söndag 20 mars 2011

Meny med röd tråd (nästan i alla fall)!

Nu är vi tillbaka efter en hellyckad middagsbjudning i går, träningsvärken i magen och käkarna påminner oss om hur mycket det skrattades och snackades kring bordet... Vi hade lyckats få till en "nästan" röd tråd i menyn, ni vet så som vissa har i "halv 8 hos mej", och den tråden listade Anne ut redan vid drinken vi bjöd på innan maten! Får se om ni är lika duktiga, det enda som inte tråden gick genom var förrätten vi serverade.


Menyn såg ut så här;
Drink; Long Drink med smak av hallon och mango 
Förrätt; Matrepublikens Västerbottencheescake 
Efterrätt; Mangomousse med hallonsås

Receptet på västerbottencheescake hittade vi hos Charlotta, som bloggar på Matrepubliken, för ett tag sedan och den bokmärkte vi medebums! Anki kockade till den på fredagen så den fick stå i kylen och gona till sej under natten. Gillar ni västerbottenost så ska ni passa på att göra denna, men se till så ni är ensamma hemma så ni inte har någon konkurrens om att slicka skålen... Harrejisses (på ren skånska) så fantastisk den var!


Västerbottencheescake  6-8 pers
200 g kavring
70 g smör
180 g västerbottenost
4 dl crème fraiche
400 g philadelphiaost
salt, peppar
4 gelatinblad
Smula brödet i en mixer och blanda med smält smör. Tryck ut i botten av en springform (24 cm) och ställ kallt under tiden du gör fyllningen.
Lägg gelatinbladen i blöt i kallt vatten. Riv västerbottenosten grovt och blanda med crème fraiche och philadelphiaost, smaka av med salt och peppar. Krama ur gelatinbladen och smält med lite vatten i en gryta på spisen, låt det svalna lite innan du slår ner det i oströran. Blanda ordentligt och bred sedan ut fyllningen på kavringsbottnen. Ställ i kylen över natten så det stelnar. 
Servera gärna med löjrom och hackad rödlök eller gräslök. 

Denna söta cupcake fick vi, fylld med allehanda godsaker, står så fint nu i vårt köksfönster. 

Vi lyckades komma fram till det mesta om hur vår Budapestresa kan se ut, vad vi vill göra och se. Så klart ska vi bada i termalbad, få någon härlig spabehandling, gå i saluhallar, titta på pipmuseum och åka ut på Pustan. Kanske någon av er läsare sitter på fler bra tips som ni vill dela med er av, vi tar gärna emot bra restaurangtips (vi ska bo centralt vi parlamentet)!

Smaklig spis! / Anki och Håkan

23 kommentarer:

  1. Man kanske måste testa den där cheesecaken då... Låter mumsigt.

    SvaraRadera
  2. Jag kan skriva under på att den där cheesecaken är riktigt smarrig!!!

    SvaraRadera
  3. Den där cheesecaken låter väldigt god, den ska vi definitivt testa. Hmmm....vilket tema - ibland snöar man in och har omöjligt att komma på rätt spår. Mango,hallon...orange och rött kanske? Svårt svårt.
    Det låter som om Ni prickat in sevärda saker i Budapest bra! Avundas Er verkligen.
    //Lena och Anders

    SvaraRadera
  4. Erika; Ett absolut måste!

    Sofie; Men visst är den, helt makalöst.

    Lena o Anders; Ja, ni är på spåret till att pricka in temat.

    SvaraRadera
  5. Jo gör det den var väldigt god. Mixtrade lite med den idag och rostade alla grönsakerna blev ännu mustigare.

    Din cheese cake måste testas, har gjort en för men tror denna blir saftigare eftersom du hade i philadelphiaost.

    SvaraRadera
  6. Jimmie; Klart du måste prova Charlottas cheescake, urgod!

    SvaraRadera
  7. Den cheescaken lät väldigt god! Och jag gissar nog på att den röda tråden var mango :-)

    SvaraRadera
  8. Linda; Helt rätt gissat, tråden var mango!

    SvaraRadera
  9. Vilken härlig middag!! Och så roligt att ni ska till Budapest, var där i höstas med mina föräldrar och hade hittat några bra restaurangtips via bloggen spotted by locals, som jag gärna förmedlar. Det finns så många turistfällor... http://matarkivet.wordpress.com/2010/10/13/budapest-i-mat/

    Såg nu att ni redan kommenterat på inlägget, men ni får den igen iaf. :)

    SvaraRadera
  10. Har tre härligt mogna mangos i min fruktskål här hemma som kommer bli goda efterrätter. Mums!
    (Kanske kunde ni fått in mango tillförrätten genom en liten räksalsa på tex mango, räkor, lite chili och finhackad rödlök? Har gjort något liknande till en förrätts-cheesecake vid något tillfälle).
    Hoppas ni får en bra och god vecka!

    SvaraRadera
  11. åh, men visst är den underbar, den där cheesecaken? tio poäng, som picki skulle sagt.

    och vad fint ni har dukat! det låter som att ni har haft en finfin kväll! det är verkligen något av det bästa som finns - att äta middag och dricka vin med fina vänner.

    jag sitter tyvärr inte inne med några tips, men ser fram emot att få några av er när ni kommer hem :=)

    hoppas ni får en finfin vecka! här kommer lite pepp: pepp pepp!

    SvaraRadera
  12. Matarkivet; Vi tackar för tipset på bloggen!

    Louise; Då får du kolla in receptet som kommer på mangomoussen:)

    charlotta; 10, absolut! Tack, ja verkligen det bästa man kan göra är att umgås över mat med härliga vänner.

    SvaraRadera
  13. Vilken kvalitetsmiddag! Allting låter supergott!

    SvaraRadera
  14. Oh, så gott. Jag hade gärna smakat på alla rätterna och så klart även drinken ;-) Kul med en tråd som går genom middagen. Kan tyvärr inte komma med några resetips. Men kanske tipsa om något gott ni kan sippa på när ni har nästa reseplanering ;-)

    SvaraRadera
  15. Den pajen lät verkligen smarrig! Har faktiskt aldrig ätit västerbottenpaj så detta får man prova någon gång!

    SvaraRadera
  16. Såg gott ut det där:)
    Trevlig blogg!
    /Björn

    SvaraRadera
  17. Fin dukning och frestande cheesecake, jag säger då det. Och lyllos er att ha en resa att längta efter!

    Ha en fin vecka!

    SvaraRadera
  18. Vad trevligt har ni haft. Vårdukningen är helt fantastisk. Så okunnig känner jag mig då jag vet inte ens vad är för nåt den första ingrediensen i er herliga cheesecake (kavring)

    SvaraRadera
  19. Låter som en trevlig middag! :-)
    Och Den där cheesecaken ser jättegod ut :-)

    SvaraRadera
  20. Nyss hemkommen efter jobbet äter jag grekisk yoghurt med lite blåbär och honung. Helt ok men gud vilken läcker paj. Den måste jag prova :)

    SvaraRadera
  21. Helena; Tack! Ja, vi var väldigt nöjda allihopa.

    Remsan; Drinken kan du snart prova, receptet kommer! Vi kan säkert sippa på någon av dina goda även utan reseplanering:)

    Eleonore; Rekommenderas starkt!

    Björn; Tack!

    tina; Tack, tack! Ja, det ska verkligen blir härligt!

    MM;Tack, kul du gillade den. Kavring är mörkt, grovt bröd.

    Jenny; Väldigt trevlig. Riktigt god.

    Christer; Tycker vi absolut att du ska göra. Men blåbär och yoghurt låter inte fy skam det heller:)

    SvaraRadera
  22. Ni kan döpa om bloggen till "Guvagott!!!"

    Har inte varit runt och läst på länge (tappad gnista) men ni har då inte tappat någon gnista!

    Kram!

    SvaraRadera
  23. Lena; :) Tack, det skulle vi kanske gjort... Jo, men visst kan man väl få tappa gnistan ibland, bara man hittar en ny sen så det inte varar för evigt.
    Kram!

    SvaraRadera

Tack för att ni skriver en rad i vårt kök!