fredag 1 juli 2011

Mårtenssons Pad Thai.

Så var det åter dags att fira helg, kanske fira semester också för vissa av er? Här blir det middag på olika platser ikväll för oss, Håkan käkar på hemadressen medan Anki äter ute på restaurang med jobbkompisarna och chefen. Platsen för kvällen restaurangbesök blir Marinan som ligger alldeles nära vår småbåtshamn och en liten strand. Recension kommer!

Igår åt vi snabbmat här hemma! Inte vilken snabbmat som helst utan den bästa av de alla, nämligen Thaimat. Det blev en av de vanligaste nudelrätterna som serveras i Thailand, kan lagas med både räkor, fläskkött eller kycklingkött - Pad Thai. Detta är hur vi gjorde, det finns säkert en hel massa olika sätt och ingredienser att använda sej av:


Pad Thai   2 port
2 kycklingfiléer
rapsolja
2 vitlöksklyftor
1 bit röd chili
2 morötter
½ silverlök
2 ägg
1/4 vitkålshuvud
10-15 sugar snaps
1 burk pad thai sås (från Thai-affären) + lite vatten
Att servera till:
Nudlar av valfri mängd och sort
½ lime
jordnötter
Skala och strimla morötterna, skiva silverlöken tunt, finhacka vitlöken, strimla chilin, vitkålen och sugar snapsen.
Strimla kycklingen i tunna strimlor och stek dom färdigt i olja.
Ta upp och håll varmt under tiden som du steker morötter, sugar snaps, chili och lökarna i olja, ca 3 minuter. Dra in det till kanten av stekpannan, slå i lite olja på den tomma ytan och knäck sedan i ett ägg i taget. Låt ägget stelna lite innan du börjar röra runt i det, lite som när man gör "scrambled egg". När det stelnat nästan helt drar du upp ägget bland grönsakerna och gör lika med andra ägget för att sedan röra samman allt.
Lägg ner kycklingen igen och ta även i vitkålen, blanda runt och slå i Pad Thaisåsen tillsammans med 2 msk vatten. Blanda och låt det bli varmt.
Hacka nötterna och klyfta limen som serveras till såsen tillsammans med kokta nudlar.

Detta åts det en hel del av när vi var på semester i Thailand somras, en alldeles perfekt lunchrätt med precis lagom hetta för frun i köket. Får Håkan bestämma så kockas den till med mer chili, mycket mer, men det går ju även att tillföra i form av Thaiketchup eller Sambal Oelek i efterhand.
Man kan göra egen sås och det ska vi absolut prova nästa gång, men denna gången skulle det gå undan och då var den burkade såsen perfekt och smaken var det absolut inget fel på.

Nu önskar vi er en fin fredagskväll och en härlig helg,

Smaklig spis! / Anki och Håkan

16 kommentarer:

  1. Vill ha.nu!
    (Har problem med att kommentera, det är därför jag postar som "Anonym")

    -Mama Skogly

    http://smaskelismaskens.blogspot.com/

    SvaraRadera
  2. Skogly; Ok, anonym:) Tyvärr åt vi upp allt på våra tallrikar, så du får själv slänga ihop din, men det går snabbt!

    SvaraRadera
  3. Det här ser toppen-gott ut. :)
    Jag undrar om ni strimlat morötterna på en mandolin å i så fall hur gör man? :D
    Det må låta som jag är helt dum i huvudet men jag fick en mandolin när jag fyllde år å trodde det var idiotsäkert, men icke jag fattar inte mej på den..?! :P
    Trevlig helg!

    SvaraRadera
  4. Slurp vad gott med pad thai, det har jag aldrig testat att laga själv, men perfekt att det går snabbt. Ska absolut prova!

    Hoppas ni får en mysig helg, och hoppas du får god mat ikväll Anki! Håkan får det ju alldeles säkert hemma i ert kök. :)

    SvaraRadera
  5. Kan känna doften av pad thai ända hit :) Trevlig helg!

    SvaraRadera
  6. Lisa; Nej, denna gången strimlades morötterna för hand eftersom det inte var fler än två. Annars drar vi fram strimlarskivorna till majoren eller så tar vi fram rivjärnet. Mandolin äger vi ingen, plats saknas i skåpen:)

    Matarkivet; Prova, det är så enkelt och så gott! Tack, det hoppas vi på. Ha en skön helg du oxå:)

    Hovkonditorn; Inte illa minsann:) Detsamma!

    SvaraRadera
  7. Mums mums, detta vill jag verkligen prova : )
    Lät riktigt gott.

    Trevlig helg!
    Kram Susanne

    SvaraRadera
  8. Så gott, sparar genast receptet, thaimat är alltid gott

    SvaraRadera
  9. Så himla gott :-)

    Ha en riktigt trevlig fredag

    / Jenny

    SvaraRadera
  10. Pad thai (den vegetariska versionen) är helt klar hen favorit hos mig! Love it.

    Jag ska höra med Cecilia och se vad hon har tänkt, men vad sägs om att mötas upp i Malmö eller Lund annars? Eller Helsingborg eller Ystad, vi kör bil så vi tar oss dit det blir! :=) På kvällen passar alldeles utmärkt för vår del dessutom. Återkommer i frågan!

    SvaraRadera
  11. Det där ser riktigt gott ut! Chili, lime och kyckling kan inte gå fel i ett recept :-)
    Hoppas att ni får en trevlig helg! Ser fram mot recension av restaurangen.

    SvaraRadera
  12. Så skönt med semester. Jag ska själv härda ut 2 veckor till på jobbet... Thaimat vet ni ju att jag älskar. Detta ser grymt gott ut! Oavsett om rätten avnjuts i Sverige eller Thailand. Kanske rent av kan drömma sig bort lite. Ha en härlig helg!

    SvaraRadera
  13. Susanne; Så kul, då får vi hålla tummarna att du gillar det:)

    Cupcake; Spar på du, hoppas det ska smaka.

    Jenny; Så himla klart:)

    charlotta; Kan absolut tänka att den vegetariska hade gått hem hos oss båda också.
    Får vi välja så är Malmö lättast för vår del eftersom vi inte är bilburna, eller så klart Ystad:) Spännande.

    louise; Tack! Recensionen på plats:)

    Remsan; Den som väntar...:) Ja, denna hjälper verkligen till med drömmarna österut.

    SvaraRadera
  14. Min favvo-thaimat!!! Men aldrig gjort själv! Yammi!

    SvaraRadera
  15. Hejsan, hittade er utav ren slump! Jag ser att ni har en massa gott har inne och den har Thai ratten ser otroligt god ut sa den har sparats bland mina recept;) Ska fortsatta titta runt har nu:) Onskar en harlig Sondag!
    Nena

    SvaraRadera
  16. Sofie; Då måste du ju prova göra egen, så enkelt.

    Nena; Hej, välkommen hit! Så kul att du hittar nåt du gillar, det är bara att botanisera runt. Detsamma önskar vi dej.

    SvaraRadera

Tack för att ni skriver en rad i vårt kök!

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails