tisdag 10 maj 2011

Kryddig köttfärssås

I maj är det bråda dagar på jobbet för den kvinnliga delen av vårt kök, det är utvecklingssamtal med föräldrar på förskolan blandat med utflykter och andra trevliga aktiviteter. I dag var det dags för den årliga utflykten till djurparken som ligger en bit utanför Ystad och det blev en helt underbar dag. Kanonväder med sol och värme, glada barn, föräldrar och personal, god grillad korv och en hel massa djur att klappa. Det lär bli en god natts sömn för fru Mårtensson i natt:)

För Håkans del har arbetsdagen spenderats bakom köttdisken där han har sågat kotletter och karréer, marinerat lite kött (grilltiderna är här!), servat kunder och förberett inför morgondagens leverpastejtillverkning. Det ska bli 25 kilo leverpastej som ska lagas till enligt konstens alla regler efter den gamla receptsamlingen.

Så till lite mat, som det ju faktiskt ska handla om här... Gårdagens middag blev en klassiker som vi inte haft på väldigt länge kändes det som, nämligen spagetti med köttfärssås. En kryddig köttfärssås närmare bestämt;


Kryddig köttfärssås
600 g oxfärs
2 morötter
1 gul lök
3 vitlöksklyftor
2 burkar hela coctailtomater
1 stor burk svamp
4 msk tomatpuré
2 msk tomatketchup
½ dl rött vin
1 skvätt grädde
1½ msk kalvfond
1 tsk paprikapulver
salt och peppar
några droppar tabasco, efter eget tycke och smak
Skala och hacka löken. Skala och slanta morötterna.
Bryn köttet i en stekpanna och lägg över i en större stekgryta. Bryn lök och morötter och lägg över i grytan. Bryn svampen tillsammans med vätskan den ligger i tills vätskan har försvunnit, lägg därefter ner svampen i grytan. Blanda ner övriga ingredienser i grytan och låt såsen småkoka ca 30 minuter.
Smaka av med kryddor tills det har en hetta du klarar av.

På väg hem från jobbet blev Håkan haffad av en jägare! Ingen fara, det låter värre än vad det var:) Denne jägaren, Anders, är en flitig besökare här i vårt kök och hade lite kött hemma i sin frys som han gärna ville skänka oss. Vad säger man? Ja, inte tackar man nej i alla fall, tvärt om så blir man glad som en speleman, packar ner köttet i ryggsäcken och cyklar lite extra snabbt hem!
Vad det var för kött? Får ni veta när vi kockat till det...

Smaklig spis! / Anki och Håkan
x

15 kommentarer:

  1. Gottgott köttfärssås! Gamla klassiker måste tillagas lite då och då, annars lämnar familjen in protester här hemma iaf! Ha en fin kväll!

    SvaraRadera
  2. Frostrosor; :) Här är det Håkan som lämnar in protester...

    SvaraRadera
  3. Nu när Berra knappt hinner jaga så hade jag också velat springa på en jägare. Har en del snälla vänner som skänker mig lite kött ibland. Men har i många år varit bortskämd med att ha frysen fylld med vilt, är ju så gott.

    SvaraRadera
  4. Köttfärssås är alltid något som går hem.

    SvaraRadera
  5. Remsan; Ja, en jägare är absolut inte fel att springa på, så länge han delar med sej:)

    Susanne; Absolut!

    SvaraRadera
  6. köttfärssås och spaghetti var längesen nu, det blir knappt mer än två gånger om året nuförtiden... fast de gångerna är det så mycket godare :)

    åh, jag vill också springa in i en jägare som vill ge mig massa kött, men det verkar dåligt med det...

    SvaraRadera
  7. Pernilla; Ja, man ska ju inte tjata ut rätterna:)

    SvaraRadera
  8. Djurpark och leverpastej, så underbart. Jag gillar båda! :)

    SvaraRadera
  9. Jag är så glad att jag står på god fot med några jägare eftersom min man inte alls är intresserad av jakt. I vintras fick jag en hare och det är det viltkött som jag tycker är roligast att laga till.

    Haren ligger i frysen än så länge men jag riktigt längtar efter att få tillreda den.

    SvaraRadera
  10. MAn ska aldrig underskatta spagetti och köttfärssås - väldigt gott, oavsett ålder!!!

    Varför springer inga jägare på mig? Hoho! Spännande, ser fram emot inlägget.
    /Lena

    SvaraRadera
  11. Klart att man måste äta klassikerna också! Och vad härligt med vilt, älskar det verkligen och blir så glad när mina föräldrar får något 'över' :D

    SvaraRadera
  12. Tina; Ja, det gör vi också:)

    Karin; Inga dåliga kontakter du har. Ska bli intressant att se vad du gör med haren.

    Lena; Så rätt så, har inget med ålder att göra. Ja, inlägg kommer så fort vi hittat på något gott och tillagat det:)

    Matarkivet; Så klart man måste:) Visst är det gott, nu ska vi bara komma på vad vi ska göra med köttet också...

    SvaraRadera
  13. Köttfärssås kan man sällan få för mycket av...
    Härligt med utflykter och få vara ute och njuta av det härliga vädret.

    SvaraRadera
  14. Tänkte fråga. När nu använder mozarella, har ni något speciellt tips på sort? : )

    Fortsatt trevlig kväll
    //Susanne

    SvaraRadera
  15. Sofie; Det har du så rätt i så. Ja, då är man verkligen nöjd med sin arbetssituation:)

    Susanne; Vi har provat Euroshoppers de senaste gångerna och varit väldigt nöjda med den. Den blev för övrigt vinnare i ett test i Laga Lätt 2010:)

    SvaraRadera

Tack för att ni skriver en rad i vårt kök!