tisdag 19 juli 2011

Kycklingfrikassé

Ibland finns det inte riktigt tid för långkok även om suget på sådan mat kanske finns. Dillkött är ett sådant exempel så därför blev vi riktigt glada när vi hittade ett recept där kalvköttet hade bytts ut mot kycklingfilé, allt för att koktiden skulle minska. Perfekt för sköna, lata sommardagar, både för smak och tidsåtgång. Receptet klippte vi ur en Hemmets Journal som vi fick av Ankis far:


Dillkött på kyckling
8 dl vatten
2 msk kycklingfond
2 lagerblad
5 vitpepparkorn
1½ tsk salt
600 g kycklingfilé
3 morötter
Sås
1 msk smör
2 msk vetemjöl
4 dl spad från kokningen av kycklingen
1 dl vispgrädde
minst 1 msk 12% ättikssprit
minst 1 tsk socker
salt och vitpeppar
1½ dl hackad dill
Koka upp vatten, fond, lagerblad, pepparkorn och salt i en stor gryta. Dela köttet i bitar och kok dom ca 5 minuter.
Skala och skär morötterna i stora bitar, lägg ner dom i grytan med kycklingen och låt koka ytterligare 10 minuter. Ta upp kött och morötter och håll dom varma under aluminiumfolie.
Smält smöret i en gryta, tillsätt mjöl och rör samman till en smet. Späd med buljongen och koka upp under tiden som du rör. Slå i grädden och låt koka några minuter. Smaka av med ättika, socker, salt och peppar. Smaka av flera gånger så såsen blir riktigt så frisk och syrlig som du vill ha din, vi vill ha mycket stuns i vår så det blir ganska mycket smakande får vår del... När du är nöjd lägger du tillbaka morötterna och kycklingen och låter det bli varmt. Till sist rör du i dillen och serverar grytan med kokt potatis.

Så oerhört enkelt, snabbt och gott, den friska syrliga smaken på grytan gör att den passar bra som sommarmat...

Smaklig spis! / Anki och Håkan
x

12 kommentarer:

  1. Vet inte om jag någonsin lagat dillkött. Eller kyckling heller för den delen. Kanske borde passa på nu när det är gott om färsk dill.

    SvaraRadera
  2. Dillkött har jag bara ätit i skolan och den varianten var ingen höjdare direkt. :) Men detta ser riktigt gott ut!

    SvaraRadera
  3. vilken fin blogg du har!
    ska vi följa varann på bloglovin?

    SvaraRadera
  4. Sant, ibland finns viljan men inte tiden! Detta kanske tom kunde vara något i vinter då allt ska gå fort, fort. Suveränt gott låter det.

    //Postgårdarna

    SvaraRadera
  5. Det är säkert riktogt gott :-), men jag har fortfarande lite svårt för dillkött sedan jag fick någon mindre god variant på den i bamba/matsalen i grundskolan

    SvaraRadera
  6. Jag hittade ett recept på arlas hemsida för ett tag sedan. Det innehöll förutom kycklingfilén även morötter och palsternackor. Fick klart godkänt av hela familjen och åh så smidigt!

    SvaraRadera
  7. Nu äter ju inte jag kyckling, men de där ärtorna däremot - ååh vad gott! Jag har fått något megadille på ärtor den senaste tiden. Hoho. Men åh, vad gott det är!

    SvaraRadera
  8. Jamen strunt i årstid, dillkött älskar jag fast jag har inte gjort det på kyckling. Hur lyckas ni sådär med basilikan? Min växer snigelsakta men jag tror den tar sig. Hoppas att ni har det fint/Karin

    SvaraRadera
  9. Smart! Och gott. Jag brukar köra samma knep med kalops kom jag på när jag läste det här!

    SvaraRadera
  10. Det är ju såsen, som är det bästa! :) Man kan ju ha den till vad som egentligen!

    SvaraRadera
  11. Visst är det såsen som är godast, det har du alldeles rätt i Tina:)

    KarinW; Vi har faktiskt inget speciellt knep vad gäller basilikan... Den stå i ett fönster som vätter åt öster, på kvällen ställer vi den på bordet så inte morgonsolen ska lysa alldeles för mycket. Massor med vatten och sen bidde det bara så:)

    SvaraRadera

Tack för att ni skriver en rad i vårt kök!