onsdag 15 juni 2011

Med lite hetta och sötma...

... kan ni få till en härligt god sillinläggning. Jodå, det är tid för ytterligare ett recept på en smarrigt inlagd firre som kan passa bra till midsommar, eller när som helst på året. Detta receptet hittade vi en kokbok (?) men som vanligt så kunde vi inte riktigt hålla oss till originalet...


Sill med chili och honung
1 pkt 5-minuters sill
1 röd chilifrukt
5 cm purjolök
½ röd lök
10 grovt krossade vitpepparkorn
Strimla chilifrukt, purjolök och rödlök. Skär sillen i mindre bitar. Varva sill, kryddor och lök i en burk.
Lag
1 dl pressad citron
rivet skal från ½ citron
1 dl honung
3 dl vatten
Blanda samman lagen och häll ner i burken. Låt inläggningen stå i kylen minst 1 dygn innan den ska avnjutas.
Strykan på hettan avgör du helt och hållet själv, vill du ha det lite åt det milda hållet så tar du i mindre mängd chili, gillar du (och övriga ätande) det hett så öser du på mer!
Kom bara ihåg att du kan tillsätta mer chili för mer hetta men du kan inte ta bort för mindre styrka:)

I kväll blir det ingen sill på våra tallrikar, istället velar vi hit och dit om att käka ute. Ja, alltså inte ute som att sitta utomhus och käka, nej vi funderar helt enkelt på att inta middagen på någon restaurang i stan. Känns som det var ett tag sedan nu och det finns en del "endast sommaröppna" ställen som slagit upp sina portar i dagarna som vi saknat lite. Kanske dags att besöka någon av dom nu...

Smaklig spis! / Anki och Håkan

13 kommentarer:

  1. Så stilig bild. Sillen kan jag inte säga så mycket om, jag äter det mest för att vara artig, eller i en matjestårta. :)

    SvaraRadera
  2. Vad blev det för något gott? :)

    SvaraRadera
  3. Jag är lat även i år och köper istället. Men jag får njuta av att titta på de smarriga sillinläggningar ni gör.

    SvaraRadera
  4. Tack vare er fina inspiration, så tänkte jag ge mig på att göra iaf 2 inläggningar till midsommar. Den här låter ju också god!

    SvaraRadera
  5. Vilket spännande recept. Det är roligt att förnya sillrecepten. Sill tillhör litet av favoriterna här.

    //Lena

    SvaraRadera
  6. Äta på restaurang är aldrig fel.
    Blev det något gott?
    Själv var jag och dottern och lunchade idag för att fina in sommarlovet : )

    Trevlig helg!

    SvaraRadera
  7. Honung är himla gott i mat. Har aldrig testat det till sill men det låter gott!:)

    SvaraRadera
  8. åh vad man längtar till midsommar när man går in på er blogg, sill och surströmming, oh så gott..
    Trevlig helg på er!
    Psst! nu är jag igång igen med bloggandet, problemet med bilderna är löst, tjohoo!.

    SvaraRadera
  9. matarkivet; Tack! Artig bör man vara:)

    Tina; Det bidde Gourmetpizza... mums!

    Erika; :)

    Remsan; Tack! Så himla kul att du ska "våga" dej på egna inläggningar, härligt att vi kan inspirera varandra så:) Lycka till!

    Lena; Visst är det kul med alla många recept som finns till sillarna.

    Susanne; Absolut inte:) Det blev faktiskt pizza, fast av det lite "finare" slaget. Härligt med sommarlov...

    Karin; Då är det dags att prova nu kanske?

    Växelhäxan; Härligt! Skönt att det har löst sej, då kikar vi in till dej igen:)

    SvaraRadera
  10. Vilket härligt recept. Det här låter riktigt gott :-)

    Hoppas Ni får en fortsatt fin helg :-)

    SvaraRadera
  11. Jenny; Tack! Ja, både hett och sött, perfekt! Detsamma till dej!

    SvaraRadera
  12. Detta ska jag servera i jul till min familj och 3-2-1-talibaner :)
    citron och lime-juice går ju att använda till så mycket.

    SvaraRadera
  13. Jörgen; Så kul att du vill prova, lycka till och hoppas att familjen och tallibanerna också gillar!

    SvaraRadera

Tack för att ni skriver en rad i vårt kök!