tisdag 7 juni 2011

Macka med influenser från Cypern.

Så var ledigheten över för denna gången, tänk så snabbt en långhelg springer förbi. Hoppas ni har haft det skönt under helgen, lediga eller arbetande. Eftersom det är tisdag så är det ju dags för en varm macka igen, denna gången med lite inspiration från Cypern med bl.a halloumiost och svarta oliver. En vegetarisk variant blev det förra tisdagen, vill man ha kött på så går det säkert bra att tillsätta lite bacon eller varför inte någon god skinka. Receptet är helt och hållet Ankis och vi blev väldigt nöjda med resultatet båda två, den salta osten passar så bra till tomaterna:


Cypriotisk macka    2 personer
6 skivor bröd (vi använder polarkraft)
1 vitlöksklyfta
olivolja
ca ½ halloumiost
6-8 cocktailtomater
6-12 färska basilikablad
svarta oliver
Lägg mackorna på ett bakplåtsspapper på en plåt. Ställ in dom i ugnen några minuter på grillvärme så de får en rostad yta. Ta ut och låt dom svalna lite. Skala vitlöksklyftan och gnid mot brödet så det får en smak av vitlök. Ringla på lite olivolja.
Dela tomaterna i fjärdedelar, strimla basilikabladen, kärna ur och halvera oliverna och lägg ingredienserna på mackorna. Riv över halloumiosten och ringla lite olivolja över.
Gratinera mackorna ca 10 minuter (till osten börjar få färg) på 225 grader. Servera gärna med ruccolasallad.

Så där ja, så fick ni en lite mattripp till Cypern också, inte illa eller hur? I kväll blir det en liten avstickare från våra vanliga tisdagsmackor, men vad som serveras istället får ni allt vänta lite med att få veta.

Smaklig spis! / Anki och Håkan
xx

15 kommentarer:

  1. Halloumi!!! Me like gnisselost. Johan åt kycklingfilé i helgen som var panerad i riven halloumi. Var gott!!

    SvaraRadera
  2. Härlig macka! Allt behöver inte innehålla kött/fisk/fågel! Vegetariskt är också gott!

    SvaraRadera
  3. Ser allt mumsigt ut, har ännu inte testat på halloumi

    SvaraRadera
  4. Sofie; We like to! Vilket bra tips, det måste man ju prova.

    Frostrorosr; Ja, visst är det!

    Cupcake; Då måste du göra det, så gott att bara steka en stund på järnet.

    SvaraRadera
  5. Hm, fattas bara att det är vid sina pooler folk gömmer sig. I vår pool få man vara glad om man ens kan räta ut benen - sittandes...
    Halloumi I looove. Jag har gått från att inte gilla osten alls (efter en misslyckad grillning eller billig ost kanske), till att få halloumicravings. Måste testa att panera i osten som Sofie tipsar om.

    SvaraRadera
  6. åh, halloumi är ju himmelskt! åt det i söndags med quinoa och tomatsås till, det var riktigt finfint det!

    hoho, nej någon, håkan mårtensson såg jag inte till, det var bara hellström som dök upp så det var nog en lång arbetsdag precis som han säger ;)

    SvaraRadera
  7. Mmm, låter som en härligt god macka! Jag som är ett riktigt "mackmonster" :-)

    SvaraRadera
  8. Halloumi, det är bara så gott! Hos oss blev det också varma mackor igår :)

    SvaraRadera
  9. :-O Jag har aldrig rivit halloumiost! Varför inte? Varför har jag aldrig tänkt på detta? Det är nästan så att jag måste kasta mig in i köket och testa detta omedelbart!

    SvaraRadera
  10. Varma mackor är ju så gott tycker jag och kan varieras i det oändliga.
    Våran lediga långhelg har varit helt perfekt!

    SvaraRadera
  11. jisses, vad gott det låter! alldeles perfekt kvällsmat när jag kommer hem från jobbet. vad brukar ni köpa för halloumiost?

    SvaraRadera
  12. Remsan; Ja, vi tror faktiskt att det är så... Men ni har iaf pool:)
    Visst låter det som en makalöst god idé.

    Pernilla; Ok, då litar jag (A) på dej då:)

    Linda; En macka perfekt för ett mackmonster:)

    Hovkonditorn; Absolut gott. Perfekt sommarmat tydligen.

    Erika; Visst är det.

    tina; Ja, varför har du inte det? Du som provar så många olika märkliga saker annars... granskottssirap och almfrön:) Kul att vi kunde tipsa dej om något nytt!

    Martina; Ja, det finns verkligen en hel del varianter.

    charlotta; Vi köper oftast Fontana, men ibland även Zeta som dock är lite dyrare.

    SvaraRadera
  13. Det där lät inte alls tokigt!! Älskar halloumi så denna macka ska provas, likaså tipset om panering med halloumi från kommentaren högst upp! Hoppas solen skiner på er, här har vi haft ösregn mer eller mindre hela helgen! Stora kramar!

    SvaraRadera
  14. Kryddburken; Inte tokigt alls vill vi lova:) Ja, paneringen står på vår prova-lista också.
    Ja, det är ömsom regn ömsom sol här nere också, inget kul sommarväder precis. Hoppas det ordnar upp sej till midsommar iaf...
    Detsamma till dej!

    SvaraRadera

Tack för att ni skriver en rad i vårt kök!