måndag 23 maj 2011

Nypotatispremiär

Har ni haft en bra start på veckan? Planerat in veckans middagar på matsedeln? Blir det något gott? För vår del blir det torsk idag, det blir en repris på ett tidigare recept som vi blev väldigt förtjusta i. Blir ni nyfikna hittar ni receptet här.

Nypotatisarna har börjat dyka upp i affärerna och i torsdags var det dags för premiär för de goda knölarna här i vårt kök, vi kunde inte hålla oss längre. Eller, rättare sagt, Håkan kunde inte hålla sej längre. Så till en bit varmrökt lax serverade han frugan grön sparris, nypotatis och en riktigt god sås som han själv komponerat! Det var en väldigt mätt och belåten hustru som lämnade bordet...


Håkans goda kalla sås, perfekt till fisk
1 dl gräddfil
2 dl turkisk yoghurt
3 msk grädde
½ dl majonnäs
1 tsk vitvinsvinäger
½ tsk lökpulver
½ tsk citronpeppar
½ dl hackad dill
salt och peppar
Blanda samman allt och låt såsen stå kallt till servering.

Hur är det för er del, har ni smakat nypotatisarna än?

Smaklig spis! / Anki och Håkan

14 kommentarer:

  1. Här har det funnits nypotatis ett bra tag, den bästa odlas på Jersey och de har ju nästan medelhavsklimat. Men gott är det! Hoppas ni njöt riktigt ordentligt!

    SvaraRadera
  2. Gott gott gott. Den kalla såsen var helt i min smak : )
    Vi åt färskpotatis både fredag och söndag, det är verkligen en höjdare.

    Trevlig vecka!
    KRAM

    SvaraRadera
  3. Matarkivet; Visst njöt vi ordentligt, gott gott!

    Susanne; Visst är det så gott med nya potatisar. Detsamma till dej!

    SvaraRadera
  4. vi åt nypotatis för idag faktiskt, första gången i år. jag gjorde en potatissallad med sparris och kapris, riktigt smarrigt!

    SvaraRadera
  5. Själv har jag inte ätit någon färskpotatis än i år, men snart snart kan jag nog inte hålla mig längre. Det där ser jättegott ut! Kram Anna

    SvaraRadera
  6. Frida; Låter riktigt gott!

    Anna; Nej, det är svårt att hålla sej:) Tack!

    SvaraRadera
  7. Första svenska färskpotatisen brukar inte dyka upp i butikerna här förrän vid midsommartid. Själv väntar jag allt tills vi kan börja ta upp vår egen färskpotatis dvs. först i augusti.

    SvaraRadera
  8. Det är nästan en religös upplevelse när årets första nypotatis avnjuts. Jag fullständigt frossar i knölarna under sommarhalvåret. Fisk frossar jag i året om :-)

    SvaraRadera
  9. Riktig sommarmiddag! :)

    Ja, jag har också smakat. I helgen, men jag tycker att de är lite vattniga. De som kommer först i juni brukar vara bättre.

    SvaraRadera
  10. Nypotatis är så gott och såsen låter god den med :)

    SvaraRadera
  11. så gott det ser ut!! :-)
    Nypotatis är ju bara så gott !

    Trevlig Tisdag

    SvaraRadera
  12. Färsk potatis är ju så gott!!!! (Är det bara här runt Skara man säger färsk potatis, förresten.) Helst bara med extra saltat smör till, mums! Men vi gör ofta en liknande dillsås till också.

    SvaraRadera
  13. Klassiskt och väldigt gott! Vi har också hunnit med nypotatis med lax och en hemlagad limesås och det smakade fantastiskt gott. Sommaren är runt hörnet och fantastiska måltider väntar oss :-).

    SvaraRadera
  14. Karin; Nej, den är kanske tidigare i år? Inte dumt med egen potatis, härligt. Inte utan att man skulle vilja byta ut balkongen vid denna tiden på året:)

    Remsan; Vi också, fisk alltså:)

    Tina; Absolut sommar.

    Hovkonditorn; Riktigt gott.

    Jenny; Tack! Visst är det.

    Louise; Här nere säger man både färsk och nypotatis. Visst är det gott.

    Delikata; Ja, visst är det härligt med allt gott som väntar.

    SvaraRadera

Tack för att ni skriver en rad i vårt kök!