torsdag 24 mars 2011

Formfranska? och en cliffhanger

Det verkar vara helt omöjligt att hitta formfranska i vanliga mataffärer nu för tiden, alla fyrkantiga franskbröd är tydligen skivade numera. Som tur är finns det hela bröd i bagerierna så vårt formfranska inhandlades på Café Diana här i stan där, by the way, vår polare Anne jobbar! Hon var snäll och la undan ett bröd till oss som Anki pep in om och hämtade på väg till jobbet igår.

Så rustade med bröd och ingredienser till fyllningen tillagades det igår ett fyllt formfranska efter ett recept som gått i arv från Ankis föräldrar till oss. Det har hängt med väldigt länge och är något som vi gärna återkommer till då och då, passar väldigt bra som "dagen-efter-kvällen-före"mat... Nu var det ingen sådan dag igår men det gick bra ändå. Vi har skrivit om det tidigare här, men då i ett inlägg utan foto så på begäran kommer det igen och denna gången är det förevigat på bild:)


Tonfiskfyllt formfranska
1 formfranska (helt, inte skivat)
1 burk tonfisk i vatten
2 tomater
1 dl majonnäs
1 dl äppelcider
2 dl riven parmesanost
2 dl riven väl lagrad ost (gärna västerbotten)
ca 10 cm purjolök
Skär av ett lock på brödet, gröp ur innehållet och riv sönder i småbitar. Skiva purjolöken tunt, hacka tomaterna och blanda samman med övriga ingredienser, blanda även i brödbitarna. Fyll brödskalet med fyllningen och gratinera i nedre delen av ugnen på 200 grader ca 45 minuter. Du kan behöva täcka över med aluminiumfolie mot slutet så inte brödet bränns.


Till maten drack vi en cider som Håkan fick ett infall att köpa förra gången han besökte Systembolaget. Smakade alldeles utmärkt till maten, men gick väldigt bra att dricka solo också.

Nr 1848, 49 kronor med 4,5% alkoholhalt. En torr cider som gick väldigt bra till smaken av ostarna i fyllningen. 

I dag blev det pastagratäng till middag, denna gången vår egen hemgjorda. Allt skedde under väldigt strikta tilllagningsformer, tiden kollades och maten vägdes, allt för att göra en jämförelse med gratängen vi åt från FELIX. Spännande att göra, för er som undrar hur det gick så lovar vi en redovisning i morgon, välkomna då!

Smaklig spis! / Anki och Håkan
x

10 kommentarer:

  1. Fylld formfranska är en riktig klassiker, brukar ha köttfärs i min. Cidern har jag spanat in på systemet, kul att den var god!

    SvaraRadera
  2. Spännande med fisk i, jag har bara testat att fylla det med köttfärs,

    SvaraRadera
  3. Mmm den är supergod, länge sedan jag gjorde den men nu behöver jag ju inte leta efter receptet. /Syrran

    SvaraRadera
  4. Vad gott det lät, undrar om jag kan lura i resten av familjen burktonfisk på det sättet ;). De äter bara den färska varianten, kräsna. Men ikväll blir det sushi med spicy tuna det är inte dumt det heller.

    SvaraRadera
  5. Vilket barndomsminne som dök upp! Fyllt bröd med köttfärs och jordnötter som mamma gjorde. Måste leta upp det receptet...

    SvaraRadera
  6. Men titta, jag har då aldrig sett på maken. Skoj! Jag bokmärker och ska testa vid tillfälle. :-)

    SvaraRadera
  7. vad gott! jag har bara ätit med köttfärs och ost/ skinkröra i.

    SvaraRadera
  8. Gott! Jag har fyllt frallor (semlor för mig) och det blir också riktigt gott! Ha en bra helg!

    SvaraRadera
  9. Therese; Ja, cidern kan vi verkligen rekommendera.

    Cupcakesfluffan; Köttfärs har vi nog aldrig provat.

    Carina; Look no further!

    Kaksmulan; Mmm, sushi, så gott (Ankis ord!)

    Sofie; Leta och lägg upp!

    tina; Hoppas det ska smaka.

    Linda; Gott, gott.

    Hovkonditorn; Vad fylldes dom med?

    matarkivet; Tack!

    SvaraRadera

Tack för att ni skriver en rad i vårt kök!