadera
  2. I det här huset äter vi tacos ytterst sällan.
    Tycker det är ganska trist mat om jag ska va ärlig. :)
    I kväll blir det räktårta å hemmagjord kolaglass! :)
    Trevlig helg!

    SvaraRadera
  3. Louise; Så gott! Ja, det beror ju sej lite på vart i Skåne ni styr kosan.

    Lisa; Räktårta låter ju smaskens, kolaglass låter oxå klart gott!

    SvaraRadera
  4. vi äter aldrig tacos som tacos, men i alla andra möjliga former. ikväll har vi ätit chimichangas, nästan som enchiladas fast ännu godare. tycker jag i alla fall :) testa det!

    neej, jag har aldrig lärt att använda armbågarna vet ni, i dalarna finns det ju inte så mycket folk så jag har aldrig behövt det. kanske dags att vässa dem nu?

    hoppas ni fick en riktigt god kväll med revbensspjällen!

    SvaraRadera
  5. Här blev det tacos idag, men det var ett tag sedan nu, gillar tacos och ibland blir det paj eller gratäng av överbliven tacofärs, Enchiladas är något jag länge tänk provat, men det har inte blivit av, har en del olika recept på det i min receptpärm,har ju lite tcosfärs, kanske skulle ta och testa erat recept

    Ha en underbar helg

    SvaraRadera
  6. Vi ska i första hand till Malmö men även till Trelleborg o Ystad (och Helsingborg, Höllviken, Båstad...). Är själv halvskåning :-) Men vi bor i Malmö över helgen.

    SvaraRadera
  7. Roligt det där med att svenskarna äter tacos på fredag :) Läser många svenska bloggar och som oftast lagas det tacos till fredagsmyset, roligt! Hoppas ni får en trevlig helg!

    SvaraRadera
  8. Vi brukar också laga enchiladas, roligt med lite variation istället för tacos :-)
    Jättegott är det ocskå ! :-)

    SvaraRadera
  9. Texmex är inte min grej, men revbenen däremot låter gott! :)

    Kolla den här länken http://sv.wikipedia.org/wiki/Banan
    ..inte bara en ört, utan ett bär också och bär = frukt! :)

    Ha en skön helg i det härliga vädret! Våren har kommit hit! :)

    SvaraRadera
  10. Pernilla; Om inte annat så låter chimichangas mycket roligare när man säger det!

    Cupcakesfluffan; Enchiladas är perfekt om man har tacofärs över.

    Louise; Har lagt in lite tips till dej, från vår stad, på din sida.

    Hovkonditorn; Visst är det, undrar om det finns liknande fenomen någon annanstans i världen? Detsamma!

    Jenny; Visst är det.

    Tina; Håll ut, receptet på revben kommer. Ja, här är det vår i dag!

    SvaraRadera

Tack för att ni skriver en rad i vårt kök!