lördag 27 augusti 2011

Plockmat med inspiration!

Lördagen är snart slut, men innan klockan är slagen så väntar lite filmtittande och god efterrätt:) En alldeles perfekt avslutning på en härlig lördag...
Men innan det så kör vi en liten kavalkad från fredagskvällens plockemat, flera av recepten har vi hittat hos våra "kollegor" där ute i cyberrymden:

Ost, en given deltagare. Gorgonzola, kittost, väterbottenoströra, Kiri och en Gruyère blev det denna gången.

Kex att lägga osten på, dessa passar ypperligt till oss som äter enligt GI eller LCHF, och alla andra förstås:) Receptet hittar du här.

Grönsaker, såklart. Gott att dippa i...

... världens godaste Guacamole. Detta är den vi alltid gör och receptet hittar du här.

Kallrökt lax med västerbottenoströra, något så makalöst gott. Dessa har vi gjort tidigare så receptet är här.

Så fick vi äntligen provat ärtröran som vi hittat receptet på hos Sofie som bloggar på Mumsfillibaba
Hur god som helst att äta till både det ena och det andra bland maten.

Ärt- och myntaröra
100 g frysta ärtor
ca 15 blad färsk mynta
1 vitlöksklyfta
ca 2 msk olivolja
salt och peppar
Tina de frysta ärtorna i kallt vatten och kör dom sedan med övriga ingredienser i en mixer till en slät röra.

Vi provade även rödbetscarpaccio som vi hittade hos Karin som hör hemma hos Chili con Karin
Och som vanligt så konstaterade vi att vi äter färska rödbetor alldeles för sällan... Urgott! 

Rödbetscarpaccio   2 pers
1 kokt rödbeta (en stor tar ca 30 minuter att koka)
ca 2 msk olivolja
½ pressad citron
salt och peppar
2 tsk kapris, hoppa över om ni inte gillar kapris
rivet citronskal
flytande honung
Skiva rödbetan tunt och lägg ut på en tallrik. Ringla över olja, pressa på citron, krydda och strö på kapris och citronskal. Ringla över honung och låt stå en stund innan servering. Servera med chèvreostkräm. 

Matrepublikanernas marinerade bresaola har vi ätit flera gånger nu, och vi kommer att njuta av det flera gånger till! Så gott!

Marinerad bresaola
100 g bresaola
2 msk olivolja
1 msk citronsaft
1 vitlöksklyfta, riven
ca 20 färska basilikablad, finhackade
Blanda samman marinaden och lägg ner köttet. Se till så båda sidor får sig en släng av marinaden och låt det helst stå minst en timme innan serveringen. Servera med chèvreostkräm:

Chèvreostkräm
100 g chèvreost utan "skal"
2 msk crème fraiche
Mosa osten och blanda med crème fraichen. Krydda med salt och svartpeppar.

Så, där har ni allt (nästan). Vinet som vi drack till tar vi en annan dag, nu ska vi se film:)

Smaklig spis! / Anki och Håkan

15 kommentarer:

  1. Jösses vad många goda recept, och den där ostbrickan i början verkade ju inte helt fel heller *mums*. Tittade också lystet på rödbetscarpaccion när jag var hos Karin sist, och nu blev jag ännu mer sugen! Den får det bli snart =D

    SvaraRadera
  2. Åhh, så mycket gott! Plockmat är verkligen en favorit!! Ha en skön söndag!

    SvaraRadera
  3. Rödbetscarpaccion.... mmmm! Måste testas!

    SvaraRadera
  4. Alltså, plockmat är verkligen livet! Om man nu kan säga så :=) Rödbetscarpaccio åt vi igår faktiskt, det är så h-i-m-l-a gott!

    Hoppas att ni har en finfin helg! Här har det varit ösregn två dagar i streck nu, men det är ganska mysigt det med :=)

    SvaraRadera
  5. åhå hjälp vad gott. Bara osten får det att vattnas i munnen på mig :D

    SvaraRadera
  6. Ärtröran MÅSTE jag testa! Det andra såg gott ut med men ärtröran alltså... :)

    SvaraRadera
  7. Alexandra; Den var verkligen en riktig hit den där carpaccion, precis som allt det andra:)

    Hovkonditorn; Ja, det finns så mycket som man kan ställa fram.

    Frostrosor; Smarrig, så smarrig.

    Charlotta; Klart man kan säga så:) Ösregn fick vi i natt, men det ser hotande ut på väderkartan...

    Helena; Plockmat, så gott... osten har en speciell plats och finns alltid med:)

    Ansibecki; Ja, den var väl värd att prova, passade bra ihop till så mycket.

    SvaraRadera
  8. Så mycket gott!! Kul att kunna inspirera!!;)

    SvaraRadera
  9. Sofie; Visst är det fin med inspiration, vi tackar för din:)

    SvaraRadera
  10. Så himla mycket gott! Jag vill ha lite av allt!

    SvaraRadera
  11. Remsan; Ja, en bit av allt är absolut rekommenderbart:)

    SvaraRadera
  12. Vilka bra tips, ska bokmärka vartenda ett!

    SvaraRadera
  13. Matarkivet; :) Tack, du kommer säkert att gilla dom.

    SvaraRadera
  14. Åh, plockmat! Jag absolut älskar plockmat! Synd att det inte blir av så ofta, fast bra är väl det för annars kanske jag hade tröttnat, hihi.

    SvaraRadera
  15. Emilia; Nej, man ska inte tjata ut det:) Men å andra sidan så kan det ju varieras i oändlighet...

    SvaraRadera

Tack för att ni skriver en rad i vårt kök!