torsdag 14 april 2011

Kalasgod och enkel kassler.

Igår blev det en väldigt snabbgjord middag här hemma efter ett recept som fiskats upp från mappen märkt "Kassler" ur gröna lådan. En riktigt god kasslerrätt blev det, ordentligt kryddad med tydlig smak av både ingefäran och sambalen. Förresten så är sambalen vårt eget bidrag till receptet, liksom idén med att mortla sesamfröna med olivolja. Eller, rättare sagt, så var det Håkans bidrag och idé, ära den som äras bör!


Ingefärsmarinerad kassler 2 port
300 g kassler
1½ msk kycklingfond
½ l vatten
Marinad
2 msk vitvinsvinäger
2 msk kinesisk soja
1 msk honung
½ msk färsk riven ingefära
1 msk sesamolja (eller 1 msk sesamfrö som mortlas med 1 msk olivolja)
2 msk frysta provencalska örter
1-2 tsk sambal oelek
Skiva kasslern tunt och låt dom koka några minuter i kycklingbuljongen. Ta upp skivorna och lägg dom i en form.
Blanda samman alla ingredienserna, utom örterna, till marinaden. Låt den marinaden koka upp under omrörning och sjuda ca 3 minuter. Häll den varma marinaden över kasslerskivorna och strö på örterna.
Du kan äta kasslern både varm och kall, gärna med en god sallad till.

Varför vi mortlade sesamfrö i olivolja istället för att ha i sesamolja? För att det helt enkelt inte fanns någon sådan olja i vår kyl:)

Smaklig spis! / Anki och Håkan
xx

23 kommentarer:

  1. Det låter som ett riktigt gott och lite annorlunda recept på kassler! Smart där med sesamfröna - man får inte va dum! :-D

    SvaraRadera
  2. Vilken smarrigt mat du har gjort!! ser riktigt gott ut ;p blir jag riktigt hungrigt när jag ser på de.

    SvaraRadera
  3. Va?! Det är a big no no, att inte någon sesamolja hemma ;-) Låter väääldigt gott i alla fall.

    SvaraRadera
  4. Sambal oelek passar till allt! :)

    SvaraRadera
  5. Karin; Hur gott som helst. Som man säger, nöden har ingen lag...

    sana; Tack! Ut och kocka med dej, eller kanske en bit av den underbara ananaspajen du gjorde finns kvar?

    Remsan; Fy, vi tar på oss skämshatten och lovar att bättra oss:)

    Hanna; Visst gör det!

    SvaraRadera
  6. Ser väldigt gott ut. Bra med snabba middagar ibland! :)

    SvaraRadera
  7. Roligt med variation på kasslerrätterna! Denna verkar annorlunda och mumsig på samma gång!

    SvaraRadera
  8. Låter himla gott, kanske skulle ta och testa receptet då vi har en del kassler i frysen

    SvaraRadera
  9. Frostrosor; Ja, det är lätt att det blir samma gamla vanliga.

    SvaraRadera
  10. Cupcakes; Så kul, testa på! Hoppas ni gillar det.

    SvaraRadera
  11. Kul med ett spännande kassler-recept. Här hemma blir det alltid "nej måste vi äta kassler" o sen en stor suck när jag bestämt att det ska bli kassler... Måste testa ert recept! Och visst kommer det bli härligt med altanen, jag tror den blir i sydväst (fast jag har inte världens bästa lokalsinne) men vi provsatt på trappen i helgen åt lunch o fikade, och det var hur härligt som helst! Ni får komma förbi på en kopp kaffe på vår altan om ni har vägarna förbi! Kram Anna

    SvaraRadera
  12. Vad mumsigt =) Ny tävling på min matblogg så kika gärna in där om du gillar kaffe =)

    SvaraRadera
  13. Vad gott det lät! Marinaden låter verkligen supergod :)

    SvaraRadera
  14. Ser ut som en riktig festmiddag! Gott!

    SvaraRadera
  15. Låter himla gott.
    Kassler lagar vi alldeles för sällan här hemma.

    Trevlig helg!

    / Jenny

    SvaraRadera
  16. Jag kan tycka att sesamolja tar över all smak, men det här låter gott.

    SvaraRadera
  17. Det låter supersmarrigt, kul med ett lite annorlunda recept på kassler. Hoppas ni får en härlig och vårlig helg!!

    SvaraRadera
  18. Anna; Kul att du vill prova det, hoppas ni kommer att gilla kasslern. Såklart vi kommer förbi på en kopp kaffe när vi är i krokarna, tack för inbjudan:)

    Coquina; Väldigt mumsigt!

    Malin; Riktigt gott, en lite hetare marinad.

    Sanna; Ja, det gäller att festa till det när man kan.

    Jenny; Ja, kassler är väl inte direkt något som vi har väldigt ofta här hemma heller.
    Detsamma!

    Erika; Gör som vi gjorde istället så smakar det inte så mycket av sesam.

    Kaksmulan; Smarrigt minst sagt! Detsamma önskar vi dej:)

    SvaraRadera
  19. sesamolja upptäckte jag när vi var i HK - x antal år efter alla andra... men oj, vad gott det är!

    SvaraRadera
  20. charlotta; Vi hade för länge sen en flaska som stod i kylen väldigt länge innan vi vågade använda den. Då hade innehållet härsknat och fick hällas i vasken, har inte köpt ny sen dess. Men nu så, nu sa vi genast ha en ny!

    SvaraRadera
  21. Låter jättegott och nu är det massor med extrapris på kassler där jag bor; D

    SvaraRadera
  22. Ann-Sofi; Då är det bara att passa på, hoppas det faller dej i smaken om du provar det.

    SvaraRadera

Tack för att ni skriver en rad i vårt kök!