onsdag 25 maj 2011

Söndagsmiddag med andra matbloggares hjälp!

Jodå, ni läste helt rätt, vår middag i söndags fick vi till med 3 härliga matbloggares hjälp. Inte så att de var här och kockade till oss eller så, nej då, men vi använde oss av både recept och ingredienser från dom. Dessutom fick vi användning för det ena paketet kött som Håkan fick av jägaren som han stötte på när han var på väg hem från jobbet häromveckan.

Tada! Vår smarriga söndagstallrik!

Till en början så innehöll jägarens paket älgkött som maldes ner till färs som vi gjorde biffar på.
Ett gott tillbehör skrev Karin om förra veckan och det föll vi genast för, en skogsbärskompott med vodka i.
En god sås ville vi ha till och det blev en svampsås efter ett recept som vi hittade hos en annan Karin.
Slutligen var det Emmy som fick stå för en viktig ingrediens, nämligen svampen som vi hade i såsen. Inte illa minsann, vi har alltså en egen leverantör av svamp och inte vilken svamp som helst, trattkantareller! Är det lyx eller är det lyx!
Tusen tack för svampen Emmy, den var så uppskattad!

En påse kom på posten, undrar just vad postverket tänkt om det stod att det var svamp i kuvertet...
Vi la svampen i blöt och då förvandlades den till detta vackra:

Om du gör såsen på torkad svamp så lägg den i blöt innan du använder den. Glöm inte att spara spadet och smaksätta såsen med det. Blir det spad över så frys in till nästa gång du ska ha svampsås eller soppa. 

Svampsås på Mårtenssons vis
200 g svamp, ca 2 dl torkad
2 schalottenlökar
4 dl vispgrädde
½ dl svampspad
3 msk portvin
salt och svartpeppar
maizenaredning
Stek svampen i riktigt med smör, hacka löken och låt den fräsa med. Häll i vin och låt det koka in. Slå i grädde och spad och  låt puttra en stund under omrörning. Red av med maizena och smaka av med kryddor.


Skogsbärskompott
4 dl lingon (frysta går utmärkt, vi hittade på Willys)
2 dl blåbär (frysta går utmärkt)
2 dl strösocker
1 dl vodka
Blanda samman alla ingredienser i en glasburk och låt kompotten stå 3 dygn, gärna vid fönstret. Vänd burken då och då så sockret löser sig, men var försiktig så inte bären går sönder.

Jaha, då undrar ni kanske över receptet på biffarna? Ja, dom får ni helt enkelt vänta tills i morgon - då kommer receptet på våra älgfärsbiffar. Håll ut!

Ett stort tack till Karin, Karin och Emmy för vår goda middag!

Smaklig spis! / Anki och Håkan

16 kommentarer:

  1. Det är inte dåligt med en egen svampleverantör :-) Vad gott det såg ut, och roligt att testa några alla de recept som folk delar med sig av!

    SvaraRadera
  2. Verkligen kul att man kan få så mycket inspiration hos alla matbloggare,ser verkligen så gott ut,

    SvaraRadera
  3. Så fint upplagt! Ser ännu godare ut då! :)

    SvaraRadera
  4. Så roligt att få inspiration från 'kollegorna'! Ser jättegott ut!

    SvaraRadera
  5. Trevligt. Det blev ju en riktig festmåltid av allt detta!

    Matinspiration hittar man ju numera dagligen på nätet. På bloggar och andra matsajter. Säkert skriver jag ut ett nytt recept om dagen från Internet. De hamnar i en särskild pärm med recept som ska prövas någon gång.

    SvaraRadera
  6. Bengtssons; Absolut inte dåligt alls.

    Cupcake; Ja, det är härligt med alla idéer och tips:)

    Tina; Tack, visst gör det mycket med "upplägget".

    Matarkivet; Ja, det uppskattas. Tack!

    Karin; Visst blev det det! Ja, det finns inspiration i massor, härligt!

    SvaraRadera
  7. det där svamppaketet är det bästa jag fått på posten någonsin, tror jag! :=)

    SvaraRadera
  8. Ja, roligare än räkningar i brevlådan:). Härligt med inspiration från alla härliga matbloggare!!

    SvaraRadera
  9. åh, man blir ju alldeles glad när man läser om hur alla vi matbloggare kan dela med oss till varandra. det är ju faktiskt den bästa biten med hela matbloggandet tycker jag, hur mycket inspiration man kan få från alla andra :)

    jag får kanske göra ett nytt försök med brylépuddingen, verkar ju vara poppis hos många... men det får nog dröja några månader, för tillfället vill jag inte se en igen på länge. haha.

    SvaraRadera
  10. Äsch... Det var så lite...
    Nästa gång kanske jag postar mig själv ;-)

    SvaraRadera
  11. charlotta; Ja, det tillhör absolut våra favoritpaket!

    Sofie; Absolut, mer svamp i posten!

    Pernilla; Ja, visst är det härligt med all inspiration som bara svävar omkring ute i cyberrymden:) Tycker vi absolut att du ska göra.

    Remsan; Du är så välkommen, det hade väl varit ett paket som hade överraskat om nåt!

    SvaraRadera
  12. Jag trodde aldrig att jag skulle kunna längta efter älgjakt, höst, lingon och svampplockartider så här mitt i underbara våren:)

    Jag ska hälsa Kristina och tacka!

    SvaraRadera
  13. Ser jättegott ut!!

    :-) Och så perfekt att kunna få inspiration från flera matbloggare :-) Kanon!

    Ha en jättetrevlig Torsdag

    SvaraRadera
  14. Det är det som är det fina med bloggen - man får både inspiration, tips och fina vänner!

    Jag såg att ni ätit nypotatis. Jag spanade efter det igår när jag var på affären, men det fanns inga. De har väl inte hunnit till Norrland kanske? =)

    SvaraRadera
  15. Va härligt de är när man kan få inspiration från så många håll! Och vilken middag de ser ut att ha varit! Gud så gott!

    SvaraRadera
  16. Karin; Tänk att vi kunde få dej att längta dit... Ja, gör det!

    Matbloggen; Tack! Visst är det.

    MÅ Gott; Helt rätt, en väldigt välkommen biverkning. Nej, de har kanske stannat här nere hos oss:)

    Sanna; Visst är det, det blev riktigt gott.

    SvaraRadera

Tack för att ni skriver en rad i vårt kök!

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails