måndag 16 maj 2011

Marinera och grilla potatisen.

Usch och fy vilket trist väder det har blivit, regntunga skyar som läcker vatten på oss. Vi vill ha tillbaka solen och värmen vi fick en försmak av förra veckan, vinterkläderna är ju undanpackade och har ersatts av sommarkläder som vill bli använda.
Visserligen ligger de flesta sommarkläderna i Ankis garderob och byrå, i Håkans gapar det faktiskt ganska tomt... Just därför har vi bestämt oss för att ta tåget till Malmö på fredag, när vi båda är lediga, för lite shopping och restaurangbesök. Hoppas vädret har skärpt till sej då så att vi kan sitta på uteserveringarna och njuta.


Nej, över till något helt annat, nämligen lite av maten som låg på våra grilltallrikar i lördags. Först ut ur recepthögen drar vi den marinerade och grillade potatisen. Vi förberedde den på förmiddagen och lät det hela sedan ligga i plastpåse några timmar tills det var dags att grilla. Eftersom köttet tog all plats på grillen så fick potatisskivorna landa i ugnen för att få färg:

Marinerade och grillade potatisskivor  4-5 port
8-10 potatisar, våra vägde 1,7 kilo till 5 vuxna
½ citron, pressad
1 pressad vitlöksklyfta
1 dl olivolja
1 tsk finhackad röd chili (eller sambal oelek)
Skölj av potatisen och koka den oskalad i 10 minuter.
Skala och skiva potatisarna i 1 cm tjocka skivor.
Blanda samman marinaden och slå ner den i 2 st 3 liters plastpåsar.
Lägg ner de ljumna potatisskivorna och se till så det kommer marinad på alla skivorna.
Låt det ligga 4-5 timmar och gulla med skivorna några gånger under tiden.
Grilla potatisen antingen på grillen eller i ugnen.
Om du väljer att tilllaga dom i ugn så lägger du dom på grillgallret, en och en, med braspanna under så oljan inte droppar ner på ugnsbotten.
Låt dom stå inne ca 15 minuter på 225 graders värme, ta ut och vänd skivorna och ställ in dom ytterligare 15 minuter.
Slå över på grillvärme de sista minuterna.
Strö på lite flingsalt innan serveringen.

Smaklig spis! / Anki och Håkan
x

26 kommentarer:

  1. Det är samma väder här, igår haglade det tom. =(
    Potatisen kanske man ska testa till helgen då svärföräldrarna kommer. Lite förändring från de vanliga tillbehören hade varit gott. =)

    SvaraRadera
  2. Yay! Tackar för receptet, dessa ska jag helt klart testa snart! Tack!

    SvaraRadera
  3. ja visst är det lite lustigt med de där poker- & spelförfrågningarna, det känns ju inte riktigt som en matblogg är rätt forum för dem att göra reklam i... fast vad vet jag, det kanske sitter massa pokergalna foodies därute som inte har en aning om hur man hittar pokersajter på internet ;)

    SvaraRadera
  4. Amy; Ja, det blir väl lätt så att man kör på det gamla vanliga. Men det finns så mycket roliga recept att prova:)

    Matarkivet; Yes! Vassego, hoppas du kommer att gilla dom!

    Pernilla; :) Ja, tänk om det verkligen är så att de hittar våra matsidor men inga pokersidor... stackare:(

    SvaraRadera
  5. Potatisen låter jättegod, tycker knöltoken ;-) Jag gillar alla slags potatisrecept och när man sedan lägger till ordet grillat, så kan det liksom inte bli fel!
    Energidryck... nja. Socker har en uppiggande effekt - ett tag. Många gånger innehåller de dessutom koffein. Bättre med en riktig espresso.

    SvaraRadera
  6. Remsan; Nej, grillat och potatis kan bara bli rätt:) Ja, för Ankis del så behövs det inget annat än kaffe...

    SvaraRadera
  7. Mmm... potatisen ser ut att ha fått en härlig yta, me like! Spordrycker och liknande... Fy sjutton! Klarar inte av sånt! De är så sötsliskiga! Var detta också sötsliskigt? Tacka vet jag ett glas god juice, hihi!

    SvaraRadera
  8. Fick också det erbjudandet om Magic och tackade ja, gillade smaken, Red Bull är på tok för söt, gillar den inte alls, men Magic kan jag tänka mig köpa

    SvaraRadera
  9. ni får mig att inte vilja äta annat än potatis :D
    först potatissalladen och nu det här, smarrigt!

    SvaraRadera
  10. Den potatisen ser farligt god ut!!

    SvaraRadera
  11. Frostrosor; Ja, den fick en väldigt fin och frasig yta. Nej, sötsliskig var den absolut inte, snarare syrlig och åt det sura hållet. Juice - absolut, gärna hemma-centrifugerad:)

    Cupcake; Ja, den var absolut inte söt som RB.

    frida; Haha, så bra då! Ja, vi känner att vi själv behöver lite variation på potatisen:)

    Anne-Lie; Helt rätt!

    SvaraRadera
  12. Det där ska definitivt lagas till det grillade, lät hur gott som helst.
    //Susanne

    SvaraRadera
  13. Susanne; Hoppas du kommer att gilla det:)

    SvaraRadera
  14. Verkligen riktigt tråkigt väder =( Jag som sett fram emot helgen och önskat mig lite sol =(
    Jisses vad duktigt av Håkan att cykla fram och tillbaka varje dag! Det hade jag behövt, men jag väljer att sova 45 min extra istället för att satsa på min kondis *skäms*
    Energidrycken lät intressant, den ska jag försöka hitta =D

    Kram

    SvaraRadera
  15. Här uppe i Jämtland grillas det minsann inte ute än. I lördags föll det blötsnö och det var knappt plusgrader. Något varmare är det idag men jag undrar allt vart våren håller hus? Fast potatisskivorna blir goda i ugnen också.

    SvaraRadera
  16. Marinerad potatis har jag aldrig testat faktiskt, men det låter bra gott! Här längtar vi också efter finare väder, förhoppningsvis har vi det till helgen igen :-)

    SvaraRadera
  17. Den potatisen ser god ut :)

    SvaraRadera
  18. Grillad potatis är alltid gott :)

    SvaraRadera
  19. vädret är verkligen scizofrent (hur stavar man det där egentligen?!) - igår innan vi körde mot göteborg var det regn-sol-regn-sol-regn-sol ungefär hela tiden. morr. hoppas att sommaren kommer tillbaka snart, snart.

    SvaraRadera
  20. Ja detta trista väder! Jag kommer precis fram en knapp vecka i Rom med 24-26 grader och det här vädret hjälper INTE tillbaka-på-jobbet-ångesten. Men vi har ännu ett par sommarmånader framför oss. Bara att hålla tummarna för att solen hittar tillbaka...

    Kul att läsa om vad Håkan tyckte om energidrycken och bra att ni skriver om dessa evinnerliga Pokerbolag. Svårt att veta vilka erbjudanden man ska tacka ja till så bra att veta hur andra resonerar. Skulle behöva en expertpanel att rådgöra med ibland...

    SvaraRadera
  21. Nellie; Kanske drycken kan få fart på dej på morgonen då:)

    Karin; Jadå, de blev riktigt goda i ugnen:) Tråkigt med vädret, blötsnö är ju inte precis vad man önskar sej nu... Fram med parasollet och grillen under den:)

    Linda; Hur gott som helst. Vi hoppas på helgen.

    Hovkonditorn; Tack!

    Matbloggen; Visst är det!

    Charlotta; Ja, det känns verkligen som någon där uppe har svårt att bestämma sej:)

    Cecilia; Har du aldrig hört om att ta med vädret hem? I resväskan t.ex? :) Ja, de där pokerbolagen är verkligen envisa, men vi försöker verkligen gå på vår magkänsla när det gäller alla erbjudanden. Känns det bra för oss så är det ok, annars får det vara.

    SvaraRadera
  22. Tack för receptet, det låter som potatis i min smak!

    SvaraRadera
  23. MÅ Gott; Varsågod, hoppas det ska smaka:)

    SvaraRadera
  24. Vilken bra idé med citronmarinad på potatisen. Jag ska testa! Jag är såld på ugnsbakad potatis i alla former så roligt med något nytt sätt att göra dem på!

    SvaraRadera
  25. Kul med marinerad potatis det ska jag absolut testa till något grillat i sommar.

    SvaraRadera
  26. Linda; Ja, det är rktigt kul med nya idéer och serveringstips på potatisar. Det blir så lätt tjatigt annars. Hoppas du gillar dom.

    Kaksmulan; Prova på du, hoppas de faller dej i smaken.

    SvaraRadera

Tack för att ni skriver en rad i vårt kök!