fredag 12 augusti 2011

Är det verkligen möjligt?

Alltså, hur är det möjligt att det finns så mycket regn, vart kommer allt ifrån?  Det tar inte slut, det regnar non-stop och har gjort sedan igår... Inget kul alls är det heller när det dessutom är så mörkt hela dagarna, vi behöver allt ljus vi kan få för att ladda våra batterier så vi orkar med hela vintern!

Men något positivt finns det i alla fall med vädret, det blir mycket gjort inomhus, sånt som stått på "To-do listan" allt för länge nu:)
I onsdags var vi lediga båda två och då fick vårt vindsförråd sej en rejäl omgång, vi rensade ut och sorterade för glatta livet. Nu har vi så mycket plats över så vi kan ställa till med dans däruppe, varför vi nu egentligen skulle vilja göra det...?


Efter vårt fejande så tyckte vi att vi förtjänade en riktigt god middag, det tycker vi i och för sig alltid att vi gör, och det fick bli en kycklinggryta med smak av både det ena och det andra, med en blomkålspuré till:


Kycklinggryta med god sås  2 port
2 kycklingfiléer, ca 400 g
1 gul eller röd lök
2 pressade vitlöksklyftor
½ röd chilifrukt
1 burk champinjoner
1 dl vatten
3 msk rött vin
1-2 msk fransk senap
1 tsk honung
2 msk soja
2 lagerblad
salt och svartpeppar
2 dl crème fraiche
Skala och hacka löken, hacka chilin fint (ta bort fröna om du inte vill ha för mycket hetta) och fräs det tillsammans med pressad vitlök. Lägg över i en gryta.
Strimla kycklingen, fräs den och lägg över i grytan.
Stek svampen i smör så den får lite färg och lägg ner även den i grytan.
Häll ner vatten, vin, senap, honung, soja, lagerblad och kryddor i grytan och låt det puttra ca 10 minuter.
Tillsätt crème fracich och låt det puttra ca 5 minuter till. Smaka av.
Servera med:


Blomkålspuré 4 port
1 stort blomkålshuvud
2 dl grädde
1 dl västerbottenost
salt och peppar
½ dl hackad persilja
Dela blomkålen i små bitar och skölj dom. Lägg dom i en gryta och slå i grädden. Låt det koka upp och kok sedan på svag värme, rör om då och då så inte grädden bränner vid, 10-15 minuter. Känn efter med en provsticka så blomkålen är genomkokt. Mixa med en mixerstav, riv ner osten i och smaka av med kryddor. Blanda i persiljan och servera.

I dag är Anki ledig och nu är det vår klädkammares tur att genomgå en likadan behandling som vinden fick! Här ska sorteras, rensas ut och städas:) Ut med det gamla och in med det nya. Sen när vi har tur och lyckas springa tag i ett nytt boende så blir det så mycket enklare att flytta, allt är ju liksom redan organiserat då:)

Nu är det tid att önska er alla en underbart härlig helg igen, tänk vad tiden går fort!

Smaklig spis! / Anki och Håkan
x

14 kommentarer:

  1. Vad skönt att få en massa saker gjorda. Själv har jag inte gjort så många to-do-saker under hela sommaren men jag får ta igen det någon regnig höstdag.
    Kycklingrätten ser jättegod ut. Vi äter mycket blomkål här hemma, det är så gott. Oftast tillagar vi den i ugnen tillsammans med andra grönsaker eller så gör vi blomkålssris.

    SvaraRadera
  2. Mmm, det det där ser smarrigt ut!

    Rejäl städning är nödvändigt ibland, dessutom tycker jag det är riktigt skönt att få röja ut en massa gamla saker som man ändå inte använder.

    Här skiner solen igen efter en massa regnande och vi passar på att måla brädor till årets stora projekt, byggande av en rejäl friggebod :)

    SvaraRadera
  3. Vilken god middag, klart ni var värda den efter allt fejande!

    SvaraRadera
  4. Vilken festmåltid - kycklinggrytan ser riktigt god ut !! :-)

    / Jenny

    SvaraRadera
  5. jag håller med, var kommer allt regn ifrån? idag har vi visserligen varmt och soligt men resten av veckan har det vräkt ner som ett vattenfall. borde det inte ta slut?!

    kycklinggrytan såg fruktansvärt god ut! och jag är hungrig som en varg nu och har ingen mat hemma och affären känns såååå långt borta...

    SvaraRadera
  6. Det är ju så himla skönt när man äntligen blir klar med sådant man dragit sig för att göra :)

    Maten ser supersmarrig ut, den grytan ska jag prova på när jag ska laga till min kyckling jag har hemma nu.

    Skön fredagskväll
    / Slickepotten

    SvaraRadera
  7. Gud, så gott! Vi har haft fantastiskt väder här idag. Soligt och fint! Men igår och onsdag regnade det som aldrig förr. Hoppas ni får lite sol i helgen!

    SvaraRadera
  8. Låter himla gott, här har vädret äntligen blivit bättre, sol hela dagen igår och nu på morgonen med, fast bara 7 grader ute, hösten är på väg

    Ha en fortsatt härlig helg, hoppas solen kommer till er idag med

    SvaraRadera
  9. Oj vad gott det här såg ut! Lagom svårt också :-)
    Hälsningar Lottzy

    SvaraRadera
  10. Men nu har det väl ändå regnet klart? Hoppas hoppas! Nu äter inte jag kyckling så ofta, men en go' sås är ju alltid en go' sås! Mums. Trevlig helg på er båda!

    SvaraRadera
  11. Jag åt också blomkåsmos häromdagen, men jag hade riven Boxholms chili-ost i, riktigt gott å kanske ett tips till Håkan som gillar starkt? :)
    Nästan gång tänker jag blanda blomkål å broccoli med en stark ost jag köpte som substitut för VB-osten som var slut i varenda hylla här. :)

    SvaraRadera
  12. Skönt att röja lite. Jag hann hälften av vad jag hade planerat att jag skulle gå igenom och rensa under semestern. Men men... Det kommer väl tider när vi hellre är inne än ute.
    God mat bjuder ni på dom vanligt.

    SvaraRadera
  13. Erika; Ja, det påminner mest om regniga höstdagar här ner just nu, så det passade perfekt. Blomkålsris låter spännande:)

    Anna; Visst är det skönt, man behöver röja ibland... Låter som ett bra projekt, hoppas det blir fint!

    Matarkivet; Klart vi var:)

    Jenny; Tack, så god!

    Pernilla; Någon gång måste det ju ta slut? Avståndet växer med hungern:)

    Slickepotten; Visst är det:) Smarrigt värre, hoopas du kommer att gilla den.

    Sofie; Tack! Tydligen ligger det ett grått täcke över hela södra Skåne, varför?!

    Cupcake; 7 grader!!!??? Hösten är absolut på väg hos er då! Hugaligen.

    Lottzy; Inte svårt alls, lagom lätt:)

    Kim; Nja, det tog slut lite på morgonen för att snart återvända. Mycket god sås:)

    Lisa; Jahaja, det lät ju som det skulle passa herr Mårtensson väldigt bra. Kan det vara kräftsäsongen som gör att VB-osten är slut?

    Remsan; Så skönt! Ja, det kommer snabbare än man anar... Tack:)

    SvaraRadera
  14. blomkålspure har jag velat testa, så detta receptet sparar jag!

    SvaraRadera

Tack för att ni skriver en rad i vårt kök!