tisdag 30 augusti 2011

Plocka kantareller.

I lördags tog vi en sväng på stan för att plocka svamp! Jodå, ni läste helt rätt, vi plockar vår svamp på torget mitt i stan. En av torghandlarna har nämligen allt i sin försäljning till självplock och vi handlar gärna där lite då och då. Givet denna gången var naturligtvis dessa små skönheter, ett fasligt jobb att rensa men det gör man så gärna så, underbart gott när de väl hamnar på tallriken:

Kantareller, eller "skogens guld", låg i en av påsarna. 

För oss som inte är begåvade med hemliga kantarellgömmor i skogen så blir det till att köpa på torget, de kostade lite mer eftersom de är Svenska men det får det faktiskt vara värt tycker vi:) Enligt Ankis far, som ofta plockade svamp dåförtiden, så finns det inte precis kantareller i skogarna i vår närhet. Däremot växer det en hel del champinjoner och fjällskivlingar om man nu skulle bli sugen på det.
Vad gjorde vi då med de små gula? 


Kyckling med kantareller och parmesanost  2 port
2 kycklingfiléer
2 dl rött vin
2 dl vatten
1 msk kalvfond
300 g kantareller
½ röd lök
färsk spenat
salt och peppar
maizenaredning
salt och peppar
Skär kycklingen i grytbitar och stek upp dom så de får en stekyta. Häll i vatten,vin och fond och låt det puttra ca 10 minuter. Smaka av med kryddor och red såsen till den är så tunn/tjock som du önskar.
Rensa svampen, tycker du de är för stora så dela dom i så fall i lite mindre bitar. Hacka löken fint. Stek svampen i smör till de fått fin färg och låt löken steka med mot slutet. Dra det från plattan och blanda ner spenaten, smaka av med salt och peppar. 
Servera svampblandningen till kycklingen och hyvla över parmesanost tills du skäms:)

Till maten drack vi samma vi som vi druckit till fredagens plockmat, Corvina Veronese från Italien. Ett kryddigt och mustigt vin (enligt både oss och systembolaget) som vi tipsades om av Helena och som vi är så glada att vi provade. Det passade verkligen bra till de mustiga smakerna i grytan och till osten på fredagens ostbricka gick det verkligen inte av för hackor! 

Var plockar ni er svamp? I skogen, affären eller som vi på torget?

Smaklig spis! / Anki och Håkan
x

19 kommentarer:

  1. Hej där,
    vilken oerhört smaskig maträtt. Den tror jag minsann att jag ska göra. Dock utesluter jag vinet... men det måste ju gå lika bra med grädde eller creme fraiche :-)
    Vi går också till stan för kantareller. Vi har mycket kantareller i skogarna där vi bor, men jag lyckas inte hitta dom. Vi får se, till helgen kanske.
    Det vinet ska skrivas upp på lilla listan.

    Fortsatt bra vecka.
    KRAM Susanne

    SvaraRadera
  2. Susanne; Vill man inte ha i alkohol så kan man ju använda alkoholfritt vin, men det går säkert lika bra med grädde och lite mer fond.
    God svamplycka till helgen då:)

    SvaraRadera
  3. Ha ha... Samma innehåll i texten hos mig idag. fast de få kantareller vi hittat blev del av kvällens middag. Annars köper jag också mina... Är ju så ruggigt gott så för mig får det gärna kosta att få svamp på faten :-)

    SvaraRadera
  4. Vi har massor i skogarna runtomkring oss och plockar inte vi så gör mamma det och kommer över med massor. Börjar nästan tröttna. ;-)

    SvaraRadera
  5. Oj oj oj vad tandvattnet rinner på mig nu. Det låter ju så gott

    Skön kväll!

    SvaraRadera
  6. Remsan; Great minds think alike:) Ja, vi känner också att smaken överväger priset...

    Amy; Det låter väl någonting det... Skicka ner nåt kilo, vi mottager det tacksamt:)

    Slickepotten; :) Detsamma till dej.

    SvaraRadera
  7. Jag plockar enbart kantareller på torget, det ger helt enkelt bäst utdelning. Vad kul att ni gillade vinet! :-)

    SvaraRadera
  8. Blir det kantareller så blir det också självplock hos grönsaksgubben :-) och kycklinggrytan ser himla god ut

    SvaraRadera
  9. mmmm, kantareller! här i trakterna har det tydligen varit galet mycket kantareller i år så jag har fått gratis kantareller i våran fruktaffär, hur fint som helst :)

    haha, japp! min isländska är nog hur bra som helst, det tror jag med. sen att inte islänningarna förstår vad jag säger, det är ju deras problem ;)

    SvaraRadera
  10. Det där såg gott ut.Parmesan och kantareller har jag ännu inte testat, det ska jag tänka på till nästa gång. Jag har varit ute och plockat massor med svamp i år men jag är en skogsmulle och har bara 7 minuter på cykel till närmsta kantarellställe.

    SvaraRadera
  11. Helena; :) Ja, det är ju onekligen så!

    Cupcake; Grönsaksgubbar, dom é bra dom:)

    Pernilla; Gratis kantareller i fruktaffären!?!? Vadfalls? Klart den är bra, vi förstod ju vad du menade och vi är inte ens islänningar:)

    Ann-Sofi: Ja, hade vi haft 7 minuter dit så hade vi också cyklat. Inte ens med bil tar det några 7 minuter till kantarellställena:)

    SvaraRadera
  12. Jag plockar också mina kantareller (o övrig svamp) i affären/på torget. Så är det! Ingen svamp-plockare. Men har det som mål i livet.

    Det där vinet... nu blev jag sugen på ett mustigt rödvin!!! Det är höst!

    SvaraRadera
  13. Sv. Mango + kanel är supergott, men även att strö över kardemumma ger en god smakkombination.

    Och detta lät riktigt höstigt och gott!

    SvaraRadera
  14. Kantareller har jag saknat! Men jag har en snäll gudmor, som torkat kantareller till mig och svamparna är på väg hitåt nu :)

    SvaraRadera
  15. Jag är nog en av få som verkligen inte gillar kantareller. Pappa o mamma är dock hängivna plockare som gärna delar med sig till dem i familjen som äter denna konstiga naturprodukt ;-)
    Vinet är en riktigt höjdare dock!

    SvaraRadera
  16. Sofie; Bra att ha mål och dessutom låter det som ett riktigt bar mål:) Hmmm, det tar ett tag innan det får sörplas vin av dej, du får ta och spara tipset.

    Maria; Spännande med nya kombinationer!

    Hovkonditorn; Låter som en riktigt snäll gudmor.

    Louise; Ja, du måste tillhöra en mindre skara, men alla har vi våra lyten och men:)

    SvaraRadera
  17. Verkar fantastiskt gott och snyggt!
    //Lottzy

    SvaraRadera

Tack för att ni skriver en rad i vårt kök!