söndag 27 mars 2011

Fläskfilé från Gröna lådan.

Efter vår soffletartur i fredags var vi rejält hungriga när vi kom hem så det fick bli något snabbt och enkelt som vi visste var gott. I frysen låg en fläskfilé som vi snabbtinade i vår nya microvågsugn (hur har vi klarat oss utan i alla år?) och som vi gjorde en god gryta på. Receptet låg i vår skattkista, Gröna Lådan, och eftersom vi blivit bjudna på det hemma hos Ankis föräldrar så visste vi att vi tyckte om det. Dock blev det lite förändringar eftersom det vi hade i kylen inte riktigt stämde med vad som stod i receptet, så här blev det då:


Fläskfilé a'la Ulla 2 port
500 g fläskfilé
200 g svamp
2-3 msk fransk senap
1 stor vitlöksklyfta, pressas
1 tsk körvel
½ dl hackad persilja
½ dl hackad gräslök
2 dl crème fraiche
2 dl matlagningsgrädde
Dela svampen i kvartar. Skär filén i 2 cm tjocka bitar och bryn bitarna i smör. Ta upp köttet och bryn svampen. Lägg ner köttet igen och tillsätt övriga ingredienser. Låt småputtra 5 minuter. Klart!

Enkelt och snabbt, eller hur? Vilken Ulla det är som står med på receptet är vi inte riktigt säkra på, men vi har våra misstankar...

I dag har vi roat oss med att tömma källarförrådet, jisses så mycket vatten vi har hällt ut! Och så mycket grejer man kan samla på sej under åren, man kan ju undra var allt kommer ifrån. Kanske någon annan har ställt in saker i vårt förråd...?

Nu hoppas vi att ni får en bra vecka och att solen fortsätter lysa på oss alla, eller hur?
Smaklig spis! / Anki och Håkan
xx

12 kommentarer:

  1. Ohh vad gott!
    Min mamma har bjudit på något liknande när vi varit där på middag och det var så gott!

    Ha en skön söndagskväll!

    SvaraRadera
  2. Slickepotten; Ja, riktigt gott och så enkelt att kocka till! Detsamma.

    SvaraRadera
  3. Fy, vad jobbigt med vattnet... En period i mitt liv flyttade jag så mycket så jag inte hann packa upp alla flyttkartonger mellan flyttarna. Så efter ett par flyttar slängde jag helt enkel några av kartongerna som jag inte visste vad de innehöll. Det har jag fortfarande inte kommit på... Apropå att samla på sig...

    SvaraRadera
  4. Remsan; Visst växer de där "spara-högarna" snabbt med åren. Speciellt när man bott på en plats länge, då är det så lätt att bara ställa ner det i källaren... Ytterligare en anledning att vilja flytta:)

    SvaraRadera
  5. Låter supergott och ibland är det bra att städa källaren, fast kanske utan att tömma ur en massa vatten

    SvaraRadera
  6. Cupcake; Visst, en bra bonus är ju att det blir riktigt välstädat:)

    SvaraRadera
  7. Mmmm... låter som en gryta helt i vår smak! Visst är det skönt när man kan ta det man har hemma och ändå få ihop såt som är så ruskigt gott!

    Jag får än en gång tacka för de fina orden från ert kök gällande mina tårtor. Har gjort en tidigare med klossar, det är ett himla pill, men det blir väldigt fint. http://www.annsann.com/2010/11/18/kalligrafi-och-bebistarta/
    Förutom namnet bildade klossarna den gången även ett ord.. =)

    SvaraRadera
  8. javisst är det så! Det är lite av en konst i sig tycker jag, att lära sig hantera och ta tillvara de enkla smakerna :)

    SvaraRadera
  9. Låter hur gott som helst! Har lite fläskfilé i frysen som jag kanske ska använda till detta recept. Ha en bra dag,
    Nadja

    SvaraRadera
  10. såsen låter ju alldeles übersmarrig! och kul att det är körvel i - vi har av någon anledning snackat mycket om körvel den senaste tiden (som smaksättning i någon potatispuré). får köpa hem och prova! brukar ni använda det till något särskilt?

    SvaraRadera
  11. Så gott det ser ut, och verkar ju inte vara alltför svårt att laga.
    Perfekt :-)

    Trevlig Måndag till er.

    SvaraRadera
  12. Ann; Visst är det skönt, helt perfekt! Du är makalös med dina tårtor, så fina!

    Karin; Du har så rätt så!

    Nadja; Hoppas du kommer att gilla det om du provar! Detsamma till dej.

    charlotta; Richtich! Nej, körvel är ingen krydda/ört som nyttjas så flitigt i detta köket. Tror minsann att vi bara har det till detta och ett annat recept:)

    Jenny; Inte svårt alls! Detsamma!

    SvaraRadera

Tack för att ni skriver en rad i vårt kök!